Daar is eindelijk de shortlist van de Libris Geschiedenis prijs 2022

fsom magazine libris geschiedenis prijs

Libris Geschiedenis Prijs | Een tijdje geleden schreven we in ons magazine al over de genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2022. En nu is het dan eindelijk zover dat de shortlist bekend gemaakt is!

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Oorspronkelijkheid, leesbaarheid en historische degelijkheid zijn de belangrijkste criteria. De prijs wordt dit jaar voor de zestiende keer uitgereikt. Met deze prijs willen de initiatiefnemers een stimulans geven aan het goede historische boek in Nederland.

Naast de eeuwige roem, is de € 20.000,- prijzengeld ook niet vervelend als extra stimulans!

Wie gaat er door naar de volgende ronde?

Het lijstje genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2022 is weer een stukje korter geworden. In het radioprogramma OVT werd de shortlist bekend gemaakt. Het radioprogramma OVT van de VPRO geeft historische achtergronden bij het nieuws, columns en documentaires over de geschiedenis.

  • Bart van der Boom, De politiek van het kleinste kwaad. Een geschiedenis van de Joodse Raad voor Amsterdam, 1941-1943 (Boom)
  • Patrick Dassen, De Weimarrepubliek. Over de kwetsbaarheid van de democratie (Van Oorschot)
  • Anne-Lot Hoek, De strijd om Bali. Imperialisme, verzet en onafhankelijkheid 1846-1950 (De Bezige Bij)
  • Luc Panhuysen, Het monsterschip. Maarten Tromp en de armada van 1639 (Atlas Contact)
  • René van Stipriaan, De zwijger. Het leven van Willem van Oranje (Querido)

De Libris Geschiedenis Prijs maakt onderdeel uit van de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland, www.maandvandegeschiedenis.nl. Toevallig is het volgende maand, de maand van de geschiedenis. Op 30 oktober zal de prijs uitgereikt worden door Thom de Graaf tijdens een speciale radio-uitzending van OVT.

Maand van de geschiedenis

Volgende maand is het de  Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Talloze musea, bibliotheken, boekhandels, archieven en andere culturele instellingen organiseren de maand oktober meer dan vijfhonderd activiteiten door het hele land.

Onder het motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’ brengen we in oktober 2022 met het thema Wat een ramp! Geschiedenis voor het voetlicht. Op 30 oktober zal er uit deze shortlist dus een winnaar komen in de vijftiende editie van de Libris Geschiedenis Prijs.

Een heel ander genre, maar wel gewoon een heerlijk boek om even lekker te ontsnappen aan de werkelijkheid, of een blik te werpen in de toekomstige werkelijkheid! Is een boek van Frank van Dongen die je terug kunt vinden in De Leeshoek. Enthousiast!? Scoor dan Het Duizend Eilanden Experiment uit de trilogie zelf!

de leeshoek van fsom magazine met daarin ook In oktober is het de Maand van de geschiedenis en op 30 oktober wordt de winnaar van De Libris geschiedenis prijs bekend gemaakt.

Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad

Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

1 reactie

  1. […] Artikel update 12-09-2022: Inmiddels is de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs bekend! […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram