Tremoços: Die Portugese Boontjes die je Dorst Doen Toenemen (En je Sagres Net Even Lekkerder Maken)
11 augustus 2024Portugese Boontjes | Mijn eerste kennismaking ooit met Tremoços was niet een hele goede start. We zagen de boontjes overal en ik besloot ze te integreren in mijn eigen bonenschotel recept. Niet vies, maar zeker geen geslaagde combinatie. Gelukkig keerden die Portugese boontjes vrij frequent in ons leven terug, daarom nu dan ook een ode aan de Tremoços. Welverdiend!
Na die eerste, hemelse combinatie uit Portugal: Pastel de Nata en Koffie. Moet ik toch even een lans breken voor een andere ondergewaardeerde Portugese lekkernij: Tremoços. Deze kleine gele boontjes zijn misschien niet zo fotogeniek als een Pastel de Nata, maar vergis je niet – ze zijn een absolute must-try als je het Portugese leven op z’n best wilt proeven.
Alle verhalen die verschijnen op FSOM zijn ontstaan uit een persoonlijke waardering en onze reizen door Portugal vormen de basis voor het platform ‘DeGoedeReis‘, waar wij alles over ons avontuur delen.
Kennismaken met dé Portugese boontjes!
Mijn eerste kennismaking met deze boontjes was dus, laten we zeggen, licht verwarrend. Het was alsof je voor het eerst een avocado eet zonder dat je weet dat de pit niet bedoeld is om door te slikken. Nu heb ik hier geen persoonlijke ervaring mee, maar je omschrijft hier wel perfect het momentum van de Tremoços mee.
We hadden een potje tremoços meegenomen en dachten slim te zijn door ze toe te voegen aan een bonenschotel. Resultaat? Een kom vol bonen met een nogal taai randje. Wat we toen nog niet wisten, is dat je die boontjes niet zomaar hapslikweg naar binnen moet werken. Nee, de kunst is om het harde schilletje eerst in je mond te pellen, waarna de zachte, zoute binnenkant je smaakpapillen verwent.
En weet je wat? Zodra we deze techniek onder de knie hadden, zagen we meteen waarom de lokale cafeetjes er zo dol op zijn. Die Tremoços zijn namelijk behoorlijk zout, en wat krijg je van zout? Precies, dorst! En dat komt die dorstlesser, beter bekend als een ijskoud flesje Sagres, alleen maar ten goede. Mocht je Superbock prefereren, geen man overboord. Dat is net als de Sagres en de Tremoços echt overal verkrijgbaar!
Lekker naar het café!
Als je in een Portugees café zit, zal je vaak een schaaltje van deze boontjes naast je biertje vinden, net zoals wij pinda’s op de bar hebben staan. Maar geloof me, deze boontjes brengen het snacken naar een heel nieuw niveau. Na zo’n schaaltje wil je altijd een tweede schaaltje en ze zijn ook nog eens mega gezond!
Naast dat ze je biertje nóg beter laten smaken, zijn tremoços dus ook nog eens goed voor je. Ze zitten bomvol vezels, eiwitten, en vitamines en zijn verrassend laag in calorieën. En als bonus zijn ze ook nog eens makkelijk verteerbaar, dus je kunt er lekker veel van wegknabbelen zonder je schuldig te voelen.
Tremoços zijn in Portugal overal verkrijgbaar, vaak in potjes of vers in de supermarkt. En hoewel er allerlei smaakvarianten zijn, blijf ik voorlopig bij de klassieker – puur natuur, zoals het hoort. Dus de volgende keer dat je in Portugal bent, of gewoon zin hebt in een zomerse snack thuis: gooi die tremoços op tafel, trek een Sagres open, en laat die dorstige trek maar komen. Santé!
Heb je trouwens mij vorige beer&foodpairing artikel al gelezen? Hierin match ik een biertje uit Leeds met een te gekke BBQ Foodpairing. Al zeg ik het zelf! 😉
Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad
Join mijn bieravonturen ook op Untappd en Instagram! Let’s share! #beergeeksunite
Wil jij weten wat een West Coast IPA is? Lees dan vooral het artikel ‘Wat is een West Coast IPA?’
Lees ook over de smaakbeleving over, misschien wel, het meest bijzondere bier dat ik ooit heb mogen proeven. De Derail Olde Ale van het inmiddels niet meer bestaande Lompoc!
Het BBQ-seizoen duurt wat mij betreft 12 maanden per jaar! Pak er ook eens een Honingblond biertje bij en een lekkere schouderkarbonade van de BBQ!
[…] jij trouwens wat Tremoços zijn? Lees alles over deze ultieme Portugese snack voor bij je biertje! Het BBQ-seizoen duurt wat Bas betreft 12 maanden per jaar en dat ben ik wel met hem eens. Pak er […]
[…] Weet jij trouwens wat Tremoços zijn? Lees in dit smaakvolle artikel alles over Tremoços! […]