Italiaans stoofpotje met bockbier en een eigenzinnige twist

Italiaans Stoofpotje met Bockbier – Het debuut van The Food & Beer Lady die regelmatig te
vinden is in de keuken, met een biertje in haar hand; is eindelijk een feit! Creatief in het
wijzigen van bestaande recepten en knutselt ook graag zelfbedachte
gerechten in elkaar. Door een tikkeltje eigenwijs te zijn en uiteraard een fijnproever, proost zei zichzelf gelukkig dat ze al een aantal jaar de leeftijdsgrens bereikt heeft om biertjes te mogen drinken. Daarom zal The Food & Beer Lady diverse gastblogs gaan maken, met daarin recepten waar we bij Fifty Shades of Men wel raad mee weten! Let the cooking begin!

Italiaans stoofpotje met een Brand
Dubbelbockbiertje!

Goed! De kick off! Ik neem je mee op reis naar waar
mijn twee favorieten samen komen; koken en biertjes. Want wat is er
nou mooier om op een vrije dag, in de herfst, met een bockbiertje op
het aanrecht lekker te gaan koken en daarna je Crockpot (Slowcooker)
voor 12 uur aan zetten! Niks. Er is gewoon niets mooiers als je het
mij vraagt! Tijdens het koken op deze bewuste herfstdag, luister ik naar het concert van John
Mayer en ik zit helemaal in mijn element.
Ik maak het recept: Italiaans
stoofpotje met pancetta, voor 4 personen. Dit gerecht komt uit de database van “Blik op Koken – 40 originele slow-cooking recepten.”
Maar dit hou ik enkel aan als basis. Door juist af te wijken van het
recept ben je creatief bezig met eten. Is er geen pancetta, kies je
ontbijtspek. Riblappen niet aanwezig? Dan wordt het bijvoorbeeld een
sukadelapje of mager runderlapje. Wees niet bescheiden in jouw
creativiteit, toon lef door wat anders aan het gerecht toe te voegen,
dat is juist het mooie dat je het naar jouw eigen smaak kan maken! En dat is waar het bij koken om draait!
Je kunt dit gerecht dus op het fornuis
klaar maken of in mijn geval gedeeltelijk fornuis en de rest in de
slowcooker. Ik gebruik de Crockpot 4.7 L – maat M en zet hem op de
laagste stand. (Meer over de crockpot check je hier –> Crockpot <–)

Ingrediënten voor 4 personen
  • 1 kg riblappen
  • 200 gr pancetta (ik heb
    ontbijtspek gebruikt)
  • 4 sjalotjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 50 gr roomboter ongezouten
  • 2 el bloem
  • 1 flesje dubbelbier, ik koos voor
    Brand Dubbelbock.
  • 1 liter runderbouillon (ik heb 1
    blokje runderbouillon gepakt en een 0.5 l water)
  • 100 gr tomatenpuree
  • 5 takjes basilicum (ik heb
    blaadjes geplukt van ongeveer 2.5 takje)
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 el bruine suiker
  • 5 takjes verse oregano (ik heb
    droge oregano gebruikt)
  • 500 cherrytomaatjes (ik heb
    ongeveer 250 gr gebruikt)
  • 200 gr Parmezaanse kaas (ook naar
    eigen smaak toevoegen
  • Grof gemalen zeezout &
    peper idem
Je ziet het, ook ik ben afgeweken van
het recept door te spelen met de ingrediënten. Sowieso ben ik
altijd zuinig met het toevoegen van water omdat er in meerdere
ingrediënten ook vocht zit. Je kunt tussendoor altijd nog wat water
(of bier…) toevoegen als het te dik is.
Ik kies bewust voor Brand Dubbelbock
omdat ik dit verreweg het lekkerste bockbiertje vind. Een krachtig
bockbiertje met een robuuste smaak, maar wel met een warm karakter en
de karameltonen maken hem af. “De eerste slok, Brand Dubbelbock”
dat effect heeft het nog steeds op me. Ik vind het een passend
biertje om hiermee te gaan koken, en eentje voor ernaast, dat hoort
natuurlijk.
Het biertje heeft een alcoholpercentage van 7,5%.

Bereiding

 
Snijd de riblappen en de pancetta
(ontbijtspek) in stukjes. Hak de sjalotjes en de knoflook fijn. Smelt
de boter in een braadpan, ik adviseer een braadpan met een dikke
bodem en bak hierin het vlees bruin. Voeg de pancetta (ontbijtspek),
sjalotjes en de knoflook toe en bak deze mee in de pan. Schep de
bloem door het vlees en roer goed zodat er geen klontjes bloem te
vinden zijn. Schenk het bier en de bouillon in de pan en neem zelf
ook een slokje van je bier, dat vooral niet vergeten!

Regelmatig
roeren en breng het aan de kook. Vervolgens schep je alles over naar
de slowcooker en deze zet je op de laagste stand. Voeg de
tomatenpuree toe en wederom roeren. Pluk de basilicumblaadjes van de
takjes en voeg deze samen met de laurierblaadjes, bruine suiker en
oregano in de slowcooker. Tussendoor blijven roeren en dan mag hij 12
uur garen. Op het fornuis geldt een kooktijd van 180 min.

Na 12 uur haal je de blaadjes en indien
nodig de takjes oregano eruit, voeg de cherry-tomaatjes toe en laat
deze 15 min garen. Daarna rasp je de kaas eroverheen, roeren en dan
is je stoofpot klaar!
Wellicht
overbodig maar tussendoor goed blijven roeren en vooral blijven
proeven zodat je het terwijl het aan het garen is, kan aanpassen naar
eigen smaak. Dit gerecht is lekker met rijst of pasta, en een biertje
on the side ofcourse!

De vraag na het aanpassen van een bepaald recept is natuurlijk; Wat vond ik er zelf van!? Het vlees was lekker
zacht en mals, de lauriersmaak proefde ik goed maar was niet
overheersend, de smaak van het bier ( Brand Dubbelbock ) was nog aanwezig en de dikte van
de stoofpot was naar wens! Een echte aanrader!

Dit was het voor mijn eerste gastblog op Fifty Shades of Men! Ik ben erg benieuwd naar jullie mening over dit recept, en laat het uiteraard weten wanneer je dit recept zelf hebt geprobeerd! Stuur even een foto naar info@fsom.nl of tag ons op Instagram!
Dit artikel is geschreven door: The Food & Beer Lady 
Haar recepten zijn ten alle tijde terug te vinden op FSOM en ze heeft haar eigen prominente plekje op @FSOMFOOD.

Kijk snel bij ons op Facebook, Like onze pagina en join een de FSOM groepen!
 Contact met FSOM
Gebruik het contactformulier, benader ons op Instagram/facebook op stuur gewoon een mailtje naar info@fsom.nl
Ben jij of  jou onderneming/product op zoek naar een partner
om jou Social Media op te zetten of een boost te geven?
Neem dan contact op met Kim Michaelis Media via kimmichaelis@hotmail.com.
FSOM en alle Social Media kanalen zijn
onderdeel van Kim Michaelis Marketing.
Social Media Management, Social Media HOSTING & Micro Marketing.
Foto’s zijn eigendom van de maker van dit artikel. gebruik is enkel
toegestaan met de toestemming van de maker.

Please follow and like us:

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
Instagram