Op Bezoek Bij Bierbrouwerij Mommeriete in Het Overijsselse Gramsbergen
14 april 2024Mommeriete | Gramsbergen is een plaatsje in Overijssel met een oppervlakte van ongeveer 3,3 vierkante kilometer. Volgens de grootste zoekmachine ter wereld, wonen er op dit moment 3.625 en het plaatsje kent een aantal voordelen. Het ligt heel dicht bij de Duitse grens, zo kun je er met de ‘Vechtezomp’ heerlijk naar Laar varen. Maar bovenal, vind je Bierbrouwerij Mommeriete aan de waterkant in het prachtige Gramsbergen. En laten we daar nou net, per toeval natuurlijk, langsrijden…
Het was een alleraardigste dag, één van de eerste zachte zaterdag van het jaar 2023 en dan vooral omdat het zonnetje zo heerlijk scheen. Tijdens een uniek moment, een vrije zaterdag! Waren wij op pad en ging de reis met een aantal stops via Duitsland weer terug Nederland in.
Onverhoopt werd er het idee geboren om via Gramsbergen te rijden. Natuurlijk omdat Bierbrouwerij Mommeriete er zit en dan vooral omdat wij een jaar geleden in de buurt waren, maar helaas niet aan het water konden zitten.
Geschiedenis van Bierbrouwerij Mommeriete
Nu stond het terras helaas niet buiten, maar binnen is het gelukkig ook prima vertoeven bij deze bierbrouwerij. Mommeriete werd in 2004 opgericht door Gert en Carina Kelder en zei, vernoemde de brouwerij naar het vroegere moerasgebied tussen Coevorden en Gramsbergen.
In dit gebied werd in 1227 ook de slag bij Ane uitgevochten. Dit was een bijzondere slag, zeker voor die tijd, want hij werd uitgevochten door een groep Drenthen onder leiding van Rudolf II van Coevorden en Bisschop Otto II uit Utrecht. Naar verluidt wilde het ridderlijke leger van Otto II de opstandige Drenthen een lesje leerder, maar toen Rudolf II het leger het moeras in lokte, was het als spoedig einde verhaal met het leger van de Bisschop.
Nu juich je in dit verhaal natuurlijk automatisch voor de ‘David’ van het verhaal, maar de gehaaide Rudolf II viel het Burggraafschap Groningen aan, direct nadat hij vrede had besproken met de Bisschop over de onenigheid met betrekken tot Buurtgraafschap Groningen. De Bisschop wilde zich niet laten piepelen, sloeg terug en leek de troepen van Rudolf II terug te dringen. Uiteindelijk hielden ze stand en na een slag die niet zonder stoot voorbij was, werd de overwinning gevierd door Rudolf II.
Het volledige verhaal kun je lezen bij de geschiedenis van Coevorden. Hier staat een prachtig verslag van de aanleiding en gebeurtenissen rondom de Slag bij Ana.
Allemaal er interessant, maar we zijn er natuurlijk naartoe gegaan voor de bieren! Zo vind je in de brouwerij nog prachtige koperen ketels, die absoluut een bijdrage leveren aan de authenticiteit van Mommeriete.
Op Bezoek bij Bierbrouwerij Mommeriete
De zonnestralen leggen pijnlijk het resultaat van de winter bloot. En dan vooral het resultaat van het maken van kilometers op de weg tijdens de wintermaanden. Het pekel en de zwarte drab klampt zich vast aan de zilvergrijs metallic lak van de auto. Gelukkig blijk dit geen obstakel te zijn om de brug over de ‘Vecht’ te nemen en direct af te slaan naar de brouwerij.
Het oogt haast idyllisch en uiteraard is het nog rustig op de parkeerplaats wanneer we richting het einde van de middag arriveren. Buiten zien we direct op het bord staan dat de brouwerij zeven dagen per week geopend is. Niet verkeerd voor een bierbrouwerij in een klein Overijssels dorp.
De binnenkomst doet je direct in een andere tijd wanen. Je moet het afstapje af, voor de zekerheid een beetje bukken én zelf de deur achter je dicht trekken. De sfeer grijpt je direct vast en zuigt je terug in de tijd. Een tijd waarin alles nog goed was, het café gezellig vol, geroezemoes en gerinkel van de kelken. Het rook dat de ruimte vulde door de dampende shaggies op de lippen en de walmende sigaren in de asbak…
Keerl en Deerne van Brouwerij Mommeriete
Voor het laatste gedeelte heb je absoluut van fantasie nodig, want de tijd van asbakken op tafel is voorbij en zo richting het einde van de middag is het vrij rustig. We worden direct begroet door een Keerl en Deerne van de Brouwerij. We konden direct plaatsnemen op het authentieke schipperscafé meubilair waar je maar wil. Uit de ruimte naast het café klinkt geroezemoes van een rondleiding die op dat moment plaatsvindt. En het is absoluut duidelijk dat ze bij het laatste hoofdstuk van de ‘zware bieren’ zijn aangekomen.
We werden vlot geholpen en kozen uiteraard voor de proeverij. Een viertal bieren in combinatie met wat lekkere hapjes. De ‘Keerl’ van de brouwerij was een jongeman die perfect zijn huiswerk had gedaan en de uit te serveren bieren nauwkeurig omschreef. Iets wat vrij schaars is helaas en dus absoluut de moeite waard is om te vermelden. Dit geldt ook voor het uitserveren. De glazen waren schoon, wat uiteraard een absolute must is. En de hapjes waren prima voor elkaar.
Het Begin van de Mommeriete Bierproeverij
Uiteraard zijn we voor de proeverij gegaan, deze werd netjes geserveerd in 25cl Teku glazen met logo van de brouwerij. ‘Het Varel‘ was het openingsbier en deze kwam, evenals de andere bieren, netjes van de tap. Op papier is dit een NEIPA, maar zoals er netjes bij werd verteld. Is het eigenlijk een West Coast IPA geworden en in de smaak is dat absoluut zo.
Het Varel heeft een wat koperkleurige/oranje kleur met een stabiele schuimkraag. In de neus wat moutigs, nat brood, framboos en rijp tropisch fruit. De smaak sloot daar mooi bij aan, in den beginne haast iets zachts van de ouderwetse Fruitella snoepjes en al gauw kwamen daar de bitters om de hoek. Niet heel heftig en het bier is zeker niet heel erg hoppig, maar wel gewoon prima op smaak en doet exact wat het verhaal van de ‘keerl’ van de brouwerij beloofde.
Bij de tweede ronde kwam de borrelplank op tafel. Hierop lag kaas dat gemaakt is met de Tripel van de brouwerij, paté waarbij blond bier een rol speelt en natuurlijk lag er ook Italiaanse ham met rucola, olijfjes en droge worst op de plank.
Het Avontuur Duurt Voort…
Voordat we beginnen met het tweede bier doen we even een kleine terugblik. Ik ben natuurlijk wel bekend met een aantal bieren van Mommeriete. Zo heb ik in het verleden een aantal bieren van deze bierbrouwerij bij de slijterij in Roden gehaald. Dit is één van de weinige locaties die het bier van Gramsbergen verkoopt. Althans bij ons in de regio dan.
Destijds was ik niet onder de indruk van de NEIPA, ook niet van de tripel en de Smoked Porter viel nog wel mee. En laat de Smoked Porter nou net het tweede bier zijn in de proeverij. Een 5,7% licht bier dat in de neus vooral wat geroosterde en fruitige tonen prijs geeft.
Bij het proeven van dit bier wordt de smaak iets complexer. Wat extra fruitige tonen verrijken de geroosterde en metalige basis van dit bier. Met een klein beetje chocolade op de achtergrond is dit een lekker doordrinkbaar bier, allicht had een pittig blauwschimmelkaasje dit bier naar een hoger niveau getild. Desalniettemin een erg leuk bier, waar ik absoluut een zwak voor heb.
De ‘Scheerse Tripel‘ is het derde bier in de proeverij en gezien mijn eerdere ervaring, keek ik er een klein beetje tegenop. Het bier is mij in het verleden namelijk niet zo goed bevallen, terwijl ik vind dat iedere Nederlandse bierbrouwerij die trots op haar bieren is… Toch wel een goede tripel moet kunnen brouwen.
Gelukkig was ik snel om, hoe kan het ook anders in zo’n mooie authentieke setting. En deze tripel verraste mij enorm. Het koolzuur was prima, licht zoetje erin. Mooi de sinaasappelschilletjes, wat metaligs en uiteraard veel kruidige toetsen. In de basis is deze Tripel met 9% zelfs vrij fris te noemen. Misschien heb ik de ideale ‘terrastripel‘ voor komende zomer wel ontdekt!?
Anyway. Gauw verder met het volgende bier…
De Winter Is Voorbij, Maar Nog Niet Helemaal
Tijdens het aandienen van de vierde ronde raken we in gesprek met de bediening. Ze vertelt honderduit over de regio, de brouwerij, de eigenaren en natuurlijk de locatie zelf. Ik was namelijk erg benieuwd waarom er geen muziek aan staat in het café.
Ze vertelde ons dat dit een bewuste keuze is. In het café zitten moet om de gezelligheid draaien en de goede gesprekken. Of, sterke verhalen natuurlijk! Wanneer er muziek aan staat, kan dit een storende factor zijn en buiten dat dit ook nog eens een bak geld kost. Vinden ze dit gewoon totaal niet nodig. En daar is zeker iets voor te zeggen!
Het vierde bier, en tevens laatste bier van het officiële programma, is de Winter Ale van Bierbrouwerij Mommeriete. Een bier dat ik nog nooit heb gedronken, maar waarvan ik wel twee flesjes onderin de kelder heb liggen. Het één nu, één later verhaal is destijds niet opgegaan blijkbaar. Des te mooier dat het bier nu in de proeverij voorbij komt. Het is zelfs niet vervelend dat 8,5% zware bier, ijskoud uit de tap komt.
Het eerste wat we roepen, is: kastanjes! Zoals als werd toegelicht bij het uitserveren, dat moet toegegeven worden. Maar die typische kenmerken deden gelijk een belletje rinkelen, een heerlijke combinatie als je het hebt over een harmonieus samengaan van verwarmende kruidige tonen. En de onmiskenbare invloed van sinaasappelschillen. Geheel onverwacht vond ik de paté, gemaakt met het blonde bier van Mommeriete, een verrassend leuke combinatie.
Helaas was de borrelplank al bijna leeg toen het moment aanbrak dat ik toch echt het kroonjuweel van de brouwerij op tafel wilde hebben. En zo geschiedde…
De Heer Van Gramsbergen
Het kroonjuweel van Bierbrouwerij Mommertiete is ‘De Heer van Gramsbergen‘. Dit is een Russian Imperial Stout welke bij Mommeriete nog altijd als seizoensbier wordt gebrouwen. Als je het mij vraagt, mag en kan een stout gewoon het hele jaar door! Daarom was ik zeer tevreden met onze timing, want ‘De Heer Van Gramsbergen‘ komt ieder jaar in januari uit.
Op de website van Bierbrouwerij Mommeriete vond ik hun foodpairing advies. Ze adviseren helemaal niets bij het bier, het bier is namelijk van zichzelf al smakelijk genoeg. Zoals ik al zei was onze borrelplank bijna leeg, maar na wat laatste hapjes bleek inderdaad dat niets op de borrelplank een harmonieus samenspel werd met deze RIS!
Gitzwart is de kleur. Prachtig De geadviseerde drinktemperatuur is 18 graden, right up my alley! Dit soort bieren komen bij mij nooit gekoeld in het glas terecht. In de neus een flinke bak geroosterde mouten. Koffie en wat tonen van chocolade en vanille.
Bij het eerste slokje is het net alsof je de rode pil van Morpheus neemt! Het zijn niet zomaar geroosterde mouten, maar dit zijn de échte geroosterde mouten! Het is haast alsof je in Bamberg bent en mijn enthousiasme groeit gestaag. Het is alsof je boven de uitgebrande kolen van je kampvuur een hap neemt van dat heerlijke, sappige, stuk bacon dat boven het knisperende vuurtje heem mogen rusten.
Potverdikkie wat mooi! Het bier herbergt natuurlijk ook gewoon de tonen van koffie en donkere/bittere chocolade. In combinatie met wat zachtere invloeden van vanille en melkchocolade, is dit bier ook nog eens heerlijk romig. Het is echt zo’n prachtige geheel, het klopt gewoon, ‘De Heer van Gramsbergen‘ is inderdaad het kroonjuweel van Bierbrouwerij Mommeriete.
Een Prettige Afsluiting Bij Bierbrouwerij Mommeriete
Natuurlijk is het laatste bier dat je drinkt er eentje met twee gezichten. Het is een smaakvolle afsluiting en in die zin zit dan ook de tweestrijd. Het is een aangenaam bier, maar wel de laatste.
Uiteraard moest ik nog even in de prachtige kast in het café neuzen om wat glaswerk te scoren en dat is vaak het moment dat ik een inschatting maak van de menukaart. Meestal beoordeel ik deze al vooraf en neem ik mee in mijn afweging en beleving. Dit was vandaag niet het geval.
Zelfs inclusief het #properglassware was het bedrag onderaan de kassabon zeer aangenaam en beneden verwachting. Al met al scoort de brouwerij dus ook nog eens goed op de prijs-kwaliteitsschaal! We gaan hier zeker gauw weer eens langs, want het is echt een toplocatie.
Het is ook prachtige om te zien dat onderscheidingen uit het verleden nog altijd onderdeel zijn van het proeflokaal.
Wil jij meer lezen over mooie beer-foodpairing tips met rokerig bier? Lees dan dit artikel van Moon Loves Food over Bitterballen met rokerig bier.
Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad
Join mijn bieravonturen ook op Untappd en Instagram! Let’s share!
Wil jij weten wat een West Coast IPA is? Lees dan vooral het artikel ‘Wat is een West Coast IPA?’
Lees ook over de smaakbeleving van ‘Death By IBU‘ uit Kroatië, of neem samen met mij de recente White Labels van Emelisse onder de loep! Op deze pagina kun je meer over TheDutchBeerDad lezen en natuurlijk is FSOM Magazine altijd op zoek naar leuke samenwerkingen! Ideeën, of wil je zelf over je passie schrijven? Mail dan naar info@fsom.nl.
[…] Een leuke brouwerij in Overijssel bezoeken? Ga eens langs bij Mommeriete in Gramsbergen! […]
[…] In ons magazine lees je natuurlijk veel meer bierverhalen en avonturen, neem snel een kijkje in de rubriek ‘Fifty Shades of Drinks‘, of lees het verhaal van Bas/TheDutchBeerDad op bezoek bij Mommeriette in Gramsbergen. […]