Magie in de Keuken: De sterren in je kruidenkast!

Magie in de Keuken: De sterren in je kruidenkast!

31 juli 2024 Uit Door Bas de Goede

Sterren in je kruidenkast | Met deze titel bedoel ik natuurlijk niet alle steranijs, maar simpelweg de must haves voor iedereen die van een beetje koken houdt! Laten we het even hebben over de geheime wapens in de keuken: kruiden en specerijen. Deze kleine smaakbommetjes kunnen je gerechten van goed naar fenomenaal tillen. Maar dan moet je wel de beste kwaliteit kruiden in huis halen…

Laten we gewoon eerlijk zijn, niemand wordt blij van een laffe curry, saaie bami of een fletse pasta. Dus trek die keukenkastjes open en maak ruimte voor de echte sterren van de show! Dit zijn mijn tips om jouw maaltijden wat meer kleur te geven!

De absolute ster…

Voor mij is Cayennepeper een absolute must have. Wanneer je dit toevoegt aan een gerecht, lift de Cayennepeper niet alleen de andere smaken omhoog, maar het heeft ook dat heerlijke ’tangy’ smaakje dat veel meer is dan een beetje pit!

Ook heeft Cayennepeper vele gezondheidsvoordelen! Cayennepeper is niet alleen een vurige toevoeging aan je gerechten, maar ook een krachtpatser als het gaat om gezondheidsvoordelen. Deze pittige rode peper zit boordevol goede eigenschappen die je lichaam en geest een flinke boost kunnen geven. Dus laten we binnenkort eens duiken in wat deze vurige vriend allemaal voor je kan betekenen.

Magie in de keuken

De Sterren in je kruidenkast!

Laten we voorop stellen dat er één ding is dat niet te discussie staat. Dat is zout. Zout hoort gewoon in jouw keukenkastje en hoort eigenlijk ook gewoon in ieder gerecht. Scoor bij voorkeur Keltisch zeezout en vermijd die grote, ronde kartonnen kokers uit de supermarkt.

1. Kaneel: Kaneel is meer dan alleen een topping voor je latte en de beste partner voor je wentelteefjes. De beste kwaliteit kaneel, zoals Ceylon kaneel, heeft een zachte, zoete smaak die perfect is voor zowel zoete als hartige gerechten. Gooi het in je stoofpot, je gebak of zelfs in een pittige marinade. Kaneel valt dus echt onder de sterren in je kruidenkast

2. Komijn: Of je nu een curry, chili of taco’s maakt, komijn is je beste vriend. De nootachtige, aardse smaak van topkwaliteit komijnzaad is onmisbaar. Het verschil tussen versgemalen komijn en die stoffige pot uit de supermarkt is als dag en nacht. Zo gebruik ik altijd een flink dosis komijnpoeder bij het maken van gehaktballen. Een ware magiër in het gerecht!

3. Paprikapoeder: Paprika komt in verschillende varianten, van zoet tot gerookt. De beste kwaliteit paprikapoeder geeft een diepe, rijke smaak aan je gerechten. Probeer eens een gerookte variant voor een subtiele rokerigheid zonder dat je de BBQ hoeft aan te steken.

4. Oregano: Verse oregano ruikt naar een zomerse dag in de Middellandse Zee. Gedroogde oregano van goede kwaliteit behoudt die frisse, pittige smaak. Het is een must voor Italiaanse gerechten, maar doet het ook geweldig in een Griekse salade of op een zelfgemaakte pizza. In ons magazine lees je uiteraard ook hoe je je kruidenplantjes goed kunt houden!

5. Zwarte Peper: Niets verslaat de pittige kick van versgemalen zwarte peper. Koop hele peperkorrels van hoge kwaliteit en maal ze zelf voor de ultieme smaakexplosie. Bij de Kruidenbaron ben je bijvoorbeeld aan het juiste adres hiervoor. Quality over quantity! Zeker als we het hebben over die sterren in je kruidenkast.

De Magie van een goede BBQ-rub met de sterren in je kruidenkast

TheDutchBeerDad proeft Wapaloosie van Tartarus Beers met geniale BBQ foodpairing is een artikel dat je sowieso niet wilt missen. Trust me! Ik heb hem gemaakt! 😉

En dan nu, omdat jullie het zijn, een bonus: een BBQ-rub voor spareribs die je smaakpapillen doet juichen. Deze rub is een eerbetoon aan de kruiden en specerijen van de beste kwaliteit. Dus haal die topkruiden tevoorschijn en laten we aan de slag gaan!

BBQ Rub van TheDutchBeerDad bij FSOM

TheDutchbeerDad’s Ultimate Sparerib Rub

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels paprikapoeder (bij voorkeur gerookt, als je durft)
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 eetlepel zeezout (Keltisch zeezout natuurlijk!)
  • 1 eetlepel zwarte peper (versgemalen, uiteraard)
  • 1 eetlepel uienpoeder (Normaal gesproken voeg ik geen uienpoeder toe als er zoetigs bij zit. Bij de Sparerib Rub wel!)
  • 1 theelepel komijn (versgemalen voor die extra punch)
  • 1 theelepel mosterdpoeder
  • 1 theelepel cayennepeper (als je van een beetje pit houdt)
  • 1 theelepel oregano (van de beste kwaliteit, natuurlijk)

Bereidingswijze:

  1. Meng alle ingrediënten in een kom. Zorg dat alles goed gemengd is, zodat elke sparerib bedekt is met een gelijkmatige smaaklaag. Dat laatste is curciaal!
  2. Wrijf de rub royaal over je spareribs. Masseer het goed in het vlees zodat de smaken echt kunnen doordringen. Doe net alsof het je geliefde is, geef die Spare rib ook even wat aandacht!
  3. Laat de spareribs minstens een uur, maar liever een hele nacht, marineren in de koelkast. Dit geeft de kruiden de tijd om hun magie te doen.
  4. Gooi die spareribs op de BBQ en grill ze langzaam en op lage temperatuur tot ze heerlijk mals en perfect gekarameliseerd zijn.
  5. Er blijft natuurlijk wat rub achter in je bakje. Doe hier een scheut Whisky in en drapeer de spare rib nog even voordat hij van die BBQ af mag!

    Met kruiden en specerijen van de beste kwaliteit maak je niet alleen indruk op je gasten, maar breng je ook jezelf in extase bij elke hap. Dus, waar wacht je nog op? Ga aan de slag, experimenteer en laat de magie beginnen! Proost en smakelijk eten!

    Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad 
    Join mijn bieravonturen ook op Untappd en Instagram! Let’s share! #beergeeksunite

    Wil jij weten wat een West Coast IPA is? Lees dan vooral het artikel ‘Wat is een West Coast IPA?’
    Lees ook over de smaakbeleving over, misschien wel, het meest bijzondere bier dat ik ooit heb mogen proeven. De Derail Olde Ale van het inmiddels niet meer bestaande Lompoc!

    Het BBQ-seizoen duurt wat mij betreft 12 maanden per jaar! Pak er ook eens een Honingblond biertje bij en een lekkere schouderkarbonade van de BBQ of een heerlijk bier in combinatie met een geniale BBQ foodpairing!
Please follow and like us: