De Bock Is Los! Maar Wie Is De Bock Eigenlijk?
28 september 2020Bock | Elke jaar in de maand september komt ‘ie weer. De bock! Maar wie is die bock eigenlijk? En, waar komt hij vandaag? In dit artikel vertel ik jou de belangrijkste zaken die je moet weten over bockbier!
Bockbier kennen we in vele vormen en maten, maar traditioneel gezien praten we over een herfstbock en dus een najaarsbier. De periode dat bockbier van oudsher verkrijgbaar was, is; september/oktober tot en met februari. De eerste maandag van oktober was oorspronkelijk dé dag van de bockbieren, maar tegenwoordig willen brouwers niet meer zolang wachten. Daarna gaan we natuurlijk met haastige spoed richting de voorjaarsbieren, of tradities zoals de Märzen van onze oosterburen.
Kenmerken van de Bock!
De belangrijkste kenmerken van bockbieren zijn de bruine/rode kleur, een alcoholpercentage tussen de 6% en 7%. En de meeste bockbieren zijn ondergistend, al komt daar tegenwoordig steeds meer verandering in.
Ook is het alcohol percentage niet altijd meer zoals hij traditie getrouw hoort te zijn. Bockbieren worden bijvoorbeeld op vaten gerijpt of gewoon als een soort ‘imperial’ gebrouwen. Zo neemt de brouwer de traditie misschien niet zo nauw, maar brouwt hij wel een heerlijk najaarsbier in geheel eigen stijl.
De smaakkenmerken van bockbier zijn bijvoorbeeld de zoetigheid uit de mout, denk dan vooral aan karamel. Maar de bock heeft vaak ook een bittere smaak door de toevoeging van hop. Doordat er veelal gebruik gemaakt word van gebrande moutsoorten, heeft bockbier dat kenmerkende kleurtje en smaak.
Bockbier moet altijd een wortgehalte hebben van 15,5 graen Plato hebben, anders is het geen bockbier. Een graad Plato is een procent droge, opgeloste stoffen die in het bier aanwezig zijn voor de vergisting. Hierdoor is het dus onmogelijk om een bockbier op de markt te brengen dat alcoholvrij is. Daarom is het nieuwe alcoholvrije herfstbier van Grolsch ook geen bockbier.
De eerst keer dat de Bock los was!
Bockbier komt oorspronkelijk uit Einbeck, een regio waar ze dit bier met hoge kwaliteitseisen brouwde. Dit bier viel zo in de smaak dat iedereen het probeerde na te brouwen, maar dit lukte niemand. Einbeck was een voorname bierstad en had de zaakjes goed voor elkaar, als bijvoorbeeld Hertog Wilhelm V dit bier wilde hebben. Wat hij heel graag wilde, want hij vond het fantastsich! Moest hij dus een flinke bak rente betalen.
Op een dag was hij er helemaal klaar en gelukkig kwam in 1617 Elias Pilcher naar de regio om zijn geliefde Einbecker bier te brouwen. Dat mocht natuurlijk niet de naam van Einbeck dragen, daarom doopte ze het om tot ‘Ainpokisch Bier’.
Bockbier heeft trouwens helemaal niets met een echte bok te maken. Vermoedelijk is dit als marketingtool ontstaan, tenzij de Germaanse God ‘Donar’ hier een handje in heeft gehad. Hij was namelijk half mens, half bok.
Van een regulier bockbier kennen we ook nog een zwaardere variant die ook wel ‘vloeibaar brood‘ wordt genoemd. Dit is een ‘Doppelbock’, oftewel een dubbelbock. Dit zijn zwaardere bockbieren met een hoog alcoholpercentage en zijn wat donkerder van kleur.
What else?
Weer die drommelse quote van George uit die koffiereclame, maar ik vind hem tof en blijf hem lekker vaak gebruiken! Ik drink bockbier het liefst uit een mooi bolvormig glas, denk hierbij aan een cognacglas, want ik prefereer wel een smallere opening.
Vaak drinkt men bockbier ook wel uit een kleinere pul, denk bijvoorbeeld aan dat vette glas van Bavaria bockbier! Of die mooie stenen kelken die onze oosterburen van oudsher hebben, nu we het er toch over hebben. Grolsch bracht ook ooit eens zo’n mooie “stenen” kelk uit voor hun bockbier!
De gouden tip van TheDutchBeerDad (Leuk om aan jezelf in die extra persoon te refereren!). Drink je bockbier NOOIT koud! NOOIT rechtstreeks uit de koelkast! Als je je bockbier al in de koelkast bewaard, haal het er dan zeker een uur van tevoren uit, zo heeft je bier wat tijd om op te warmen en komen zowel de geur, als de smaak veel beter tot z’n recht.
Bockbier leent zich uitermate goed om te pairen (foodpairing) met mooie gerechten zoals hachee en stoofpotjes. Ook je “normale” Hollandse stampot kan echt een mooi smaakcombinatie zijn met bockbier. Voor Mr Hop schreef ik een artikel over mijn overheerlijke en supersimpele Uiensoep met bockbier! Probeer hem eens zou ik zeggen!
Voor de snack gaat mijn absolute voorkeur uit naar oude kaas, pittige blauwe kaas en een goede droge worst van je lokale slager. Wanneer je een droge worst scoort, probeer er dan eentje te vinden die niet heel heftig de kruidnagel smaak in zich heeft.
Je weet nu de belangrijkste zaken over het bockbier en natuurlijk is het van belang dat je ze nu lekker zelf gaat proeven! Haal jou favoriete bockbieren in huis en combineer ze met een snack die jij lekker vind, tag @fsommagazine en wij delen jou persoonlijke favoriet!
Een artikel over bockbier waar mijn oog recent op viel was die van Bierista Alain Schepers, die was even een PLUS-supermarkt ingedoken om zijn favoriete bockbieren te scoren.
Artikel door: Bas de Goede / @thedutchbeerdad
Join mijn bieravonturen ook op Untappd! Let’s share!
Volg FSOM Magazine op Instagrampagina en Facebookpagina!
Ben je nog geen abonnee op FSOM tv? Klik dan snel –> hier <– en mis niets meer!
Na Europa verovert Drunken Monkey Limoncello ook China!
Scoor je eigen thuistap met korting!
Probeer ook dit gerecht uit het FSOM Receptenboek eens met Bockbier!