Zo voorkom je een opgeblazen gevoel na een avondje doorhalen

Zo voorkom je een opgeblazen gevoel na een avondje doorhalen

24 maart 2021 4 Door Bas de Goede

Drankjes | Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 5% tot 20% van de mensen last heeft van PDS. PDS staat voor Prikkelbaar darmsyndroom. Dit blijkt uit onderzoek van het Maag-lever-darm stichting. Er zijn simpelweg een hoop dingen die we eten en drinken die invloed hebben op onze spijsvertering en die bijvoorbeeld zorgen voor maagzuur. Welke dit zijn zetten we op een rijtje en natuurlijk hebben we ook een oplossing voor je.

We gaan beginnen met alcoholhoudende drankjes en wat voor invloed ze eigenlijk op je spijsvertering hebben, de overige invloeden bij overmatig gebruik spreken voor zich! 😉 Veel mensen weten namelijk helemaal niet wat ze via hun huig wegspoelen!

Drankjes!

Bier bevat koolzuur en koolzuur kan voor een opgeblazen gevoel zorgen. Sowieso kun je stellen dat je niet per sé alcohol drinkt omdat het gezond is, maar uiteraard zijn er wel talloze andere redenen! Bij wijn gelden eigenlijk dezelfde regels terwijl een mooie volle rode wijn natuurlijk niet zoveel koolzuur als de meeste bieren bevat. Toch zorgen die kleine bubbeltjes in al die lekkere drankjes voor een opgeblazen gevoel en soms zelfs maagzuur.

‘Maar je krijgt toch vaak honger als je bier drinkt?’ Afhankelijk van de bierstijl dat in je glas zit, is dat zeker waar. Dit komt door de hop, dit is de belangrijkste smaakmaker in bier, maar zorgt tevens voor dat hongergevoel. Vaak zit je dus na een avondje drinken en snaaien dan ook bomvol en keren we automatisch terug bij dat volle opgeblazen gevoel.

Drankjes! We all love them! Maar je voelt je erna toch wat minder, hoe komt dat toch? En waar komt dat opgeblazen gevoel vandaan? 

Zo voorkom je een opgeblazen gevoel na een avondje doorhalen is een initiatief dat is ontstaan uit 'Je levensstijl als medicijn'. 

Door Bas / TheDutchBeerDad op FSOM

Wanneer je wilt afvallen is het dan ook verstandig om kritisch te kijken naar de inname van alcoholische drankjes. Niemand verplicht je om ze uit te sluiten, maar alcohol levert lege calorieën op en vertraagt ook de stofwisseling. Als je het echter met mate consumeert en je aan een gezond dieet houdt en voldoende beweegt, dan hoeft het niet schadelijk te zijn. Vooral het bewegen is en blijft altijd cruciaal! Dan kun je heus wel een beetje smokkelen tussendoor!

Lekkere koffie drankjes!

Koffie word ook vaak als boosdoener aangeduid en dat is niet altijd terecht. Ervan uitgaande dat je je koffie zwart drinkt, geeft het wel degelijk een opgeblazen gevoel door bepaalde stofjes in koffie. Maar ook zorgt het juist voor het aanjagen van je spijsvertering.

Koffie bevat cafeïne en dat is toch een stofje dat voor ons allen cruciaal lijkt te zijn. Dit stofje zorgt ervoor dat je je opgewonden, scherp en minder depressief voelt. Het kan ook je leervermogen, scherpte en motorische vaardigheden verbeteren. Zo klinkt cafeïne als een hele fijne “drug” zonder nare bijwerking.

Maar het missen van je kopje koffie kan ook negatieve gevolgen voor je lichaam hebben. Het missen van je bakkie koffie zorgt er namelijk voor dat je down wordt, duizelig, onhandig en geïrriteerd. Het kan zelfs zo zijn dat wanneer jij je gewoonte doorbreekt en je bakje koffie een keer overslaat, je overvallen wordt door hoofdpijn, spierpijn en zelfs misselijkheid. Koffie is dus wel degelijk een drug die verslavend werkt, gelukkig valt koffie nog niet onder de wet ‘Verboden middelen’.

Drankjes! We all love them! Maar je voelt je erna toch wat minder, hoe komt dat toch? En waar komt dat opgeblazen gevoel vandaan? 

Zo voorkom je een opgeblazen gevoel na een avondje doorhalen is een initiatief dat is ontstaan uit 'Je levensstijl als medicijn'. 

Door Bas / TheDutchBeerDad op FSOM

What else?

In één keer een bak kouder water leegslobberen werkt ook niet bevorderend en zorgt zelfs voor een onnatuurlijke kramp. Frisdrank bevat naast koolzuur, ook nog eens veel suiker en is per definitie erg slecht voor je organen. Daarnaast staat de invloed van suiker op onze ‘state of mind‘ überhaupt ter discussie, omdat dit misschien wel de grootste vijand van de mens is.

Melk is ook een beruchte vijand van vele magen. Melk bevat namelijk lactose en vooral bij zuigelingen is er vaak sprake van een afkeer hiertegen. Wij zijn als homo sapiens de enige diersoort dat vocht afneemt ter consumptie bij een ander dier dat bedoelt is voor de zuigeling van het dier. Beetje vreemd? Maar kent ook voordelen, althans dat dacht men lange tijd. Tegenwoordig is het een steeds stevigere discussie wanneer we onze voedingsmiddelen industrie onder de loep nemen.

What to do?

Sta open voor het idee van compenseren. Ik ben wel de laatste persoon die je gaat vertellen dat je moet stoppen met bovenstaande, dit doe ik namelijk zelf ook niet. Ik heb een bepaalde levensstijl waarbij ik weinig zuivel en niet tot geen frisdrank nuttig. Hierdoor begin ik compenseren steeds interessanter te vinden.

Zo worden producten als Kombucha en Kefir steeds populairder en brengt Gulpener sinds kort ook Kombucha uit onder de merknaam ‘BATU’. Kombucha is gefermenteerde thee. Het is een prikkelend drankje met een klein zuurtje. Kombucha bevat goede bacteriën en anti-oxidanten. Kefir is een drankje op basis van water of melk. Melk raad ik je sowieso af, maar op water basis is dit een prima middel om je darmflora in conditie te houden. Het drankje bevat heel veel goede bacteriën die ook nog eens je weerstand versterken!

Vooral kombucha heeft een fijn effect na een avondje doorhalen met wat heerlijke drankjes. Drinkt het eventueel voordat je gaat slapen of pak het erbij voordat je aan je dag begint. Je zult direct merken dat het je ingewanden een opgewekt gevoel geeft.

Drankjes! We all love them! Maar je voelt je erna toch wat minder, hoe komt dat toch? En waar komt dat opgeblazen gevoel vandaan? 

Zo voorkom je een opgeblazen gevoel na een avondje doorhalen is een initiatief dat is ontstaan uit 'Je levensstijl als medicijn'. 

Door Bas / TheDutchBeerDad op FSOM

Geen Kombucha in huis? Maak dan een kopje gember of muntthee. Gemberthee werkt ontstekingsremmend en werd vroeger zelfs voorgeschreven wanneer je grieperig was. Muntthee gaat nog een stapje verder en bevat stofjes die zelfs actief het opgeblazen gevoel bestrijden en gasvorming tegen gaan… Geen vieze scheten meer na een avondje doorhalen met al die drankjes. Heerlijk!

Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad in samenwerking met Kim van @kimmichaelis @mamastraat www.droomloods.nl & www.kimmichaelis.nl.
Wij gaan ons bezighouden met ‘Je levensstijl als Medicijn’. Het idee hiervoor komt bij de gelijknamige stichting vandaan. Wij houden je door middel van een reeks artikelen en Social media content op de hoogte met handige tips en interessante onderzoeken die bijdrage aan het idee ‘Je levensstijl als medicijn’.

Het artikel ‘Stop being so busy‘ wil je ook niet missen!

Volg FSOM Magazine op Instagrampagina en Facebookpagina!
Ben je nog geen abonnee op FSOM-tv? Klik dan snel –> hier <– en mis niets meer!

uitgekookt fsom
Please follow and like us: