Frituren is niet zomaar frituren!

Frituren is niet zomaar frituren!

28 september 2022 0 Door Kim Michaelis

Frituren | Gefrituurd voedsel is niet meer weg te denken in keukens en daarmee ook niet in de fastfoodindustrie. We weten inmiddels dat gefrituurd eten een negatief effect kan hebben op je gezondheid. Natuurlijk hangt dit af van hoe je het eet, maar ook welk soort olie je gebruikt. In dit artikel bespreken we de oliën die het beste zijn om mee te frituren.

Je weet vast al dat sommige oliën beter bestand zijn tegen hogere temperaturen dan andere. Zo moet een gezonde olie stabiel zijn zodat deze niet reageert met zuurstof bij verhitting Oliën die bijvoorbeeld een hoger gehalte aan verzadigde vetten bevatten, zijn vaak stabieler bij verhitting. Oliën die een grote hoeveelheid meervoudige onverzadigde vetten bevatten zijn minder geschikt om mee te frituren.

Hoewel een airfryer steeds meer in opkomst is, blijft een lekker knapperig kroketje uit de frituurpan toch de allerlekkerste. Wil je een frituurpan kopen? Let er dan goed op of de frituurpan op temperatuur blijft en niet schommelt, dit heeft vooral te maken met de kwaliteit van de pan.

frituren is niet zomaar frituren fsom magazine

Frituren in Kokosolie

Kokosolie is een fijne keuze om in te bakken, Zowel in frituur als de pan. Meer dan 90% van de vetzuren in kokosolie zijn verzadigd waardoor het bestand is tegen hitte.

Wil je in kokosolie bakken, dan zul je op zoek moeten gaan naar eentje die jij lekker vindt. Er zit enorm veel verschil in bijvoorbeeld smaak en geur. Niet iedereen kan de smaak of geur waarderen. Let wel op dat je bij de keuze van kokosolie kiest voor een geraffineerde variant. Deze heeft een hoger rookpunt dan ongeraffineerde kokosolie.

Frituren in Reuzel, Ghee en Ossewit

Dierlijke vetten zijn een perfecte keuze wanneer we het over frituren hebben. De beste keuze is dan wel van dieren die op natuurlijk wijze rond hebben mogen lopen en eten. Dieren die hebben geleefd op graan hebben meer meervoudig onverzadigde vetzuren in hun vetopslag.

Olijfolie

Olijfolie is één van de meeste gezondste vetten. Net zoals de dierlijke vetten Reuzel en bijvoorbeeld Ossewit, heeft olijfolie ook veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Dus een uitstekende keuze om in te frituren en bakken, alhoewel ook olijfolie altijd een bepaalde geur en aroma afgeeft die niet iedereen kan waarderen bij het frituren.

Avocado-olie

Olijfolie en Avocado-olie hebben zo een beetje dezelfde samenstelling. Avocado’s zitten bomvol gezonde enkelvoudige onverzadigde vetten. Zo ook avocado-olie. Maar daarnaast heeft deze olie ook het hoogst bekende rookpunt van alle andere plantaardige oliën. Ongeraffineerd en geraffineerd. Niet alleen deze olie enorm geschikt om in te frituren, ook baken en braden kun je met deze olie perfect.

Oliën waar je niet mee wil frituren

Er zijn uiteraard ook oliën waar je beter niet mee kunt frituren of bakken. Onder andere:

  • Soja olie
  • Mais olie
  • Koolzaadolie
  • Zonnebloemolie
  • Sesamolie

De lichte paniek slaat toe want, zonnebloem olie staat in het rijtje oliën waar je liever niet mee wil bakken en frituren. Met het gebruik van onder andere zonnebloem olie komen er allerlei chemische en schadelijke stoffen vrij. Wil je niet! Hoewel je vanuit de basis natuurlijk iets heel anders wordt verteld, is het misschien wel de minst slechte uit dit rijtje. Maar goed is hij zeker niet te noemen!

Wij zijn vooral dan ook benieuwd naar jouw frituur-gewoonte! Deel ze met ons onder dit artikel of op Social Media. Lees in ons magazine ook alles over de Broodbakmachine van je dromen!

Artikel door: Kim (KimMichaelis)

Please follow and like us: