Het Receptenboek | Kip gepekeld in bier

Het Receptenboek | Kip gepekeld in bier

14 februari 2019 2 Door Bas de Goede

Vandaag hebben we bij FSOM Magazine opnieuw een kleine primeur. Namelijk het eerste recept van niemand minder dan Thomas Culinair! Thomas is helemaal los gegaan met zijn kip gepekeld in bier recept, we weten dat jullie nu al zitten te watertanden dus lees snel verder!

Wie is Thomas Culinair?

Foodblogger en bierliefhebber wonend in Zutphen met vrouw en dochter. Al enkele jaren bezig met een bierexpeditie en proberen Untappd uit te spelen. Op mijn foodblog www.thomasculinair.nl deel ik regelmatig lekkere recepten waarin bier verwerkt is, of een mooie bier-spijs combinatie.

Het eindresultaat! Kip gepekeld in nier met de IPA van Brouwerij 't ij! 

Een geweldig recept van ThomasCulinair in het receptenboek van FSOM Magazine

Kip gepekeld in bier!

Na contact met Bas (TheDutchBeerDad) is het idee ontstaan om een receptje met bier voor jullie te bedenken. Ik dacht dat het niet al te moeilijk moet zijn, gewoon een lekkere snack voor bij de borrel. Toch wilde ik het wel net weer even anders doen…

Ik had al vaker gelezen dat het pekelen van vlees voor een extra goed resultaat kan zorgen. Tijd om dat zelf eens te testen dacht ik. Ik heb de kip gepekeld in bier en zout. Door het pekelen houdt het vlees extra vocht vast, wat zorgt voor extra sappigheid. Klinkt goed toch? Ook proef je een lichte biersmaak terug in de kip. Na het pekelen wordt de kip ingesmeerd met droge kruiden (ook wel dry-rub genoemd) en in de oven gegaard. Het kan natuurlijk ook op de barbecue, maar velen zullen met dit weer liever voor de oven kiezen.

Door het gebruik van diverse kruiden en een pittige saus vind ik een combinatie met een goede IPA altijd wel geschikt. Ik heb gekozen voor de IPA van Brouwerij ’t IJ en de combinatie van fruitige smaken met een goede hopbitterheid boden goed weerstand tegen de kruidige smaken van de kip en saus.

Ingrediënten

12 Kippenvleugels of kipkluifjes

1 flesje bier (ik heb bokbier van Bavaria gebruikt)

20 gram zout

Voor de rub 

1 eetlepel gerookt paprikapoeder

1 eetlepel paprikapoeder

1 eetlepel kerrie

1 theelepel knoflookpoeder

één theelepel uienpoeder

2 theelepels bruine suiker

Een flinke snuf zwarte peper

2 theelepels gemberpoeder

Snufje zout (pas op i.v.m. gebruikte zout tijdens pekelen)

BBQ saus (optioneel)

3 eetlepels ketchup

2 eetlepels honing

scheutje sriracha saus (of een andere pittige saus)

Scheutje citroensap

Scheutje worcestershire saus

Voorbereiding

Pekelen. Doe de kip met bier en zout in een ziplock zak en laat 2 tot 3 uur staan. Doe dit niet langer, want dan kan het te zout gaan smaken en dat wil je niet. Haal de kip uit het vocht en dep goed droog met keukenpapier.

Kruidenmengsel (dry-rub)

Smeer de kip dan rondom in met het gemaakte kruidenmengsel en zet voor minimaal een uur op een rooster in de koeling. Door de gekruide kip in de koeling te zetten wordt het geheel wat gedroogd en daardoor krijg je een mooi knapperig velletje.

Saus

Niet zo moeilijk doen natuurlijk. Doe alle ingrediënten in een pannetje en kook het een beetje in. Breng het dan naar wens verder op smaak. Wil je wat meer zoet? Doe er dan nog wat honig bij. Kan er nog wel wat pit bij? Dan voeg je nog wat sriracha toe.

Kip bereiden

Verwarm de oven op 200 graden en gaar de kip voor 20-30 minuten op een rooster. Draai de kip halverwege. Zet dan de grillstand aan en rooster de kip nog even tot het een mooi krokant velletje krijgt. Op de BBQ heeft de kip ongeveer een half uur nodig op indirecte hitte bij een temperatuur tussen de 160-200 graden.  Grill de kip op het laatst nog even op directe hitte voor een krokant velletje. Als je de kip aan het grillen bent kun je de saus nog even verwarmen.

Is de kip klaar? Serveer het dan met de saus apart erbij en vergeet niet dat lekkere biertje!

Recept en artikel door: Thomas van www.thomasculinair.nl
Uiteraard horen wij graag hoe jouw Kip gepekeld in bier is geworden. Maar vergeet vooral niet om er je eigen twist aan te geven! Cheers!

Meer weten? Samenwerken? Gebruik dan de contactpagina of stuur je mail naar: info@FSOM.nl

Bekijk ook het recept van de hemelse knoflook dip in ons receptenboek!

Please follow and like us: