Ga lekker naar buiten en verduurzaam je tuin!

Ga lekker naar buiten en verduurzaam je tuin!

25 juli 2022 0 Door Bas de Goede

Water | Wat, lekker helder water. Dat is mijn huidige project in de tuin! Het is tenslotte volop zomer en als je nu nog niet in de tuin bent begonnen. Dan zit je echt te lang binnen, dus hup naar buiten en dan neem ik je mee in een stukje verduurzamen dat direct invloed heeft op je leven!

Yes, ik weet het. Ik schep bepaalde verwachtingen met mijn woordkeuze. In dit geval toch wel geheel terecht, want ik wil het graag hebben over water. Water is een onderwerp dat letterlijk van levensbelang is en ook nog eens actueel.

Verduurzaam met water

Bij de term ‘duurzaamheid’ of ‘verduurzamen’ zet ik nog wel eens mijn vraagtekens. Ik ben namelijk niet altijd even enthousiast met allerlei zaken die ik tegen komen w.b. verduurzamen. In sommige zaken zie ik zeker een meerwaarde, maar andere ook weer niet. Eigenlijk logisch, ik ben ook maar een mens.

Maar wanneer we het over water en waterverbruik hebben. Dan ga ik all-in! Niet alleen omdat water in grote delen van de wereld schaars is, maar ook hier in ons eigen landje lopen we wel eens tegen een tekort aan. Je hoort vaak genoeg dat je even je tuin niet meer mag sproeien, of dat de boeren het land niet mogen sproeien.

Daar heb ik gelukkig een oplossing voor. Ik bouwde namelijk zelf recent een overkapping, vijf tips daarvoor deelde ik eerder al, en daar heb ik wat kleine dingetjes van toegepast. De belangrijkste is namelijk het plaatsen van een watertank. Deze watertank krijgt het hemelwater dat over het gehele dak valt, nadat onze regenton vol is.

Ga lekker aan de slag met het verduurzamen van je tuin! Het zijn dure tijden en daarom ga ik wat tips met je delen, bijvoorbeeld over water!

Let it rain, let it rain, let it rain

Wanneer het regent vang ik bijna al het regenwater op. Bij de bouw van de overkapping heb ik de hemelwaterafvoer dusdanig aangelegd, dat het naar één punt toe komt, en wordt opgevangen in de regenton. Dit is een regenton van 210 liter waar ik actief de moestuin, planten, bomen en struiken mee kan voorzien van water. Sterker nog, heel soms gaat de hoge druk reiniger er zelfs op om mijn auto te wassen!

Omdat ik never nooit zonder wil komen te zitten, heb ik ook besloten dat ik er nog een watertank bij wil. Deze scoor je bijvoorbeeld van vier liter, maar ik ga ook nog even zo’n watertank scoren van 150 liter. Deze is verticaal en kan ik precies ingraven naast de overkapping. Deze loopt dan eerst vol, de regenton daarna en wanneer ik 460 liter wat heb opgevangen is het echt vol.

De rest van het hemelwater komt met een soort overloopje rechtstreeks terecht in de moestuin van de kids. Althans het stukje met de aardbeien. Er loopt een gootje voor het hemelwater net boven de achterkant van de aardbeien bakjes. Deze hebben we gemaakt van oude pallets. Dit hebben we drie verdiepingen hoog, hierdoor bewater je het bovenste bakje en loopt het overtollige water in bakje twee en de begane grond aka bakje drie. Hierdoor maak je optimaal gebruik van het regenwater.

Eigenlijk is het een heel verhaal, met slechts enkele kleine ingrepen om zo je verlies van regenwater te minimaliseren en je hemelwater afvoer optimaal in te zetten… Zonder dat je er zelf al te veel moeite voor hoeft te doen. De volgende stap is een mooi watervat bouwen in de wielkast van de caravan. Dit project staat hoog op de lijst, zeker nu het zomer is, maar daarover later meer in mijn volgende avonturen!

Artikel door: Bas

De beste last minute deals check je hier!

Please follow and like us: