Remix Culture in Esch-Sur-Alzette als Culturele Hoofdstad van 2022

culturele hoofdstad 2022 bij fsom magazine

Culturele Hoofdstad 2022 | In de voormalige staalindustrie regio Minett in het zuiden van Luxemburg, ligt de prachtige stad Esch-Sur-Alzette. Vooral de wijk Esch-Belval wordt omgetoverd tot het kloppende hart van dit culturele hoogtepunt.

De plaats Esch-Sur-Alzette heeft ruim 35.000 inwoners en zal dit jaar de aandacht op zich gevestigd krijgen als Culturele Hoofdstad 2022 van Europa. In de wijk Esch-Belval komen moderne architectuur en de oude historie prachtig samen. Zo is de wijk vooral bekend om de oude hoogoven en natuurlijk de Rockhal als concertzaal.

Esch2022

Esch-Sur-Alzette heeft dit jaar niet alleen de titel. De stad deelt deelt de titel Culturele Hoofdstad met de partnersteden Kaunas in Litouwen en Novi Sad in Servië. De opening als culturele hoofdstad 2022 is op 26 februari van 17.30-23.00 en draagt de prachtige naam ‘REMIX opening’.

Tijdens REMIX opening wordt het centrum van Esch-Sur-Alzette en de wijk Esch-Belval omgetoverd tot een feestelijk universum met onder andere live muziek, DJ-sets, workshops van beweging, licht- en video-installaties, architecturale projecties en een veelvoud aan live-uitvoeringen. Op de 4 podia staan 18 optredens gepland met artiesten uit Luxemburg, Frankrijk en omliggende regio, alsmede artiesten vanuit de andere culturele hoofdsteden, Kaunas in Litouwen en Novi Sad in Servië.

Het publiek wordt getrakteerd op diverse muzikale smaken en kan aansluitend genieten van optredens in de concertzaal Rockhal. Daar zullen de musici die deelnemen aan de workshop Future Frequencies, onder leiding van Frank Wiedemann en Matthew Herbert, in twee concerten de “Sound of Europe” presenteren.

Esch2022 – Esch-Sur-Alzette presenteert zich gedurende het jaar met een uitgebreid cultureel programma. De programmering is uiteraard ook gericht op duurzame ontwikkelingen. Dit is een trend van de huidige tijd en wordt natuurlijk steeds belangrijker. Het culturele programma omvat een breed scala aan disciplines, van theater, dans, fotografie en literatuur tot design, street art, architectuur en zelfs technologie. “Remix” is de rode draad.

Over de regio

Ik ken de regio enkel van het doorreizen en een verdwaalde overnachting op een, zeer leuke, camping. Deze regio kent een rijke en diverse cultuur en is dan ook niet voor niets meer dan eens prachtig omschreven door Visit Luxemburg.

De Minett-regio ligt in het zuiden van Luxemburg. De stad Esch-Sur-Alzette is het middelpunt met de titel culturele hoofdstad 2022. Dit is een gebied met veel verschillende gezichten: een bijzondere combinatie van staalindustrie, historie en natuur. De Minett draagt sinds oktober 2020 officieel het UNESCO-label “Man and Biosphere”. De regio maakt sinds die tijd deel uit van een prestigieus internationaal netwerk van meer dan 700 biosfeerreservaten in 124 landen, waarvan de kwaliteit officieel wordt erkend door het UNESCO-label. Het gebied, dat ook wel ‘Het Land van de Rode Rotsen’ wordt genoemd, dankt zijn naam aan de felrode kleur van de aarde vanwege de ijzererts in de bodem.

De staalindustrie speelde altijd een grote rol in de regio. De Minett is de laatste jaren getransformeerd tot een levendig en trendy gebied en combineert het verleden, gekenmerkt door kolen en staal. Met de nieuwste technologieën uit het heden. Je vindt hier het openluchtmuseum, de universiteitscampus en het moderne winkelcentrum, maar je kunt hier ook vooral genieten van de imposante natuur. En dat leverde de erkenning van UNESCO op: de Minett heeft een zeer hoge biodiversiteit en zit vol met zeldzame planten.

Wil je de regio bezoeken en profiteren van de leuke activiteiten, neem dan een kijkje op de website van Visit Luxemburg en Esch2022 voordat je gaat!

Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad

Volg FSOM Magazine ook op Instagrampagina en Facebookpagina!
Ben je nog geen abonnee op FSOM-tv? Klik dan snel –> hier <– en mis niets meer!
Wist je dat een echt vakantiehuisje dichterbij is dan je denkt?

Remix Culture staat centraal in Esch-Sur-Alzette als Culturele hoofdstad 2022 van Europa. De aantrekkelijke regio is goede reistip! Bas / TheDutchBeerDad voor FSOM Magazine

Scoor gelijk de bieren van Flying Dutchman met een dikke kortingscode!
Met de code ‘FSOM10’ scoor je de Flying Dutchman bieren met 10% korting.
Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram