Is Vegan JunkFood wel zo gezond?
16 november 2022Eat What Makes You Happy | Je hoort er steeds meer over, Vegan (Junk)food. Want ook de mensen die zich conformeren aan de plantaardige levensstijl houden van een goede snack. Iedereen heeft daar een mening over, zo ook ik. Iedereen mag zelf weten waar ze voor kiezen, ook wanneer ze kiezen voor de vegetarische of vegan lifestyle. Het is beter voor je gezondheid en men zegt ook voor onze planeet. Ook dat is discussieerbaar natuurlijk, maar de vervangende voedingsmiddelen zijn er wel. De vraag is, is vegan junkfood wel zo gezond?
Vegan junkfood zou eigenlijk helemaal geen woord of term moeten zijn. Het past namelijk vanuit de basis helemaal niet bij elkaar.
Nu je Vegan of vegetarisch voedsel (Vegan Junkfood!) steeds vaker op ziet duiken, zowel in het schap bij de supermarkt als in de horeca. Vooral een trend die zich al vol gas ontwikkeld in de grote steden, maar toch ook al het hele land verovert. Nu is Junkfood per definitie niet gezond te noemen, maar waar trekken we een grens. Wanneer zeggen we dat dit dan een beter alternatief is en waaruit blijkt dat?
Maar wat eet je dan eigenlijk? Wat zit er in een vegetarische quarter pounder of vegetarische kipnugget? In mijn privé leven loop ik steeds vaker tegen dit soort kwesties aan. Buiten mijn eigen interesses is het ook nog eens van deze tijd om duurzaam te denken en uiteraard aan je gezondheid te werken, zeker wanneer je vader van een gezin bent. Maar om heel eerlijk te zijn, begin ik een beetje te walgen van die Vegan McChicken reclames van de Mcdonalds.
Omega 3
Kortgezegd is omega 3 een verzamelnaam van meervoudige onverzadigde vetzuren en cruciaal voor het menselijk lichaam. Jammer genoeg voor mensen die een plantaardige(-re) levensstijl willen, zit dit vooral in vlees. Nu kondige veel grote producten aan dat ook de “groene” vervangers bomvol met omega 3 vetzuren zitten. Dus ook in je lekkere vegan junkfood snack! Helaas blijkt dit niet helemaal waar te zijn.
Uit een onderzoek dat flink wat aandacht kreeg op de BBC blijkt toch dat er een aantal zaken helemaal niet kloppen! Het King’s College te Londen zegt hierover: “Het veganisme heeft een hoop pro’s, zo ook dat er wordt nagedacht over plantaardig voedsel. Maar het grote gevaar dat op de loer ligt is dat algemeen aangenomen wordt dat het ook gezonder is. In heel veel gevallen is dit namelijk niet zo.” Tofu heeft bijvoorbeeld de naam dat het bomvol zit met omega 3, helaas staat dit totaal niet in verhouding met de hoeveelheid die in een qua volume vergelijkbaar stukje vlees zit.
Hierdoor krijg je dus onvoldoende omega 3 binnen als je niet goed oplet. Veel plantaardige bronnen bevatten omega 3. Soja is hier ook eentje van. Producten als Soja zuivel en vleesvervangers komen in steeds groten getale ons leven binnen, maar bevatten vaak alleen de alpha-linolenic acid oftewel ALA.
Alpha-Linolenic Acid
De betekenis van ALA mag je na het lezen van dit artikel weer snel vergeten, maar het is wel belangrijk dat je weet hoe het werkt. Ons lichaam kan namelijk weinig met ALA op zich. Wanneer je dus die plantaardige levensstijl omarmt, krijg je dus al snel met een tekort aan omega 3 te maken.
Als je dus enkel de omega 3 vetzuren uit plantaardig voedsel haalt krijg je enkel ALA binnen. Ons lichaam heeft veel moeite om ALA om te zetten in de stofjes die we óók nodig hebben en dat zijn: EPA en DHA. DHA is een stofje die al het goede van omega 3 naar je hersenen toebrengt, een soort taxichauffeur die zorgt voor het tijdig arriveren van deze stofjes op de juiste plek. Wanneer je enkel in het bezit bent van ALA kan taxichauffeur DHA nooit een stofje op de juiste locatie afzetten.
EPA is misschien nog wel belangrijker, zeker als we kijken naar de tendens in de huidige maatschappij. EPA heeft namelijk een link met depressies. Een te kort aan dit stofje zou er namelijk een grote rol in spelen. Wanneer je kiest voor een volledig plantaardig menu zal je dus óók uit een ander vaatje moeten tappen om pas écht gezond bezig te zijn. Daarover in een volgend artikel meer!
Eten, eten, eten!
Uit meerdere onderzoeken blijkt dat de vleesvervangers die we in een plantaardig menu onschuldig laten integreren, vaak helemaal niet zo onschuldig zijn. Veel veganburgers van diverse producten bevatten enorme hoeveelheden aan zout, suikers en koolhydraten. Uit een andere test in Groot Brittannië blijkt dat de veganburger van KFC 2,91 gram zout bevat. De dagelijkse hoeveelheid voor een volwassen persoon in 3,75 gram. Wanneer je in de buurt van de 6 gram per dag komt, is het zelf enorm schadelijk voor je lichaam. En trust me, zout zit overal in!
Wanneer je echt al wilt stoppen met het eten van vlees, of zelfs kip en vis. Dan adviseer ik je toch om eerst even flink de wereld van de Soja producten te verkennen. Soja bevat namelijk veel proteïne!
Ik duik het komende jaar steeds verder de wereld van de voedingsindustrie in om te kijken hoe je nu de juiste balans tussen duurzaamheid, je gezondheid en een prettig leven kunt vinden. Of je nou voor een plantaardige levensstijl gaat of juist een Koolhydraatarme levensstijl gaat, je gezondheid hoort altijd op de eerste plek te staan. Daarnaast is het hoog tijd dat we ons niet zomaar onzin laten voorschotelen, we need to know what we eat!
Artikel door: Bas – TheDutchBeerDad
#voedsel @fsommagazine
Neem snel een kijkje op het YouTube kanaal van FSOM! Abonneren is uiteraard helemaal GRATIS! Vergeet natuurlijk niet om de FSOM magazine facebook pagina een like te geven en ons te volgen op Instagram!
See you there! Pin je ook mee met FSOM op Pinterest?
Dit is echt iets voor jou!
De ValFather van HighLand Park door Confessions of A Whisky Freak!
De hemelse knoflookdip!
Bruschetta met gegrilde perzik!