Het is Nationale Pannenkoekdag!

Het is Nationale Pannenkoekdag!

18 maart 2022 0 Door Bas de Goede

Nationale Pannenkoekdag | Vandaag is het zover! Het is Nationale pannenkoekdag! Ieder jaar weer een feestje voor jong en oud en dit jaar is het feestje dubbel zo groot!

Dit jaar viert Nationale Pannenkoekdag namelijk haar 15e verjaardag, reden genoeg om eens in de historie van deze dag te duiken en ik geef je mijn ultieme Pannenkoeken recept cadeau inclusief dat natuurlijk wat extra smaak heeft meegekregen door een bijzonder bier!

Nationale Pannenkoekendag

Op 18 maart 2022 is het de vijftiende keer dat wij met z’n allen Nationale Pannenkoekdag in Nederland vieren. In 2007 wer deze dag voor het eerst gevierd met zo’n 60 deelnemende scholen, en inmiddels is Nationale Pannenkoekdag uitgegroeid tot een landelijke happening waaraan jaarlijks zo’n 1.500 scholen meedoen! Bijna 100.000 ouderen worden op deze dag door bijna net zo veel leerlingen verwend met zelfgebakken pannenkoeken en er is dit jaar zelfs een bijzonder lied ingestudeerd.

Wist je trouwens dat het recept voor pannenkoeken al in de 12e eeuw werd meegebracht vanuit China en Nepal. Pannenkoeken werden daar in traditionele vorm al heel lang gegeten.

Ieder jaar doen er weer meer scholen mee. Dit jaar doen er bijna 75.000 leerlingen mee van 1490 basisscholen, maar ook thuis kun je deze dag natuurlijk vieren. En vergeet niet dat pannenkoeken ook gewoon heel er lekker zijn als je niet meer op de basisschool zit! Check dit recept maar eens!

Bier pannenkoeken recept

Er bestaan heel veel gevarieerde recepten om pannenkoeken te bakken, ook zijn er diverse bieren die worden aanbevolen bij het maken van bier pannenkoeken. Allereerst is het van belang dat je een goed basis recept hebt. Uit mijn basis recept haal je zomaar 12 mooie pannenkoeken, daarvoor heb je nodig:
220 gram bloem
2 eieren (M/L)
1 TL zout
20 gram vanille suiker
150 ml bier.
100 ml (Volle) melk

Maar welk bier dan? Nou, kun je kiezen voor een mooie dikke stout. De pannenkoekenman van brouwerij de Man is zo’n bier wat daar mooi bij zou kunnen passen. Persoonlijk heb ik die nog nooit gebruikt, dus is mijn gouden tip de Caramel Fudge Stout. Dit bier is gebrouwen door Kees uit Zeeland en is altijd voorhanden bij de betere slijters en speciaalzaken.

Het recept voor nu gaan we maken met Bons Voeux. Dit bier draagt de naam waarmee je iemand de beste wensen, wenst. In dit geval wens ik je de beste pannenkoeken! Dit bier is namelijk kruidig, hoppig en heeft een mooie hoeveelheid koolzuur dat je beslag lekker luchtig maakt en neemt wat power mee vanwege een iets hoger alcoholpercentage.

Zo maak je deze gruwelijke pannenkoeken!

Maak je beslag klaar (Tip: wanneer je water i.p.v. melk gebruikt, verschuift de verhouding een beetje. Mijn ervaring is dat je minder water nodig hebt dan Melk. Let daar goed op!) en hou er rekening mee dat je dit beslag met de hand gaat maken! Gebruik geen keukenapparaten, want daar sla je het beslag zo mee stuk. Een groot deel van het koolzuur uit het bier, zal vergaan voordat het de kans krijgt om je beslag luchtiger te maken.

Wanneer je het beslag klaar hebt, laat je het even rusten. Dan krijgen de gluten wat meer dan kans om hun werk te doen en dit komt je beslag zeker ten goede! De basisregels voor pannenkoeken in mijn keuken zijn: Gebruik een gloeiend hete pan. Zorg dat de pan lekker vet is, dit betekent dat de eerste pannenkoek bijna altijd mislukt. Gebruik boter én olie!

Als boter gebruik ik altijd roomboter en voordat het beslag in die gloeiend hete pan gaat, gebruik ik altijd een klein scheutje zonnebloemolie. Hiermee krijg je niet alleen een mooie bruine pannenkoek, maar ook het randje wordt net een fractie harder.

Dus je pan goed heet, vuur op middelhoog of net eronder en bakken maar! Vergeet niet dat je je pannenkoek pas om mag draaien als de pannenkoek lekker droog is aan de bovenkant en loop nooit weg bij het pannenkoeken bakken! Het is een heuse kunst en heeft al je aandacht nodig. Fijne Nationale pannenkoekendag!

Gruwelijk lekker recept voor bananenbrood bij fsom. Wist je dat wij van Pannenkoeken houden? Gelukkig is het vandaag Nationale Pannenkoekdag en dat vraagt om een bijzonder recept! Check het snel bij FSOM Magazine!
Recept voor gruwelijk lekker bananenbrood!

Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad

Volg FSOM Magazine ook op Instagrampagina en Facebookpagina!
Ben je nog geen abonnee op FSOM-tv? Klik dan snel –> hier <– en mis niets meer!

Please follow and like us: