Een helpende hand en luisterend oor

Medium een luisterend oor fsom magazine

Luisterend oor | Advies over de toekomst, hulp met het verwerken van het verleden, tips om lekker in je vel te zitten of gewoon een keiharde toekomstvoorspelling. Wat je vurige wens of hardnekkige vraag ook is, steeds meer mensen schakelen de hulp in van een medium. Maar wat doet een medium eigenlijk?

De grote vraag vooraf is natuurlijk of het niet gewoon allemaal spiritueel geladen is en een hoop gezwam en slap gelul. Menigeen denkt er zo over en dit uitsluiten zal ook zeker ik niet doen. Echter gaat er veel meer schuil achter de persoon die zich medium noemt. Daarom ben ik op onderzoek gegaan hoe mediums te werk gaan en wat is die grote aantrekkingskracht nou eigenlijk?

De populariteit van toekomst voorspellen

Iedereen denkt er wel anders over hoe het nou precies werkt. En er zijn uiteraard mensen die er simpelweg heilig in geloven, of er wat steun uit weten te halen. Zeker in onzekere tijden als nu waarin ziekte en oorlog het dagelijkse nieuws beheersen.

Het bezoeken van een medium wordt steeds populairder, maar ook het telefonisch of online raadplegen van een waarzegger/waarzegster wordt steeds populairder.

Maar is een (goede) medium wel een waarzegger of waarzegster? Of zit er gewoon een hele psychologisch idee achter. Na een klein onderzoek kom ik toch tot de conclusie, dat de laatste het geval is. Het boek ‘The Full Facts Books Of Cold Reading’ van Ian Rowland is een prachtig boek om eens na te gaan hoe het nou eigenlijk werkt, want een medium zijn houdt vooral in dat je Cold Reading goed beheerst.

Ian Rowland reisde de hele wereld over om mensen bij te brengen dat paranormale gaven niet bestaan. Hij kan namelijk exact dezelfde wonderen verrichten als de mediums op tv, alleen noemt hij zichzelf geen waarzegger of toekomstvoorspeller, maar een cold reader. Jawel, daar komt dus de term cold reading vandaan. Hij heeft eigenlijk vastgesteld dat mediums niets anders dan een psychologische goocheltruc doen. Food for thought!

Cold Reading

Iemand zijn of haar toekomst vertellen, afscheid nemen van een dierbare of simpelweg nagaan wie je zelf eigenlijk bent. Het kan allemaal en een goede sessie bij een medium laat je gevoel groeien dat ze dwars in je ziel kunnen rondkijken.

Bij Cold Reading is de eerste indruk al van groots belang. Bij aankomst geef je al veel weg. Door kleding, leeftijd, geslacht, uitstraling en kapsel heb je al heel snel een “beeld” van iemand. En wat dacht je van een accent, sieraden, een eventuele trouwring. Hiermee wordt een bepaalde basis gecreeerd van waaruit men aan de slag gaat met een aantal vragen die zorgvuldig opgebouwd worden en, afhankelijk van hoe het gesprek loopt, aangepast worden op de persoon.

Met dit soort algemene vragen kun je eenvoudig een beeld van iemand krijgen en aan de slag gaan. Zo ontstaan er dus een bepaald beeld. Dit heet het Forer-effect of Barnum-Effect. Je brein heeft de neiging dingen selectief te onthouden, namelijk dat wat voor je brein klopt, dat er dan ook dingen niet kloppen, wordt snel weer vergeten. Het klinkt misschien vreemd, maar zo werkt het echt. Een goed voorbeeld hiervan is: “Hoewel u discipline en beheersing uitstraalt, maakt u zich regelmatig zorgen en voelt u zich onzeker. Soms twijfelt u er ernstig aan of u de juiste beslissing hebt genomen of het juiste heeft gedaan.” Bijna iedereen zal wel eens twijfelen of het juiste gedaan is. Of: “Je hebt een moeilijke periode gehad in je leven.”

Advies over de toekomst, hulp met het verwerken van het verleden, gewoon een keiharde toekomstvoorspelling. Wat je vurige wens of hardnekkige vraag ook is, steeds meer mensen schakelen de hulp in van een medium. Maar wat doet een medium eigenlijk? Lees er alles over op FSOM Magazine. En wat is Cold Reading eigenlijk?

Dubbelzinnig en veilig

De vragen opbouw is een combinatie van veilige vragen, zoals: “Is er iets met auto’s? Is er iets met sport? Is er iets met een hond?“. Of er op deze vraag nou een bevestiging of ontkenning komt is niet zozeer van belang, het is enkel onderdeel van het proces om een (algemeen) beeld te krijgen.

Zo kun je dus achterhalen of de persoon graag voetbal kijkt, of misschien wel nooit meer kan skiën door een zwakke rug. Vragen zoals deze kunnen ook weer herleid worden vanuit de fysieke observatie van een medium of cold reader.

De dubbelzinnig vragen zijn allicht wat slinkser te noemen. Zo is de vraag “Je hebt geen hond, of wel?” een perfect voorbeeld. Of je nou bevestigend of ontkennend antwoord, een medium heeft in beide gevallen de juiste vraag gesteld en baseert daar het vervolg op. Bij een reading worden ook vaak tarotkaarten gebruikt en laat het nou net zijn dat er altijd de juiste tarotkaart uit komt. Dat is toch een mooie truc?

Als klap op de vuurpijl zal een eenzame man, van wie de vrouwe jaren geleden is overleden, binnen één jaar een nieuwe liefde ontmoeten. Er is dan de mogelijkheid voor een self fulfilling prophecy. Dit houdt in dat je ergens zo heftig in geloofd dat het uiteindelijk ook gebeurd, dit is een daadwerkelijk onderbouwd wetenschappelijk gegeven.

Lariekoek of niet?

Is het dan enkel lariekoek? Nee, wat mij betreft niet! Het is gewoon een psychologisch spel en een medium krijgt de vorm van macht door de bezoeker. Het gaat om de interactie en neigt misschien juist daardoor wel naar een wat onbetrouwbare bron van informatie. Maar nogmaals, het is een spel dat gespeeld wordt.

Dat cold readers/mediums hun geld verdienen om mensen net dat steuntje in hun rug te geven of een stukje afsluiting te bieden bij verlies, dat mag. Dat is helemaal legaal en de aantrekkingskracht naar deze cold readers of mediums is altijd groot geweest. Zo werkt de markt.

Ik denk dat we mediums van wat meer respect mogen voorzien, in plaats van ze alleen maar belachelijk te maken. We hebben allemaal issues en we willen allemaal een luisterend oor. Sterker nog: zodra een medium merkt dat je echt een psychische aandoening hebt, verwijzen ze je direct door naar een psycholoog. Althans. Een goede natuurlijk! Er zijn juist in dit soort branches veel te veel charlatans en nepperds aan het werk. Raadpleeg daarom goed een relevante database of andere vorm van rating voordat je op bezoek gaat bij dat zo naarstig gezochte luisterend oor.

Artikel door: Joshua S.
Lifestyle en meer op @fsommagazine

Volg ons snel op Social Media en vergeet je niet te abonneren op FSOM tv! Lees snel hoe je een opgeblazen gevoel kunt voorkomen na een avondje doorhalen!

Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram