Vijf Tips om zelf een gruwelijke overkapping te bouwen!

Vijf Tips om zelf een gruwelijke overkapping te bouwen!

3 juni 2021 5 Door Bas de Goede

Overkapping bouwen | Je kent dat wel. De winter is voorbij, er komt langzaam weer wat groen in de tuin naar boven en ook de blaadjes aan de bomen komen langzaam tevoorschijn. Dan begint het wat te kriebelen, hop de tuin in! Althans, zeker bij mij wel. Wij gaan namelijk flink aan de slag in de tuin door een gruwelijke overkapping te bouwen. Maar waar moet je eigenlijk aan denken en hoe begin je? Met deze vijf tips helpen wij je op weg om zelf een gruwelijke overkapping neer te zetten!

De inspiratie voor een overkapping heb ik opgedaan via Pinterest. Zo heeft ons Magazine talloze borden waarop de tofste plaatjes worden geplaatst, maar ook gewoon handige tips en tricks zoals op het bord ‘Fifty Shades of Garden‘. Mocht je nog nooit iets van ons op Pinterest hebben gespot. Volg ons ook daar en pin met ons mee!

Nadat ons idee wat vorm heeft gekregen gaan we uiteraard op zoek naar de beste prijs. Gelukkig is vandaag de dag vrijwel alles online te vinden en zo gingen wij op zoek naar tuinhouten palen, balken en ook vurenhouten balken en latten. Zo komen we dus automatisch uit bij de eerste tip.

Het mooie weer is er nu toch echt! Met deze vijf tips helpen wij je op weg om zelf een gruwelijke overkapping neer te zetten! Zal dit het eindresultaat worden?

FSOM

Tip 1

Ga online zoeken naar je tuinhout en toebehoren, wat je nodig hebt bij het bouwen van je overkapping. Skip dan vooral eerst even de advertenties die Google naar boven duwt bij je zoekresultaat en ga daarna aan de slag. Probeer uit te vogelen welke houthandels er bij jou in de buurt zitten en tegen welke prijzen ze de producten aanbieden. In mijn ervaring is een houthandel bijna altijd goedkoper dan de bekende bouwmarkten.

Zeker wanneer het een houthandel betreft die geen showroom heeft. Zo haal ik bijna al mijn tuinhout bij de houthandel een dorp verderop. Zelfs als ik echt veel nodig heb, zoals bij het bouwen van de overkapping, komen ze alles bezorgen voor drie tientjes. Scheelt een hoop energie!

Dus de eerste tip is: Goed zoeken naar de beste prijzen, maar vergeet niet dat je wel kwaliteit moet scoren.

Tip 2 Meten = Weten!

Nu ik het artikel zo schrijf denk ik bij mijzelf vooral. Tip 2 had eigenlijk tip 1 moeten zijn. Want je moet natuurlijk eerst even bedenken wat voor overkapping je wilt bouwen. Hieronder wat inspiratie die wij hebben opgedaan om daarna alsnog heel erg eigenwijs ons eigen plan te trekken.

Het mooie weer is er nu toch echt! Met deze vijf tips helpen wij je op weg om zelf een gruwelijke overkapping neer te zetten! Meten is weten!

FSOM

Bekijk waar de overkapping moet komen en ga meten. Meten = weten! Heel vroeger heb ik een paar jaar bij de GAMMA gewerkt en de toenmalige filiaalleider riep dit de hele dag door. De beste man had nog gelijk ook! 😉

Tip 3

Bij de derde tip gaan we kijken naar de materialen. Wij kiezen er bijvoorbeeld voor om een geïsoleerd dak te maken bij onze overkapping. De basis bouwen wij van geïmpregneerd tuinhout. Dit is echt een budget keuze omdat je met dit als basis enorm veel geld bespaard ten opzichte van douglas of hardhout. Let wel op! Geïmpregneerd tuinhout vergt meer onderhoud en heeft theoretisch gezien een kortere levensduur dan de eerder genoemde alternatieven. Maar wij gaan voor de overkapping die past binnen een beperkt budget.

Als dak gaan we heldere polycarbonaat platen maken. We kiezen voor deze platen omdat ze betaalbaar en duurzaam zijn. Maar ook omdat we in het midden van ons dak een soort lichtkoepel idee willen creëren. Verder gaan we het dak dus isoleren, die gaan we doen met underlayment platen als afwerking op het plafond. Uiteraard maken wij een constructie die het gewicht kan dragen. Zo gebruiken we bij de verbindingen een U profiel staal zodat de constructie ook het gewicht van het dak kan dragen.

Voor de afwerking aan de zijkanten van de overkapping gaan we gebruik maken van steigerhout. Voor mij is dit echt een tijdloos mooi en betaalbaar stukje hout. Ondanks dat de prijzen de afgelopen jaren flink gestegen zijn. Kun je nog altijd op voldoende plekken betaalbaar en soms zelfs goedkoop steigerhout scoren. Zo kun je bijvoorbeeld eens bij een bouwplaats langsgaan en vragen of je na de afronding van het project het steigerhout voor een zacht prijsje kunt overnemen. Niet geschoten is altijd mis!

Het mooie weer is er nu toch echt! Met deze vijf tips helpen wij je op weg om zelf een gruwelijke overkapping neer te zetten en steigerhout gebruiken!

FSOM

Tip 4

Wanneer je ervoor kiest om zelf aan de slag te gaan heb je dus sowieso besloten om de aannemer niet te laten komen. Dat is een logische keuze, want een aannemer rekent een bedrag voor zijn diensten. Die diensten zijn wat mij betreft zeker wat euro’s waard, maar de belangrijkste tip die hij je zal geven is om niet te beknibbelen op je schroeven en andere ijzerwaren. Doe dat ook zeker niet. Zorg ervoor dat je afhankelijk van de houten materialen die je gebruikt, ook de bijpassende ijzerwaren scoort. Ga dus niet in dikke balken van 14×14 aan de slag met niet voorgeboorde gaten en schroefjes van 30mm.

Boor altijd je gaten voor in de basis van je constructie. Dan komen we automatisch op een eerdere tip terug van meten=weten! Meet alles wat je doet en ga zorgvuldig aan het werk. Hierdoor kun je zuinig omgaan met je materialen en toch een geweldige constructie bouwen.

Het mooie weer is er nu toch echt! Met deze vijf tips helpen wij je op weg om zelf een gruwelijke overkapping neer te zetten! 

FSOM
Foto van Homefreak!

Tip 5

De laatste tip is de bonus tip! Ga duurzaam te werk en dan bedoel ik niet alleen bij het gebruik van je materialen, maar bovenal bedoel ik: Houd er rekening mee dat het ook gaat regenen!

Niet alleen je dak moet waterdicht zijn, maar maak ook een goede hemelwaterafvoer voor je overkapping. Oftewel, ga aan de slag met een dakgoot! Installeer deze uiteraard op het laagste punt van je dak of in ieder geval waar je dak afloopt. Hierdoor kun je niet alleen het regenwater effectief afvoeren. Maar je kunt ook direct een regenton aanschaffen waarin je al dit water kunt opvangen. Zo heb je altijd voldoende water om je gras groen te houden of je moestuin in topconditie zonder dat je altijd kraanwater moet (ver)gebruiken. Regenwater is altijd beter voor je tuin dan kraanwater.

Met deze vijf tips kun je een goede voorbereiding hebben om je gruwelijke overkapping te bouwen. Kun je met de juiste materialen aan de slag en ben je zelfs nog een beetje duurzaam bezig. Wil je volgen hoe ons project van de overkapping verloopt. Volg mij dan op Instagram en mis niets!

Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad
Ga jij al uitgekookt aan de slag?
Volg FSOM Magazine op Instagrampagina en Facebookpagina!
Ben je nog geen abonnee op FSOM-tv? Klik dan snel –> hier <– en mis niets meer!

Please follow and like us: