Zombie Army 4 – Dead War Review

“Wie één Rebellion game heeft gespeeld, heeft ze allemaal gespeeld” om mijzelf eens te quoten. Deze uitspraak blijft na de platinum (+/- 30u) stug overeind staan. Een beetje zoals Zombie Hitler die maar niet wil doodgaan, hoeveel je hem ook al in de balzak hebt geschoten.

WW2 met een twist

In een poging om de zombie-invasie van Dolfje tegen te houden, vind je jezelf in een minder pittoreske versie van Italië en Kroatië dan we gewoon zijn. Je werkt toe naar de vernietiging van de zogenaamde Hell Towers die zijn leger ondoden te been houden. Na twee chapters waren mijn coop buddies en ik elk spoor naar een verhaal bijster. Om maar te zeggen hoe ondergeschikt de story is ten opzichte van de actie-rijke gameplay.

Die heeft een pak meer vlees aan de botten met een fikse upgrade van het wapenarsenaal en een toevoeging van perks die je kan vrijspelen en verder levelen. Met emotes, taunts en weapon skins geef je de vier hoofdpersonages een persoonlijke touch.

Identiteitscrisis

En toch wringt daar het schoentje en ik verwijs naar de eerste zin van deze review. Hoezeer Rebellion probeert om hier en daar wat uit de lijntjes te kleuren, overviel mij vaak het ‘been there, done that’-gevoel. Recent speelde ik bijvoorbeeld nog hun Strange Brigade. Prima game hoor, maar ik kon mij vaak niet van de indruk ontdoen dat ik een reskin van dat spel aan het spelen was.

Dan is er nog een enorme tegenstrijdigheid te vinden. Enerzijds implementeert de developer de sniper gameplay van één van hun bestsellers, de ‘Sniper Elite’-reeks, en de bijna pornografische x-ray slow-mo killcam maar anderzijds speelt het verhaal zich vooral af in enge gangen en claustrofobische bunkers. Daar loop je dan lullig met je Mosin-Nagant rifle met 12x zoom scope als primary weapon. Gelukkig beschik je over een resem machinegeweren en shotguns voor als je ze aan je kuiten voelt bijten.

Easter Egg Galore

Begrijp me niet verkeerd. Dit is geen kritiek op de levels zelf, die op zichzelf best mooi en origineel zijn. Ik denk dan vooral aan memorabele locaties als de met zombie-haaien gevulde kanalen van Venetië, een geïnfecteerde dierentuin en het door de actieve vulkaan Vesuvius geteisterde Napels. Elk level is bezaaid met verleidelijke booby traps. Zo laat je de map in jouw voordeel werken en kan je even van je drankje nippen.

Met zijn negen levels, voor het gemak nog eens hapklaar opgedeeld in een viertal subchapters, houdt Zombie Army 4’s verhaal je een tijdje – reken 15 uur – zoet. Als je tenminste door de vingers ziet dat elke missie neerkomt op objecten hamsteren en allerlei gedrochten op anderhalve meter afstand afstand houden. Scheelt niet veel van je dagelijkse leven nu toch?

Voor een spel dat zich afspeelt in de jaren ’40, zijn het net de 80’s vibes die alom aanwezig zijn en dan vooral als de tijd waarin het horror-genre hoogtij vierde met films als ‘It’ en ‘The Shining’ maar ook knipogen naar recenter werk als ‘Annabelle’ en ‘Stranger Things’ passeren de revue.

Post-game

Zit je nog een beetje op je honger na de campaign, dan kan je je skills verder aanscherpen in de Horde mode. Voorlopig beperkt die mode zich tot vijf mappen, locaties uit het spel. Na elke wave krijg je toegang tot een nieuw stuk van de map en betere wapens. Na twaalf waves is pas een eerste ontsnappingspoging mogelijk. Als je je net als Hitler onsterfelijk waant, kan je lekker verder knallen.

Speel het verhaal uit op Hard met 3 vrienden, raap alle collectibles op en rond af met 144 waves in Horde mode en er staat weer een nieuwe Platinum op je teller.

Conclusie

Zombie Army 4 Dead War is verre van pretentieus en doet wat ervan verwacht wordt maar is dit genoeg? Nieuwe vaardigheden en enemies/(sub)bosses ten spijt, kreeg ik te vaak een déjà vu-gevoel. Soms wil je gewoon een game opstarten, verstand op nul zetten en plezier maken met je vrienden en Zombie Army 4 is nét dat, maar er zat meer in.

FSOM cijfer: 6,5/10

Artikel door: FfredericCthe.inner.click
#gamersunite @fsommagazine

Neem snel een kijkje op het YouTube kanaal van FSOM!
Abonneren is uiteraard helemaal GRATIS! Vergeet natuurlijk niet om de FSOM magazine Facebook pagina een like te geven en ons te volgen op Instagram!
See you there! Pin je ook mee met FSOM op Pinterest?

FSOM magazine FSOM tv banner entertainment. Watchlist part deux is een overziht met film trailers door thedutchbeerdad.

Meer voor jou!

Wolfenstein Youngblood – Review
Ragequitten met Rage 2?
A Plague Tale: Innocence – Review
The Walking Dead – The Final Season Review
Days Gone – The FfredericC Review

Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

1 reactie

  1. […] met gouden filmtips die eraan gaan komen, hopelijk! En natuurlijk de gebruikelijke Zombie Army game reviews. Maar vandaag wil ik een stapje verder […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram