Eggens begint 2022 knallend met drie vatgerijpte parels!

Eggens begint 2022 knallend met drie vatgerijpte parels!

19 februari 2022 0 Door Bas de Goede

Eggens Vatgerijpt | De Eggens vatgerijpt bieren van Brouwerij Eggens uit Groningen hebben de afgelopen maanden de harten van vele bierliefhebbers verovert. Ook bij ons op de redactie zijn we onder de indruk van de transformatie van de bieren. Dan bedoelen we vooral de overgang van een reeks infused bieren naar de Eggens vatgerijpt serie.

Wat zijn vatgerijpte bieren eigenlijk?

Het laten rijpen van bieren op vaten van een andere spirit is iets wat al langer gedaan wordt. Toch lijkt het erop dat het de afgelopen twee jaren in een vogel vlucht is door ontwikkeld. Het is binnenkort gewoon zo dat bijna iedere brouwerij wel een vatgerijpt bier heeft, of in ieder geval op het wensenlijstje heeft.

Een kleine nuance hierin aanbrengen is wel op zijn plaats. Althans, dat is mijn mening. Een bier op vaten laten rijpen kun je wat mij betreft het beste doen met donkere zwaardere bieren en een stevig blond bier of zware tripel. Ik ben nog nooit een heerlijke vatgerijpte IPA tegen gekomen. Helaas! Want ik heb er wel een aantal geproefd.

De bieren in dit artikel zijn een mooi voorbeeld om erbij te pakken. Vorig jaar kwam Eggens met zijn eerste echte RIS (Russian Imperial Stout) op de mark die een plekje kreeg in zijn core range (Na een aantal one-offs). Zijn quadrupel is al langere tijd op de markt en stond centraal bij de vatgerijpte bieren aan het einde van 2021.

De drie nieuwe pareltjes van 2022 zijn allen gerijpt op cognac vaten. Dit houdt heel simpel in dat de brouwer, Martijn Eggens in dit geval. Vaten heeft opgekocht waar, in dit geval, voorheen cognac in heeft gelegen. Als de brouwer deze vaten binnen heeft, vult hij de vaten met het bier naar zijn keuze. De RIS en Quadrupel in dit geval. Vervolgens moet de brouwer geduld hebben en in dit geval is Eggens maar liefst 285 dagen geduldig geweest.

Het gave is ook nog eens dat op de vaten die gebruikt zijn bij de bieren in kwestie… Voorheen gevuld waren met 20 jaar oude Cognac van Remy Mart… Ehhh… Dat moet geloof ik geheim blijven ofzo!

De Eggens vatgerijpt bieren van Brouwerij Eggens uit Groningen hebben de afgelopen maanden de harten van vele bierliefhebbers verovert. TheDutchBeerDad voor FSOM!

Eggens Vatgerijpt Russian Imperial Stout!

Ik ga met plezier mijn uitgebreide smaaknotities met je delen, maar voor dit artikel wil ik mijzelf een beetje onder controle houden en pakken we alleen het bier erbij waar ik het meeste naar uitkeek deze maand.

De allereerste vatgerijpte Russian Imperial Stout van Eggens is er eentje van formaat. Het basisbier zit bomvol chocola en koffie in combinatie met een licht gebrand randje. Zonder echt toasty te worden trouwens. Een vleugje laurier en een mooi detail is wel dat dit bier hoofdzakelijk is gebrouwen met ingrediënten van lokale telers.

Door de vatrijping op de cognac vaten is het bier enorm veranderd, maar gelukkig is het DNA overeind gebleven. Nadat ik zorgvuldig het waxlaagje heb ontleedt, gaat het flesje open. Direct komt er een soort boozy walm je neusvleugels binnen, zeker wanneer je dit bier inschenkt in het prachtige black infinity glas van Eggens.

Zorgvuldig kijken en snuffelen is waar bier proeven mee begint. Een prachtig zwart gekleurd bier waar de schuimkraag spoedig gedegradeerd wordt tot een klein ringetje aan het oppervlakte. De moutige tonen die het gebrande randje van de RIS kenmerken, brengen mooi de zachtere aroma’s van caramel, vijgen en pruimen mee naar boven. De prikkeling van je zintuigen is direct een feit, want hij is ook volgens mijn neus lekker boozy.

Dat eerste slokje!

Dan het eerste slokje, het eerste slokje na al die poespas van wax slopen, kijken en snuffelen. Het moment waar het toch allemaal om draait. Je zintuigen zijn al ingesteld op de smaak van het bier en hebben een bepaalde verwachting gecreëerd. De vraag is dan natuurlijk of de verwachting wordt waargemaakt…

En dat gebeurde gelukkig ook wel. Alles waar je toch op hoopt, komt mooi samen en de smaak komt vooral tot leven aan de achterkant van je tong. Die gebrande bitters van de koffie in combinatie met een bepaalde zachtheid van vanille, karamel, pure chocolade en een lichte toets die iets weg heeft van rozijnen. Worden vooral verrijkt door tannines! Althans, dat is wat mijn brein mij verteld. Een licht-wrange hout-achtige smaak die het gehele plaatje compleet maakt en ervoor zorgt dat dit bier een aangename traktatie is.

Is er dan helemaal geen kritiek in negatieve vorm? Nou, weinig inderdaad. Wat ik wel denk, is dat de tijd dit bier goed zal doen, scoor dus vooral twee flesjes bij je slijterij, online slijterij of bierwinkel. Één voor nu en één voor later!

Al met al een zeer behoorlijk bier en een positieve beoordeling is dan ook op zijn plaats. Dit bier krijgt van mij op Untappd een meer dan solide 4,25/5 rating. Inmiddels is het vierde Eggens vatgerijpt bier onderweg, de fles zal opvallen door een prachtige mooie blauwe waxlaag!

Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad
Join mijn bieravonturen ook op Untappd en Instagram! Let’s share!
Wil jij weten wat een West Coast IPA is? Lees dan vooral het artikel ‘Wat is een West Coast IPA?’

Wat Proeven we vandaag?

Volg FSOM Magazine op Instagrampagina en Facebookpagina!
Ben je nog geen abonnee op FSOM-tv? Klik dan snel –> hier <– en mis niets meer!

Please follow and like us: