Mijn exclusieve Bourbon County Brand Stout Pre-Tasting experience!

Mijn exclusieve Bourbon County Brand Stout Pre-Tasting experience!

21 november 2018 0 Door TheDutchBeerDad

Goose Island – Bourbon County Brand Stout. Iedere bierliefhebber weet wat dit is, waar het vandaan komt en uiteraard waarom dit bier zo geliefd is. Er hangen haast mythische legendes om dit bier heen, een bier dat in naam en faam allicht alle andere achter zich laat. Dankzij de exclusieve pre-tasting op maandag 19 november, was ik een van de gelukkigen om de proef op de som te nemen…

Wij willen niet het enige bier zijn dat je drinkt. We willen het beste bier zijn dat je drinkt.

Deze in mijn ogen legendarische zin, zit al jaren ergens achter in mijn hoofd zitten. Kortgeleden kreeg ik van Yvonne, die je allicht beter kent als ‘Bierliefde‘, een mailtje dat Goose Island een uitnodiging voor mij had om bij de Bourbon County Brand Stout pre-tasting aanwezig te zijn.
Een klein dansje was een feit na het lezen van deze mail, want ik moet zeggen dat ik in mijn leven wel eens met ingewikkeldere vraagstukken heb geworsteld; uiteraard wil ik daar graag bij zijn Yvonne! En zo geschiedde…

Amsterdam

Op een frisse en rustige Maandagochtend wandelde ik door onze prachtige hoofdstad. Er was nog weinig volk op de been, daarin zal de gure wind ook wel een rol hebben gespeeld. Er werden wat stellages opgebouwd, er zoefde wat tweewielers voorbij, de bussen zoemden nog leeg bij het station vandaan en de duiven koerden en fladderden nog vrij rustig voor hun doen.

Ziek, werk, reistijd, een zwaar weekend gehad hebben, noodweer, kou… Het zijn allemaal geen excuses om op de bewuste maandagochtend van 19 november deze wandeling in hartje Amsterdam niet te gaan maken. Want.. de wandeling had een prachtig einddoel. Het einddoel was de Bierkoning aan de Paleisstraat. Hier vond namelijk de allereerste exclusieve pre-tasting in Europa plaats van de Goose Island Bourbon County Brand Stout. Ikzelf en 6 andere gelukkigen werden uitgenodigd om het bier te komen proeven. Wat een eer, een soort jongensdroom die uitkomt… of is dit een understatement?

Nee, dit is geen understatement.” Dit bier is omringt met legendes. Mensen liggen vanaf de vroege uurtjes bij het verkooppunt voor de deur om een flesje van dit zwarte goud te bemachtigen. De Bierkoning in Amsterdam heeft dit jaar 200 flessen in de verkoop, die verwachten ze in no-time te gaan uitverkopen. Hopt.nl verkoopt de flessen ook, hoeveel ze er hebben weet niemand. Maar dat ze gaan uitverkopen is een feit. Zo populair is dit bier, maar is het dan echt zo goed?

Met hoge verwachtingen wandelde ik naar de Bierkoning, met een glimlach op mijn gezicht en wat zenuwen in mijn buik duwde ik de deur naast het prachtige met Bourbon County bestickerde raam open. De sfeer in de bierkoning is om 10.00 in de ochtend niet anders, dan bij het vallen van de avond. De prachtige wand vol glazen achter de balie, het mooie trappetje op richting de fel brandende lampen die de spotlight vormde voor de haast betoverend ogende flesjes Bourbon County Brand Stout.

Even wat handjes schudden. Alain Schepers, waarvan we wel vaker in het bierige wereldje iets voorbij zien komen (knipoog!). Remi de lachende bebaarde held die bierige filmpjes onder de naam Beergeekholland maakt. Yvonne stond er natuurlijk bij en verder een aantal voor mij, nieuwe gezichten. Natuurlijk waren de gastheren van de Bierkoning zelf ook aanwezig. Goose Island zelf werd vertegenwoordigd door Josh, en Josh had prachtige verhalen over de brouwer en uiteraard de Bourbon County Brand Stout zelf. De tijd vloog voorbij, we gingen proeven van de Cooper Project nummer 3. Deze fungeerde prima als een soort ontbijt 2.0. En toen brak het moment aan om de 2018 versie te gaan proeven naast…. De 2017 Bourbon County Brand Stout!

Bourbon County Brand Stout 2018 VS 2017

Wat een genot! De 2017 versie naast de 2018… Eerst even snuffen aan de 2017 versie.
De Bourbon knalt je glas uit en je krijgt direct het idee, dat dit eigenlijk alleen maar een brouwsel van de goden kan zijn… De kleine bruine schuimkraag verdween op deze frisse maandagochtend toch als sneeuw voor de zon, en daar lag het zwarte goud heerlijk te ontspannen tegen de bolling van het glas… Stevige koffie, cacao en vanille aroma’s veroveren je zintuigen. De geur van de 2018 is toch heel anders, de Bourbon sprint je neusgaten nog niet in en er komt een soort frisse Koffie-achtige geur uit je glas. Josh wilde benadrukken dat naarmate je het bier langer bewaard, de frisheid en scherpte flink kan veranderen. De normale Bourbon County Brand Stout is eigenlijk na 5 of 6 jaar echt op haar best. Maar hier kan niet iedereen op wachten en dat snap ik heel goed! Helaas is meer flesjes scoren ook niet altijd een optie…

Back to bussiness! We gaan verder met proeven… De 2018 heeft maar liefst 15,2% en dit is een
absoluut record voor de BCBS. De smaak van de 2018 is heerlijk gebrand, er is een enorme mout-oorlog aan de gang en cacao, koffie en chocolade creëren een grijns op je gezicht.

De 2017 heeft een een mooi diepe volle smaak. Vanille, cacao en de bourbon is echt tot leven gekomen. De diepte die dit geeft aan het bier is werkelijk fenomenaal. Elk slokje van dit bier blijft nog even in je mond wonen en aan je gehemelte plakken. Tijdens de tasting heb ik iets gedaan wat ik normaliter pas later achteraf doe. Hup Untappd erbij en gewoon de 5 sterren aanvinken!

Waar kun je het bier krijgen?

Mocht je voordat je dit artikel ging lezen nog niet weten wat de Bourbon County Brand Stout van Goose Island was, dan geeft dat niets. Ik snap dat je om bent! De verkoop van dit bier begint op vrijdag 23-11-2018 bij de Bierkoning in Amsterdam om 10.00 in de ochtend. Het is het officiële startschot van de verkoop in Europa! De Bierkoning heeft 200 flessen van de 2018 versie en 30 van de 2017 versie. Om 11.00 volgt de verkoop in de UK (Londen) en daarna kun je een poging wagen om een flesje te scoren bij Hopt.nl. Ik heb gelukkig een flesje meegekregen en uiteraard wat leuke goodies.

Voor de echte liefhebbers is het bier ook bij Beertemple van de tap te proeven! Vanaf 19.00 op vrijdag 23-11-2018 gaan de deuren open voor 200 lucky bastards! Kleine kanttekening is wel dat de eerste 150 kaarten al in de voorverkoop zijn uitverkocht. Bij de deur mogen er nog 50 gelukkigen naar binnen, en that’s it!

Is de hype terecht?

Is de hype terecht? Ja, wat mij betreft wel. Ik verzin er zelfs nog wel iets moois bij! Dit was een bucketlist dingetje van mij en ik ben zeker niet teleurgesteld. Beide bieren zijn op haar geheel eigen wijze erg lekker. Voor mij is de absolute winnaar de Bourbon County Stout uit 2017. Maar de 2018 is toch ook gewoon een pareltje, allicht nog een ruwe diamant. Probeer dit bier maar eens te bewaren… Ik heb een flesje meegekregen en ik ga mijn best doen. Bij een zeer bijzondere gelegenheid zal ik dit flesje openmaken, de naald op de plaat leggen en het woord genieten tot een understatement degraderen…

Cheers!

Artikel door: Bas de Goede / thedutchbeerdad 

Untappd & Instagram: thedutchbeerdad 

Please follow and like us: