Bierpaspoort ‘Geloof’, de Zomerse Weizen van Grolsch

royale weizen ipa van grolsch bij fsom

Geloof | Geloof jij het nog? Een wereld, een samenleving, waarin Corona geen rol speelt? Uit onderzoek blijft dat nog maar 34% van de Nederlanders geloven dat we terug gaan naar een samenleving waarin Corona geen rol speelt. Mede daarom komt Grolsch precies op het juiste moment met ‘Geloof’.

Allereerst geloof ik dat de zomer al wel een tijdje voorbij is, maar toen dit bier begin augustus in flessen en fusten werd vervoerd naar diverse uithoeken van ons, hadden we natuurlijk nog wel wat mooie dagen in het verschiet. Grolsch wil met deze serie speciaalbieren Nederlanders een hart onder de riem steken. Eerder dit jaar werd Hoop gelanceerd, nu is er Geloof en later dit jaar volgen Liefde en Geluk. Een klavertje vier van thema’s die er samen voor zorgen dat Nederland positief gestemd vooruit kijkt. Of dat gaat lukken is de vraag, maar laten we het eerst positief houden en het bier even onder de loep nemen.

Geloof, de Zomerse Weizen. Hoe ging het?

Meesterbrouwer Marc Janssen heeft zich ontfermt over ‘Geloof’. Hij brouwde dit bier om het geloof en rotsvaste vertrouwen in een goede afloop een beetje te verstevigen. Een mooi initiatief als je het mij vraagt en uit het verleden is toch ook wel gebleken dat een aantal bieren uit de Grolschproefbrouwerij prima in de smaak vallen. Ook bij de meest kritische bierdrinken.

Deze weizen heeft 6% alcohol (NIX18!) en is onder andere gebrouwen met Nelson Sauvin hop. Nelson Sauvin is een bitterhop dat ook dienst kan doen als aromahop. Het voegt een fruitig karakter samen met onder andere de smaak van druiven en passiefruit.

We gaan snel over naar het proeven! Ik combineer dit bier in eerste instantie tijdens een formidabele BBQ met een prachtige hamburger met gekaramelliseerde uitjes. Dit beviel prima, maar ik wilde ook nog wat dieper in gaan op de smaak en besloot af te reizen naar een prachtige locatie nabije Lhee, in Drenthe. Lhee is een buurtschap ten noorden van Hoogeveen vlak bij het plaatsje Dwingeloo. Dit buurtschap heeft ongeveer 340 inwoners, maar de regio is wel immens populair voor toeristen. Aan de rand van het bos vind je de Bospub. Een locatie met een prima bierkaart en uitstekend voedsel.

Ik ben al jaren enorm fan van deze locatie en juist toen ik ‘Geloof’ wilde proeven van Grolsch, was de bediening een drama en het eten nog slechter. Een ware offday voor bediening en keuken, daarover allicht later meer. Wat hoe smaakt het bier nou eigenlijk?

Geloof is bier nummer 17 uit de Grolsch proeverij reeks. Dit bier is een zomerse weizen die ons een beetje houvast zou moeten geven. Of dat gelukt is lees in dit bierpaspoort van TheDutchBeerdad! 
Lees alles over de lekkerste bieren bij FSOM Magazine.

Bierpaspoort Grolsch ‘Geloof’ Weizen

Zicht: Op het oog ziet het bier er als een typische weizen uit. Lichtgeel, een beetje troebel. Het koolzuur dt lichtjes opstijgt naar het oppervlakte. Misschien is de schuimkraag erg klein, maar om één of andere reden besloot men bij de Bospub om de weizen in een 25cl glas te tappen. Gelukkig het bijpassende glas, anders had ik er allicht wat minder coulant mee omgegaan dat er €5,- in rekening werd gebracht en een weizen altijd als 50cl gedronken dient te worden! * (*Knipoog)

Neus: In de neus was het banaantje dat ik zo graag wil vinden in een weizen niet te vinden. Wat ik wel rook was rijp fruit, witte druiven en iets een droog bloemig karakter. Tot op heden biedt dit veel potentie om inderdaad een zomerse variant van de weizen te zijn.

Smaak: De smaak was zoals de neus deed vermoeden. Een zacht mondgevoel door de gebruikte ingrediënten. Een licht fruitig karakter waarin je ook een beetje kiwi en de schilletjes van een peer terug kunt vinden. Het bloemige karakter geeft een droog mondgevoel met behulp van de verfijnde hoeveelheid koolzuur.

Conclusie: Ik had geen idee of en wat ik moest verwachten van deze weizen, maar ik ‘Geloof’ dat ik niet teleurgesteld ben. Don’t get me wrong, het is zeer zeker geen Schneider Weisse TAP 5, maar een zeer verfrissende weizen is het zeker. Dit heeft van mij dan ook een solide 3,25/5 beoordeling op Untappd gekregen. Vanuit de tap smaakt dit bier beter dan uit de prachtige bruine beugelfles. Wat mij vooral opviel is dat het zachtzoete in deze weizen vanuit de fles veel duidelijk aanwezig is. De prijskwaliteit verhouding is op de fles prima, maar kan bij de Bospub wel een opknapbeurt gebruiken*. (*Een 50cl glas bijvoorbeeld!)

Met ‘Liefde’ in aantocht kijk ik al uit naar het moment dat deze is mijn glas zal dobberen. Marc Janssen van Grolsch liet al even doorschemeren dat dit een mooi donker bier gaat worden. To be continued

Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad
Join mijn bieravonturen ook op Untappd en Instagram! Let’s share!
Lees in ons magazine ook over de Houblon Dieu van Baxbier uit Groningenl!
Volg FSOM Magazine op Instagrampagina en Facebookpagina!
Ben je nog geen abonnee op FSOM-tv? Klik dan snel –> hier <– en mis niets meer!

Geloof is bier nummer 17 uit de Grolsch proeverij reeks. Dit bier is een zomerse weizen die ons een beetje houvast zou moeten geven. Of dat gelukt is lees in dit bierpaspoort van TheDutchBeerdad! 
Lees alles over de lekkerste bieren bij FSOM Magazine. 

Scoor gelijk de bieren van Flying Dutchman met een dikke kortingscode!
Met de code ‘FSOM10’ scoor je de Flying Dutchman bieren met 10% korting.
Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram