Waar Moet Je Op Letten Bij Het Kopen Van Een Huis?

huis kopen fsom magazine

Huis Kopen | Het is eindelijk zover, je hebt de knoop doorgehakt en gaat de stap nemen. Je gaat een huis kopen! Wat je persoonlijke situatie ook is, het is aannemelijk dat dit de grootste aankoop is die je doet. Daarom is het handig om te weten waar je op moet letten bij het hopen van een huis. We hebben een aantal tips voor je verzameld!

Het kopen van een huis is niet niks, en wanneer je deze stap gaat zetten kom je in een proces terecht wat niet altijd eenvoudig is om te doorlopen. Daarom zijn een aantal tools en tips welkom en die hebben wij verzameld op basis van persoonlijke ervaringen uit onze omgeving.

Huis kopen? Weet wat je geld kan!

Uiteraard gaat de eerste tip over geld. Het is namelijk van belang om voor de aftrap al te weten wat je met je geld kunt. Ga eens praten met een hypotheekadviseur of hypotheekplanner. Ze kunnen eenvoudig een berekening maken wat je ongeveer kunt besteden op de woningmarkt.

Ze pakken natuurlijk je inkomen erbij, maar er zijn ook andere zaken van belang. Heb je eigen geld? En, hoeveel van dat eigen geld wil je gebruiken voor de aankoop van je woning of een eventuele verbouwing. Heb je zelf een woning om te verkopen? Heb je overwaarde of juist niet?

Dit zijn allemaal zaken waar je in het begin wel wat hulp bij kunt gebruiken. Wanneer je dit inzichtelijk hebt, heb je al een goed fundament om met je zoektocht te beginnen.

waar moet je op letten bij huis kopen fsom magazine

Op de foto hierboven zie je Bas. Bas (Je weet wel: TheDutchBeerDad!) is natuurlijk mede FSOM‘er en een paar jaar geleden kocht hij zelf een huis. Een casco woning om precies te zijn. Hij had dus veel geld nodig om te gaan verbouwen. Zijn situatie als starter zag er heel anders uit dan die van mij. Ik ging verkopen, had overwaarde op mijn woning, maar moest diep in de buidel tasten voor de aankoop van een nieuwe woning.

Waar wil je wonen?

Waar wil je wonen? Het lijkt een eenvoudige vraag, maar dat is niet altijd zo eenvoudig om vast te stellen. Over het algemeen is namelijk het type woning, en de wensen daarbij behorend, belangrijker dan de locatie, maar waarom eigenlijk?

Waar je wilt gaan wonen is afhankelijk van persoonlijke factoren, voor ons was dit bijvoorbeeld de bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Een zwembad in de buurt en natuurlijk uitgaansgelegenheden. Bepaal dus waar je wilt wonen. Venlo? Staat er een leuk huis te koop in Venlo? Ja!? Geweldig, daar gaan we beginnen.

Huis kopen? Omgevingsonderzoek!

Deze tip vinden wij het allerbelangrijkst bij het kopen van een huis. Heb je namelijk een leuk huis gevonden, ga dan eerst op onderzoek in de omgeving. Verken uiteraard de faciliteiten, voldoen ze aan je wensen? Datzelfde geldt natuurlijk voor de omgeving, ben je liefhebber van wandelen. Check dan vooral eens of er een leuk wandelgebied in de buurt is.

Ga een hapje eten bij een restaurant in de buurt en maak even een praatje met de buren! Een goede buur is minstens net zoveel waard als een verre vriend! Kom je onverhoopt je droomwoning tegen, maar heb je een figuur á la Dahmer als buurman. Dan zou ik eventueel toch overwegen om naar een andere woning te gaan kijken. En daarmee komen we automatisch bij de volgende tip.

Bekijk meerdere woningen!

Ondanks dat ik vind dat je altijd op instinct moet vertrouwen en de eerste ingeving vaak de juiste is. Ligt dat in het geval van een huis kopen toch even anders. Wanneer je een huis gaat kopen is dat niet vergelijkbaar met het aanschaffen van een nieuwe stofzuiger of een adventskalender voor de decembermaand.

Een huis kopen is de grootste aankoop die je gaat doen! Wanneer je dus een zoekopdracht hebt aangemaakt en je een leuk huis hebt gezien. Ga altijd verder zoeken, bekijk meerdere huizen. Bekijk uiteraard ook weer de omgeving van deze huizen, doe gewoon goed je huiswerk. Het is zonde dat je een huis gaat kopen waar je niet de X factor in vindt!

Haastige spoed is zelden goed!

Het kopen van een huis kan een langdurig proces zijn en soms ook frustrerend, zeker wanneer je niet zo snel slaagt als je hoopte. Emoties kunnen hoog oplopen en op z’n minst je beoordelingsvermogen beïnvloeden.

Neem daarom rustig de tijd. In eerste instantie natuurlijk om je financiën inzichtelijk te maken en een gedegen zoekopdracht aan te maken. Ook een makelaar kan je hiermee helpen en je kunt zelfs overwegen om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. De aankoopmakelaar kan sowieso als een scout fungeren aan de hand van je zoekopdracht, maar hij of zij heeft ook veel ervaringen in het proces van een huis kopen.

Bij twijfel, neem een aankoopmakelaar of hypotheekplanner!

Artikel door: Joshua

Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram