Het Receptenboek | Italiaans stoofpotje met bockbier en een twist
12 november 2020Italiaans Stoofpotje met Bockbier | Het debuut van The Food & Beer Lady bij FSOM Magazine is gelijk een knaller. Ze is regelmatig te vinden in de keuken, met een biertje in haar hand natuurlijk. Creatief zijn in het wijzigen van bestaande recepten en ze knutselt ook graag zelfbedachte gerechten in elkaar. Daarom zal The Food & Beer Lady diverse gastblogs gaan maken met daarin de lekkerste recepten. Let the cooking begin!
Italiaans Stoofpotje met Brand Dubbelbock bier!
Goed! De kick off!
Ik neem je mee op reis naar waar mijn twee favorieten samen komen; koken en biertjes. Want wat is er nou mooier om op een vrije dag, in de herfst, met een bockbiertje op het aanrecht lekker te gaan koken en daarna je Crockpot (Slowcooker) voor 12 uur aan zetten! Niks. Er is gewoon niets mooiers als je het mij vraagt!
Tijdens het koken op deze bewuste herfstdag, luister ik naar het concert van John Mayer en ik zit helemaal in mijn element. Vandaag maak ik het recept: Italiaans stoofpotje met pancetta, voor 4 personen.
Dit gerecht komt uit de database van “Blik op Koken – 40 originele slow-cooking recepten.” Maar dit hou ik enkel aan als basis. Door juist af te wijken van het recept ben je creatief bezig met eten. Is er geen pancetta, kies je ontbijtspek. Riblappen niet aanwezig? Dan wordt het bijvoorbeeld een sukadelapje of mager runderlapje. Wees niet bescheiden in jouw creativiteit, toon lef door wat anders aan het gerecht toe te voegen.
Slowcooking!
Dat is juist het mooie dat je het naar jouw eigen smaak kan maken! En dat is waar het bij koken om draait! Je kunt dit gerecht dus op het fornuis klaar maken of in mijn geval gedeeltelijk fornuis en de rest in de
slowcooker. Ik gebruik de Crockpot 4.7 L – maat M en zet hem op de
laagste stand. (Meer over de crockpot check je hier –> Crockpot <–)
De Ingrediënten!
1 kg riblappen
200 gr pancetta (ik heb
ontbijtspek gebruikt)
4 sjalotjes
4 teentjes knoflook
50 gr roomboter ongezouten
2 el bloem
1 flesje dubbelbier, ik koos voor
Brand Dubbelbock.
1 liter runderbouillon (ik heb 1
blokje runderbouillon gepakt en een 0.5 l water)
100 gr tomatenpuree
5 takjes basilicum (ik heb
blaadjes geplukt van ongeveer 2.5 takje)
2 laurierblaadjes
2 el bruine suiker
5 takjes verse oregano (ik heb
droge oregano gebruikt)
500 cherrytomaatjes (ik heb
ongeveer 250 gr gebruikt)
200 gr Parmezaanse kaas (ook naar
eigen smaak toevoegen)
Grof gemalen zeezout &
peper idem naar eigen smaak toevoegen.
Je ziet het, ook ik ben afgeweken van het recept door te spelen met de ingrediënten. Sowieso ben ik altijd zuinig met het toevoegen van water omdat er in meerdere ingrediënten ook vocht zit. Je kunt tussendoor altijd nog wat water (of bier…) toevoegen als het te dik is.
Ik kies bewust voor Brand Dubbelbock omdat ik dit verreweg het lekkerste bockbiertje vind. Een krachtig bockbiertje met een robuuste smaak en toch ook een warm karakter. Vooral de karameltonen maken hem af. “De eerste slok Brand Dubbelbock” dat effect heeft het nog steeds op me. Ik vind het een passend biertje om hiermee te gaan koken, en eentje voor ernaast, dat hoort natuurlijk. Het biertje heeft een alcoholpercentage van 7,5%.
Aan de slag!
Laten we dan echt beginnen aan het Italiaanse stoofpotje! Snijd de riblappen en de pancetta (ontbijtspek) in stukjes. Hak de sjalotjes en de knoflook fijn. Smelt de boter in een braadpan, ik adviseer een braadpan met een dikke bodem en bak hierin het vlees bruin. Voeg de pancetta (ontbijtspek), sjalotjes en de knoflook toe en bak deze mee in de pan. Schep de bloem door het vlees en roer goed, zodat er geen klontjes bloem te vinden zijn.
Schenk het bier en de bouillon in de pan en neem zelf een slokje van je bier!
Regelmatig roeren en breng het aan de kook. Vervolgens schep je alles over naar de slowcooker en deze zet je op de laagste stand. Voeg de tomatenpuree toe en wederom roeren. Pluk de basilicumblaadjes van de
takjes en voeg deze samen met de laurierblaadjes, bruine suiker en oregano in de slowcooker.
Tussendoor blijven roeren en dan mag hij 12 uur garen. Op het fornuis geldt een kooktijd van 180 min. Na 12 uur haal je de blaadjes en indien nodig de takjes oregano eruit, voeg de cherry-tomaatjes toe en laat deze 15 min garen. Daarna rasp je de kaas eroverheen, roeren en dan is je stoofpot klaar!
Wellicht overbodig, maar tussendoor goed blijven roeren en vooral blijven proeven. Zo kun je tijden het garen alles aanpassen naar eigen smaak. Dit gerecht is lekker met rijst of pasta, en een biertje on the side ofcourse!
De vraag na het aanpassen van een bepaald recept is natuurlijk; Wat vond ik er zelf van!? Het vlees was lekker zacht en mals, de lauriersmaak proefde ik goed, maar was niet overheersend. De smaak van het bier ( Brand Dubbelbock ) was nog aanwezig en de dikte van de stoofpot was naar wens! Een echte aanrader!
Dit was het voor mijn eerste gastblog/recept voor FSOM Magazine! Ik ben erg benieuwd naar jullie mening over dit recept, en laat het uiteraard weten wanneer je dit recept zelf hebt geprobeerd! Stuur even een foto naar info@fsom.nl of tag ons op Instagram/Facebook!
Artikel en recept door The Food & Beer Lady
Bekijk ook het recept: Kip gepekeld in bier! Een prachtige combinatie!
Wil jij weten wat een West Coast IPA is? Lees dan vooral het artikel ‘Wat is een West Coast IPA?’
Volg FSOM Magazine op Instagrampagina en Facebookpagina!
Ben je nog geen abonnee op FSOM-tv? Klik dan snel –> hier <– en mis niets meer! Iedere donderdag een nieuwe aflevering van ‘Wat Proeven We Vandaag?’.
Zoekt u nog iets lekkers om van te genieten tijdens het koken thuis? Klik dan snel op het plaatje van dit prachtige schip en scoor de bieren van Flying Dutchman inclusief uniek glas en dikke korting!
[…] en recept door The Food & Beer lady Bekijk ook het recept van mij bierige stoofpotje, ideaal voor de koude […]