De Winterse Stoofpot die je niet wilt missen

De Winterse Stoofpot die je niet wilt missen

30 december 2019 0 Door Bas de Goede

Er zitten vele voordelen aan zowel de herfst als de winter: dekentjes, warme dranken, stamppotten en mijn favoriet namelijk, de stoofpot. Makkelijk, voedzaam en overheerlijk mits je het goed bereid natuurlijk. Een gemiddeld huishouden heeft de meeste ingrediënten al in huis, dat scheelt je een trip naar de lokale supermarkt. Let’s cook de winterse stoofpot die je niet wilt missen!

We beginnen even met alles wat je nodig hebt voor onze favoriete stoofpot.

 • Selderij
 • Wortel
 • Ui
 • Ewrten
 • Aardappel
 • Riblappen
 • Speciaal Bier
 • Boterham met mosterd
 • Peterselie
 • Laurier blaadjes
 • Knoflook
 • Bloem
 • (Gemalen) Mosterdzaad
 • Wat kaneel of speculaaskruiden
 • Wat pannen, wat liefde en geduld…

Ik kan jullie uiteraard afmetingen en aantallen gaan geven! Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik kook op gevoel, en stem het af op het aantal mensen die ervan gaan eten. Het volgende recept is goed voor twee personen gezien vanuit mijn persoonlijke situatie. Maar let wel op, want mijn vriendin is een bodemloze put. Dus misschien is dit recept wel voor drie personen en voor twee dagen.

De winterse stoofpot die je niet wilt missen op fsom.

Beginnen aan de Winterse Stoofpot

Snij de riblappen in stukken van ongeveer 3x3cm. Kruid het vlees met peper en zout, en rol het vervolgens door de bloem. Ik zou ervoor kiezen om de grootste verpakking te halen bij de Super, of nog beter haal een grote portie bij je (lokale) slager. Hoe meer vlees hoe beter, want door de hitte krimpt het: PHYSICS.

Neem een hapjespan, Dutch Oven, of: pan met dikke bodem. Voeg voldoende olie toe en bak de stukken mooi goudbruin. Goed om te weten is dat de aanbaksels op de bodem van je pan NIET mogen aanbranden, maar wel boordevol smaak zitten. Dit geeft nét dat extraatje aan je stoofpot. Haal al je vlees eruit.

Voeg de uien toe, beetje fijn gesneden. Voeg nu de knoflook tenen (3? 5? 7? Leef je uit), laurier bladeren en mosterdzaad toe. Gemalen mosterdzaad is ideaal, die vind je namelijk niet meer terug op je lepel bij elke hap. Blus het geheel hierna kort af met een speciaal biertje naar keuze. Bij voorkeur een donker biertje natuurlijk. Gooi je vlees weer terug bij dit mengsel, voeg ook 300ml water toe, bruine boterham met een laag mosterd + kaneel of speculaaskruiden naar smaak erin pleuren.

De winterse stoofpot die je niet wilt missen. FSOM!

Laat dit koken/pruttelen/genieten en voeg beetjes water toe naarmate dit verdampt. Snij je al je groentes in gelijke blokjes (of niet, lekker grof) en voeg deze toe aan de stoofpot. Laat dit weer pruttelen tot de groentjes in iedergeval gaar zijn, je voegt nu wat peterselie en de erwten toe om het geheel mooi af te maken. Proef of er nog peper of zout bij moet en voeg dit naar eigen smaak toe.

Wil je nou echt bourgondisch genieten? Laat je stoofpot een dagje staan, zo trekken alle smaken goed in en heb je een heerlijke maaltijd.

Dit recept voor de winterse stoofpot is gemaakt door het Mensight team. Neem ook eens een kijkje op MENSIGHT.nl! Ben jij al geabonneerd op het YouTube kanaal van FSOM! Abonneren is uiteraard helemaal GRATIS! Vergeet natuurlijk niet om de FSOM magazine facebook pagina een like te geven en ons te volgen op Instagram! See you there!

Meer lezen?

Ga lekker zelf brouwen! Bezoek Brouwland!
Er is bier van Eigen Bodem binnen gekomen!
Gegrilde Bruschetta met Perzik en een friszure Gose!
Heb jij al een Bier Butler?
Hoe Proef je Bier?
Wil jij ook Bierista worden?

FSOM Magazine. Voor al uw entertainment en natuurlijk lekker eten! Winters stoofpotje bijvoorbeeld!
Wil jij meer weten over FSOM, wil je adverteren of zie jij een samenwerking wel zitten? Aarzel dan niet en neem contact op met Bas de Goede via info@fsom.nl
Please follow and like us: