Nationale kaasfondue dag op fsom

Nationale kaasfondue dag | “O rijkdom van mijn hart. Mijn hart dat overliep van vreugden! Bedoven viel mijn ziel in haar vol hart van deugden”. Dit is een stukje uit een liefdesgedicht van P.C Hooft. Ik zou ook zomaar iets vergelijkbaars geschreven kunnen hebben voor kaas!

First of all! Voor kaas geld eigenlijk exact hetzelfde als voor alle ander lekkernijen. Geniet maar drink ehh.. Smikkel met mate! Maar dat ik bizar dol op kaas ben blijkt wel uit mijn voorliefde voor de doosjes van Pluk de Kaas, dat stukje schimmelkaas of borrelkaas op de borrelplank. Maar ook kaasfondue hoort daar natuurlijk bij! Daarom moet en zal nationale kaasfondue dag een plaatsje op het podium bemachtigen!

America’s Cheesiest Day!

In America is ‘National Cheese Fondue Day‘ al jaren een begrip en dit noemen ze dan heel erg toepasselijk ‘America’s Cheesiest day‘. Ik roep wel eens DIP & LICK! Maar zo werkt het toch echt! Kaasfondue is afkomstig uit de Zwitserse Alpen waar ze traditioneel gezien Emmertaler en Gruyère gebruikte om zo’n pannetje gesmolten kaaslava te maken. Tegenwoordig is deze traditie uitgebreid met vele variaties.

In America is 'National Cheese Fondue Day' al jaren een begrip en dit noemen ze dan heel erg toepasselijk 'America's Cheesiest day'. Wij gaan Nationale Kaasfondue dag vieren, jij ook?

Hoewel de Kaasfondue als Zwitserse uitvinding in de boeken staat is de naam afkomstig van het Franse Fondre. Dit betekend letterlijk Smelten. Het eerste bekende recept stamt uit 1768. Het huidige gezellige potje (kaas)fondue is ontstaan in de jaren ’60 van de 20ste eeuw. De oorsprong van de fondue is minder gezellig en knus. Kaas werd vroeger altijd gemaakt in de zomer en tegen de tijd dat het winter werd, was de kaas niet bepaald lekker meer. Het werd dan ook gesmolten om alsnog te kunnen eten. Toen ontdekkingsreizigers ook de aardappels introduceerde in Europa, werd de “kaassoep” vaak gegeten met aardappel. Gelukkig was dat in de 18e eeuw…

Wat dacht u trouwen van een Fontina of cheddar kaasfondue? En dippen doen we niet meer alleen met een stukje boord, maar ook gewoon met gekruide biefstuk puntjes, diverse groentes, aardbeien en artisjok! Op Nationale kaasfondue dag kan en mag alles!

Liefde voor kaas

Liefde komt in vele vormen. Maar de liefde voor kaas is hetzelfde in alle talen. En echte liefde moet je natuurlijk vieren. Dus kaasliefhebbers, let op! Er bestaat namelijk een dag in, jawel, het teken van kaasfondue. Op 11 april is het Nationale Kaasfondue Dag. Dé dag in het jaar waarop je uitbundig de pruttelende pan met kaas viert, aanbidt en – heel belangrijk – met genot verslindt

En zo is het maar net! Op 11 april is het dus Nationale Kaasfondue dag en hoe vreemd is het dat we dit in ons kaaslandje nog niet uitbundig vieren? Kaasfondue is enorm veelzijdig en is een gerecht wat het verdient om eenmaal per jaar in de spotlight te staan! Deze CHEESYLICIOUS feestdag is voor Amerikanen al een echte dag waarop ze genieten met de hele familie van een kaaslava tafel! Amerikanen nodigen dan het liefst vrienden en/of familie uit voor een heerlijke kaasmaaltijd.

In America is 'National Cheese Fondue Day' al jaren een begrip en dit noemen ze dan heel erg toepasselijk 'America's Cheesiest day'. Wij gaan Nationale Kaasfondue dag vieren, jij ook?

Dit gaat gepaard met bourgondisch genieten en een toast op het goede leven. Een traditie die wij met open armen in Nederland zouden moeten ontvangen, want hier zijn we toch allemaal Bourgondiërs? 😉 Het is eigenlijk al bijzonder dat in een kaasland als Nederland dit nog geen nationale feestdag is. Want all you need is cheese, toch?

Richting 11 april praten wij je bij FSOM nog een paar keer bij en komen we uiteraard met een aantal smaakvolle tips! Vier jij Nationale Kaasfondue dag mee?

Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad Het artikel ‘Stop being so busy‘ wil je ook niet missen!

Volg FSOM Magazine op Instagrampagina en Facebookpagina!
Ben je nog geen abonnee op FSOM-tv? Klik dan snel –> hier <– en mis niets meer!

Uitgekookt .nl is de gemakkelijke maaltijd. FSOM
Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram