Vikings – A show about… Vikings

Het Vikings logo op fsom magazine

Vikings | Ja, dit lees je goed. Vikings is een show over Vikings! En gezien het deze week Viking week is bij FSOM moeten we natuurlijk (een van) de beste Viking series ooit een speciale plek geven. En die serie heet nu eenmaal Vikings! Let wel: Spoilers ahead!

Ragnar Lothbrok

Vikings draait om een van de bekendste Vikings die de legenden bevat, Ragnar Lothbrok. Ragnar is een simpele man, een boer en een krijger en hij wil eigenlijk niets anders dan de wereld verkennen. In de serie wordt hij tegengehouden door de Earl Haraldson waarbij Haraldson eigenlijk alleen maar de verwijzing is dat hij de zoon is van Harald.

Afijn, deze Earl Haraldson wil niet dat Ragnar richting het onbekende gaat zeilen. Ragnar zet tenslotte zijn schepen op het spel voor de grote gok. Maar Ragnar zou niet berucht en beroemd zijn geworden als hij als lieverdje meegespeeld zou hebben en hij gaat dus naar Engeland. Wat volgt is geen vredig bestaan maar een reis vol tumult. Zo vallen de Vikingen in de ene strijd naar de andere! Een beetje zoals de Vikingen dat deden natuurlijk want ze wilden het land opeisen en de schatten die het land rijk was meenemen naar huis.

Of het verhaal van Ragnar Lothbrok waar is of niet, dat is eigenlijk helemaal niet meer interessant. Zodra je begint met het kijken naar deze serie pakt het je beet en laat het je tot het laatste seizoen niet meer los.

Fun fact

Er zijn veel leuke weetjes over de Vikingen en een die mij in het bijzonder aansprak was het gebruik van achternamen. Die waren er niet echt in die tijd maar als je meerdere Björns te maken hebt dan is het toch wel handig dat er niet tien mannen hun hoofd draaien. Waar we tegenwoordig allemaal een achternaam hebben en dit beschouwen als de meest normale gang van zaken was dit in de Vikingtijd toch anders. Daar was het dan ook het gebruik dat je achternaam een verwijzing bevatte naar je vader. Zo hebben Björn, Ubbe, Hvitserk, Sigurd en Ivar de naam Ragnarsson gekregen. Maar Ragnar had ook een dochter, Gyda. En dat was voor het gemak Gyda Ragnarsdottir.

Ragnarssons

Maar even weer terug naar Vikings de serie. Want het begint weliswaar met Ragnar Lothbrok, het verhaal gaat ook verder na Ragnar. Want waar we afscheid nemen van Ragnar in het vierde seizoen nemen de zonen van Ragnar het over. “How the little piggies will grunt when they hear how the old boar suffered” is een van de zinnen die Ragnar tegen het einde uitspreek. En laat dat precies zijn wat er gebeurd! Zie onderstaande scenes. Let op: Spoilers en content die niet geschikt is voor jeugd onder de 16 jaar!

How the little piggies will grunt when they hear how the old boar suffered…
The end of King Aella – Blood Eagle

Seizoen 5 en 6

De laatste twee seizoenen nemen de Ragnarssons het volledig over en leren we Ivar the Boneless kennen, de zoon van Ragnar die dan weliswaar niet kan lopen, maar de angst is van elk leger dat tegenover hem staat. En zo nemen ze allemaal zaken van Ragnar over. Waar Björn en Ubbe zich richten op ontdekking van nieuwe landen wil Ivar vooral plunderen en de Vikingen groots maken. Hvitserk gaat uit angst met Ivar mee en dat maakt het verhaal compleet.

Maar waar deze verschillende eigenschappen de grote koning Ragnar groots maakten zorgde het enkel voor strijd onder de zonen. Na hun overwinning op koning Aella denk je dat ze nog lang en gelukkig leefden maar niets is minder waar. Het najagen van verschillende ambities is een ding maar dat ze elkaar meermalen het leven zuur zouden maken op het slagveld is wel wat extreem. Broederliefde kun je het in ieder geval niet noemen.

The first true king of Norway

Met alle ellende van Ragnar en zijn zonen zijn er soms verwachtingen die je bij fans doet opkomen. Zo is Björn Ironside kanshebber om de eerste echte koning van Noorwegen te worden. Noorwegen kende in die tijd vele koningen en Björn was de koning van Kattegat. Maar er waren meerdere steden en gebieden en dus kende Noorwegen meerdere koningen en het was tijd om zich te verenigen onder een vlag om een invasie van de Rus(sen) tegen te houden. Het plan was gevormd en iedereen dacht dat Björn dit wel zou moeten winnen!

Dan ken je echter Harald Finehair nog niet. Want Björn mag dan een van de helden zijn, hij werd niet de eerste koning van Noorwegen! Harald Finehair werd dit wel. Al moeten we toch toegeven dat Björn de eerste ECHTE koning was van Noorwegen.

That’s a wrap!

Na de bijna kroning van Björn tot koning van Noorwegen is er natuurlijk nog het een en ander gebeurd. Deze laatste tien afleveringen zijn eind 2020 uitgekomen, na bijna een jaar stilte rondom de serie, en ronden het verhaal prachtig af. We zullen hierover niet teveel verklappen maar dat Vikings een serie is die historie met fictie verweeft op een manier dat je niet alleen geïnvesteerd bent in de karakters maar ook in de geschiedenis eromheen, dat moge duidelijk zijn. Maar om het niet zo abrupt af te ronden zet ik nog even een aantal Vikings feitjes voor je op een rij.

De vechtscenes

De veldslagen zijn niet alleen goed gechoreografeerd, ze gebruiken ook nog eens echte Viking wapens! Dat is natuurlijk badass!

Ragnar zijn einde

Het is natuurlijk al waardeloos genoeg dat je als acteur afscheid moet nemen van je rol. Travis Fimmel, de acteur achter Ragnar zou initieel één seizoen spelen en dat zou het einde zijn voor de serie. Gelukkig liep het allemaal iets anders, maar de dood van Ragnar is naar Noorse mythologie en daar kun je dan niet omheen! Zo moest Ragnar in de slangenput vallen om daar doodgebeten te worden. It’s very sad, we know.

Maar wat wel een verrassing was, deze scene is niet met de computer bewerkt! Dit betekend dat Travis, als Ragnar, echt in een bak met slangen ligt en de beten dus ook echt zijn! Natuurlijk waren de slangen niet giftig, hij moest niet echt dood, maar de pijn die Ragnar heeft van de bijten, dat is dus echte pijn. Wat een held!

Raaf

The Ravens sit on his shoulders and say into his ear all the tidings which they see or hear: they are called thus: Huginn and Muninn. He sends them at daybreak to fly about all the world… Therefore men call him the Raven God.

Gylfaginning, The Prose Edda, Snorri Sturluson. English translation

De quote hierboven geeft al wel aan dat de Raaf een cruciale rol speelde in cultureel opzicht. Gezien Odin de Raven God werd genoemd. Het is dan ook niet heel verrassend dat de Raaf een grote rol speelt in Vikings. Verschillende scenes zijn er Raven te vinden op het scherm maar ook in de tatoeages zien we dit terug. Zo heeft Ragnar een Raaf op zijn hoofd om aan te tonen dat Odin met hem is. Hij kreeg een extra Raaf als er iets groots gebeurde in zijn leven.

De feitjes hierboven heb ik uit de video hieronder geplukt, dan kun je deze en nog 22 andere feitjes nog eens op je gemak nakijken. And remember: Be Like A Viking!

Artikel door: Peter van de Velde / @dutchplaystationgamer / @fsomwhiskyguy
Volg FSOM Magazine op Instagram en Facebook!

Vikings is a show about Vikings! Deze week is het Vikings week bij FSOM en daarom gaan we op reis met deze zeevarende Noormannen!

Meer DutchPlayStationGamer

Like a Viking – Vikingweek bij FSOM!
Het verhaal van Ragnar Lothbrok

Stephen King griezelt… Later
Mijn eerste bottle kill! – A true story
Griezelen in GameBreak met Resident Evil!

Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

1 reactie

  1. […] We gaan even offtopic! Deze week is het VIKING WEEK bij FSOM. Daarom lees je bijvoorbeeld over VIKINGS, A SHOW ABOUT VIKINGS! […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram