Dan Brown – Oorsprong boek review

Waar komen we vandaan? Waar gaan we naar toe? Deze twee belangrijke vragen spelen de hoofdrol in het nieuwe boek ‘Oorsprong’ van Dan Brown. Deze thriller met Robert Langdon in de hoofdrol zet de lezer op scherp en durft belangrijke maatschappelijke discussies aan de kaak te stellen. Eenmaal begonnen kun je het boek maar moeilijk weer wegleggen.

Boekcover – bron: bol.com

Het plot

Robert Langdon bevindt zich in het Guggenheim-museum in Bilbao, Spanje, om een lezing bij te wonen van een oude vriend, Edward Kirsch. Kirsch is een briljante computerwetenschapper en gaat naar verluid een onthulling doen die de grondvesten van de religie en de wetenschap zal doen schudden. Samen met andere genodigden en een livestream met miljoenen mensen begint de futuroloog zijn betoog. Waar komen we vandaan? Waar gaan we naar toe? Religie zegt dat we komen van God, van Adam en Eva. De wetenschap zegt dat we komen van de Oerknal. Wie heeft er gelijk? Voor de onthulling kan plaatsvinden wordt Edward Kirsch vermoord en slaan Robert Langdon en de mooie museumdirectrice, en tevens verloofde van de prins, Ambra Vidal op de vlucht. Samen met Winston, een mysterieuze AI, vertrekt het stel naar Barcelona waar de antwoorden liggen om de ontdekking van Kirsh alsnog wereldkundig te gaan maken.
Het Guggenheim-museum – bron: guggenheim.org

Barcelona

In Barcelona gaat de race tegen de klok echt van start. Waar Robert Langdon en Ambra Vidal de presentatie alsnog wereldkundig willen maken zijn er tegenstanders die hen willen tegenhouden. Deze tegenstanders hebben een band met de grote tegenhanger van het Vaticaan, de Palmariaanse kerk en hun invloed lijkt te reiken tot in het koningshuis. Niemand is veilig en iedereen is verdacht. Gelukkig worden de helden geholpen door bekende figuren zoals Antoni Gaudi, de bedenker van de Sagrada Familia, en speelt zelfs Winston Churchill zijn deel.
Sagrada Familia in Barcelona – bron: barcelonaguidebureau.com

Religie, wetenschap en moderne kunt

Zoals in alle boeken van Dan Brown spelen religie, wetenschap en kunst een grote rol in zijn thrillers. Dat is in Oorsprong niet anders. De kerk, computerwetenschap en moderne kunt liggen op elke pagina en wanneer je deze onderdelen uit het boek zou verwijderen hoe je een saai script over met nietszeggende termen. Door de samenvloeiing van deze elementen in context met de werkelijkheid krijg je naast een goed verhaal ook een stuk geschiedenis en kennis voorgeschoteld. En dit alles in een verhaal die zich afspeelt in een tijdsperiode van 24 uur.
Dan Brown – bron: twitter.com

The Verdict

Oorsprong doet een hoop dingen goed maar weet ondanks dat het een page turner is mij niet zo in te pakken als Inferno dat bijvoorbeeld deed. Het verhaal is intrigerend en de thema’s zijn actueel maar hier en daar miste ik een persoonlijke interesse in sommige van die thema’s. Desalniettemin is het verhaal spannend, zit het plot goed in elkaar en is de conclusie zoals altijd een verassing om te lezen.
#fsom eindcijfer: 8/10

Een kleine extra

Om een beeld te krijgen van de schrijver zelf raad ik aan het onderstaande filmpje te bekijken.

Dit artikel is geschreven door: Peter van de Velde (cloudstrifenl)
Volg ons op FacebookInstagram en Twitter
Ideeën? Tips? Toevoegingen? Promotie? Collaboration?
Of wil jij ook crewmember worden bij Fifty Shades of Men!?
Neem dan contact op via ons contactformulier op www.fiftyshadesofmen.nl.
Het contactformulier staat bij ons naast elk artikel, dus reageren is easy-peasy!
Speciaal geselecteerd voor jou!
Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

2 reacties

  1. […] je onze review van de tijdloze klassieker ‘De Oorsprong‘ van Dan Brown al […]

  2. […] in ons magazine ook Dan Brown – De Oorsprong boek review en scoor het boek […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram