Is dit het einde voor fysieke media?

Is dit het einde voor fysieke media?

29 juni 2020 1 Door Bas de Goede

Fysieke media | Zo nu en dan vraag ik mijzelf af: ‘Zijn dvd’s en andere fysieke media dood?’ Laten wij deze vraag eens behandelen, want het is een interessant vraag voor mij als film verzamelaar met een almaar groeiende fysieke collectie…

Dat ik mijzelf dit afvraag, komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Door de komst van streaming platformen zoals Netflix, YouTube, Videoland, Yelo Play, Vrt Nu, Vtm GO, Disney+, Amazon prime en talloze andere. Die allemaal films en series gratis aanbieden ofwel voor goedkope prijzen waarom zou je dan nog fysieke films gaan kopen of huren?

Uit de laatste cijfers van VRT nieuws (Vlaamse radio/tv zender) bleek dat in 2017 er nog 227 videotheken waren in België, vergeleken met 700 in 2008. Vijf jaar geleden kende Nederland nog bijna 200 videotheken waar dit er in februari 2020 nog maar 25 waren. het is dus logischerwij alleen maar verder gedaald de laatste jaren.

Afbeelding van een Videoland uit het oude grijze verleden. Is dit het einde voor fysieke media?

FSOM Magazine
Foto: RTV Oost

Leeftijd speelt geen rol!

Ik ben 17 jaren jong en de ontwikkelingen van de laatste jaren maak ik dus “gewoon” mee in mijn opvoeding. Maar ik ben een echte filmliefhebber en ik verzamel al jaren films op dvd. Voor de echte filmliefhebbers die het graag in een doosje willen hebben, is het uitsterven van de videotheek toch wel verdrietig. Want juist zij, komen daar dus nog.

Ik zou niet met zekerheid zeggen dat fysieke media dood is. Dat is een conclusie die ik zelf nog niet wil en kan trekken. Want er zijn dus zeker nog een aantal mensen die het liever fysiek willen kopen. En zelfs huren! Waar je vroeger kon kiezen naar welke videotheek je ging, kun je nu uit de streamingdiensten kiezen. Want natuurlijk niet alles staat op Netflix!

Dan heb je ook nog de optie om het illegaal te gaan streamen maar er is maar een bepaald groepje dat zich hiermee bezig houdt. Het woord illegaal geeft al een beetje aan dat dit niet een hele serieuze optie is. Ik denk dat het voor enkele mensen ook een houvast is om een fysieke collectie te hebben. De digitale media kan altijd opeens weg zijn en dan is er nog steeds wel de fysieke versie ervan die afspeelbaar is zo vaak je wilt. Of wat dacht je van een situatie waarin er een internetstoring is… (Knipoog!)

Is dit het einde voor fysieke media? Wietse vraagt zich dit af en praat je bij op FSOM Magazine.

Afbeelding TheDutchBeerDad

4K UHD

Zolang dvd’s mee gaan met de evolutie als in van HD naar 4K UHD dus een zeer hoge resolutie, viermaal hoger dan het Full HD dat we nu kennen wat een resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels heeft. Het komt er dus op neer dat je meer pixels te zien krijgt en hierdoor meer details op je tv kunt waarnemen.

Zolang er een redelijk aanbod is van dvd’s zijn er zeker nog die deze zullen kopen of huren. Iedereen dacht ook dat muziek streamen vinyl ging overnemen maar vinyl is zelfs de cd’s en cassettebandjes voorbijgestreefd in populariteit!

Daar zijn de streamingdiensten, in grote getale drommen ze samen om jouw aandacht te trekken. Is dit het einde voor fysieke media? 

Foto van Boekenplank op FSOM Magazine
Foto: PixaBay

Het verhaal dat de Fysieke boeken zouden gaan verdwijnen, aangezien er zoveel online goedkoper is. En ze ook minder ruimte innemen op je boekenplank, maar dat is voorlopig ook nog niet het geval. Er zijn nog altijd heel veel mensen die het liefst een bomvolle boekenplank thuis willen!

Daarnaast zijn Dvd’s nu meer geëvolueerd naar Blu-Ray dvd’s en nu meer naar de Blu Ray 4K UHD. Je praat bij dvd films dus gewoon over het schijfje waar een film op staat.

Zijn er nog meer voordelen?

Het grote nadeel aan streamen en aan het fysiek hebben is dat binnen x aantal tijd die film die je zo graag zag er vanaf gehaald kan zijn… Dan is ie gewoon weg en kun je hem niet meer kijken! Ik zal zeker nog Dvd’s en andere fysieke media kopen en verzamelen want dat is nu eenmaal wat ik graag doe!

Laten we zeker de hoop niet opgeven want zolang er films zijn is er hoop! 🙂

Artikel door: Wietse – @tiswietse
Volg FSOM Magazine op Instagram en Facebook!

Wie is Wietse? Wietse Boogaerts is 17 jaar en woont in Limburg. Je kunt hem op Instagram volgen op het account @tiswietse. Hij is verzamelaar van PlayStation Games en Dvd’s. Hij drumt al zo’n 11 jaar, en houdt zich verder bezig met het spelen van storyline games en films kijken. Daarnaast vult hij zijn tijd met coderen en het bewerken van foto’s en video’s.

Wil je niets meer missen? Abonneer je dat helemaal GRATIS op ons YouTube kanaal. Bij dit GRATIS abonnement ben jij altijd als eerste op de hoogte van onze video’s. Laten wij je als eerste weten wat eraan komt op FSOM Magazine en nog veel belangrijker… Jij hoort dan gewoon bij de FSOM Crew!

Volg FSOM Magazine op Instagram en Facebook!

Daar zijn de streamingdiensten, in grote getale drommen ze samen om jouw aandacht te trekken. Is dit het einde voor fysieke media? 

Wietse praat je even bij op FSOM Magazine.
Please follow and like us: