Jan Verheyen krijgt 1 miljoen euro om gruwelijke brand te verfilmen!

Jan Verheyen krijgt 1 miljoen euro om gruwelijke brand te verfilmen!

8 juni 2021 0 Door Bas de Goede

Happening | Het VAF (Vlaams Audiovisueel Filmfonds) geeft aan Jan Verheyen 1 miljoen euro subsidie om zijn nieuwe film “Happening” te kunnen financieren. Regisseur Jan Verheyen kennen we van films zoals De Collega’s 2.0, Dossier K, Het Vonnis, Het Tweede Gelaat, Team Spirit en natuurlijk de F.C. De Kampioenen films. Maar deze film is toch wel even iets anders.

Dat geld is echt nodig, om de concurrentie aan te gaan met de films uit Hollywood. En er komt nog een en ander op ons af wat dat betreft. Ik wil de mensen achteraf niet horen zeggen dat het goed was, voor een Vlaamse film. aldus Jan Verheyen over Happening.

Happening

Jan Verheyen wil graag de eerste Vlaamse rampenfilm maken over de brand van de ‘Innovation‘ in Brussel. Deze brand ontstond op 22 mei 1697 in een Belgisch warenhuis. Er vielen toen 251 doden en 62 gewonden er zouden op die dag naar schatting zo een 800 aanwezigen zijn geweest.

De brand ontstond in een kleine opslag voor kinderkleding op de eerste verdieping. Tegen de tijd dat de brandweer aankwam had het vuur de centrale koker al bereikt en kreeg het extra zuurstof. Verschillende mensen sprongen uit de ramen zelfs vanaf de derde verdieping. De oorzaak van de brand werd in het begin niet gevonden. Er werd gespeculeerd dat het extreem-linkse militanten zouden geweest zijn.

Of Jan Verheyen de strijd aan gaat met Hollywood is nog maar de vraag. Wel beloofd Happening veel goed door onder andere een kapitaalinjectie.

Na 3 jaar raakte de resultaten van het gerechtelijk onderzoek bekend. Drie experts kwamen tot de conclusie dat er lekkend stadsgas had opgehoopt boven een vals plafond en dat dit in brand zou geschoten zijn door een verhitte lichtspot. Volgens Verheyen zouden uiterst Linkse organisaties achteraf de brand hebben opgeëist als een aanslag.

Één miljoen euro klinkt misschien veel, maar Verheyen zegt dat die kostprijs perfect te verantwoord is de speciale effecten die gebruikt gaan worden kosten aardig wat geld toch is Verheyen nog op zoek naar extra geld. Hij zou graag rond de 5 miljoen willen binnenhalen voor de financiering van zijn film “Happening”. In 2021 wil Jan graag beginnen met het maken van de film en naar verwachting moet de film aan het begin van 2023 in de Belgische bioscopen te zien zijn.

Artikel door: Wietse Boogaerts / @wiietse
Volg FSOM Magazine op Instagrampagina en Facebookpagina! Lees ook alles over het openhartige verhaal van Jacques Vermeire in ons magazine. Ben je nog geen abonnee op FSOM tv? Klik dan snel –> hier <– en mis niets meer!

FSOM Magazine is het online magazine voor jou!

Of Jan Verheyen de strijd aan gaat met Hollywood is nog maar de vraag. Wel beloofd Happening veel goed door onder andere een kapitaalinjectie.
Please follow and like us: