Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2021. De paradox van zoet ontleden.
20 september 2021Paradox van zoet | Jaarlijks staan duizenden bierliefhebbers weer te trappelen als het moment nadert dat Hertog Jan met een teaser komt over de Grand Prestige Vatgerijpt serie. Ook dit jaar was het weer vol spanning afwachten wanneer de teaser komen ging… En daar was ‘ie zomaar ineens. De Paradox van zoet! Ra Ra wat zou dat zijn…
Na het zien van de eerste hints moest ik direct denken aan port en in het vervolg daarvan iets zoets in de wijnfamilie. Misschien wel een Moelleux of moest ik het toch dichter bij de port zoeken. Verschillende port vaten misschien? Niets bleek minder waar. De gehele paradox van zoet was te herleiden naar Portugal!
We gaan naar Portugal!
Meesterbrouwer Gerard van den Broek over deze editie: “Met de succesvolle Schotse whisky-serie van vorig jaar hadden we de lat hoog gelegd voor onszelf. We zijn aan de slag gegaan met Portugese wijnen. We ontdekten dat het mogelijk is om zoete elementen te proeven, zonder dat het zoet smaakt. Dat vonden we zo’n interessante tegenstelling dat we de smaken verder zijn gaan uitwerken.”
Brouwer Micha Peute vervolgt: “Een combinatie van bier en wijn is best gewaagd, zeker met die van Portugese komaf. We wilden het karakter van de Grand Prestige niet verliezen, dus mocht het zoete van de wijnen niet overheersen. Ik ben er trots op dat we erin zijn geslaagd om verrassende, rijke smaken en fruitige aroma’s aan de Grand Prestige toe te voegen, zonder een zoet bier te brouwen. Zo creëerden we een Paradox van Zoet.” En dus vervolgde de beide brouwers hun reis naar Portugal.
We gaan proeven!
Hertog Jan heeft dit jaar om de spanning wat verder op te bouwen een loting opgezet. Door middel van deze loting kon je je inschrijven op een mooie proefbox waarmee je zelf als bierliefhebber aan de slag kon gaan met de Paradox van zoet. In deze box zaten alle smaken apart die Hertog Jan graag in de vatgerijpt serie van dit jaar wil krijgen. We gaan snel met de eerste box beginnen.
Bij iedere voorproefbox zit veel informatie en je kunt ook een code scannen waarmee je meegenomen wordt in het proces van de smaken en het proeven met de brouwers die naar Portugal afreisde.
Voorproefbox 1: Grand Prestige Port Vatgerijpt
In deze box zat een flesje Grand Prestige 33cl, blauwe rozijnen van Tres Bien uit Groningen en een zalige frambozen bonbon. Bij het proeven vind ik het van belang om de ingrediënten die uiteindelijk samen gaan komen, eerst los te proeven. De smaak van de reguliere Grand Prestige is inmiddels bij menig bierliefhebber wel bekend. Een samenzang van kruidnagel, karamel, bastard suiker en gedroogd fruit. Een jonge Grand Prestige heeft iets hards in het mondgevoel, alsof ‘ie al wat hout heeft meegekregen knalt hij tegen je smaakpapillen. Wanneer een Grand Prestige ouder en ouder gaat worden komen er veel meer zachten tonen die al haast wat op port lijken. Over port gesproken…
De sample die erbij zat was van een Tawny port en deze smaakt mooi zacht, zoetig, vol van smaak met een droge afdronk. Diepgaande tonen van pruim/rozijn en fruit maken deze tawny port behoorlijk smaakvol. De rozijn die erbij zitten zijn simpelweg de lekkerste die ik ooit heb geproefd! Wanneer je de port aan de Grand Prestige toe gaat voegen blijft ‘ie vrij hard. Het fruit komt direct goed los, maar het is vooral leuk om de smaken even de tijd te geven om aan elkaar te wennen.
De frambozen bonbon is afgemaakt met witte chocola. Dit maakt het een bonbon die behoorlijk hoog op smaak is en de witte chocola tackelt vooral de zoetigheid in het bier en neemt de overhand. Ik krijg een zeer herfstig gevoel bij deze smaakcombinatie die elegant het fruit wat naar voren brengt. Natte blaadjes die de bodem van het bos bedekken en de dauw nog op de kalende takken. Een goede combinatie!
Voorproefbox 2: Grand Prestige Moscatel Vatgerijpt
Deze box bevatte wederom een Grand Prestige 2021. Daarnaast een sample van de Moscatel waarop de vatgerijpt serie heeft mogen rijpen. Gele rozijn, mango bonbon en een limocello bonbon zijn de combinaties die qua smaken samen gaan vloeien. De Moscatel is behoorlijk zoet, zoals de verwachting was, in de basis is veel druif te vinden en abrikoos.
Wanneer je de Moscatel en GP samenvoegt hebben de smaken lang nodig om aan elkaar te wennen. Hoe langer de twee smaken krijgen om een huwelijk te vormen, des te mooier en zoeter wordt het bier. Tonen van druif, peer, bastard suiker en karamel komen mooi naar voren in dit bier en alhoewel de Moscatel niet zo smaakvol was als de combinatie met port. Heeft deze combinatie iets zeer elegants.
De beide bonbons kan ik niet helemaal plaatsen. De limoncello blijft wat hard overeind en alhoewel de mango een betere combinatie vormt door de illusie van mandarijn en hout in de smaak, zijn de smaken net wat ondergeschikt.
Voorproefbox 3: Grand Prestige Madeira Vatgerijpt
De derde voorproefbox om de paradox van zoet te ontleden, is de combinatie met Madeira. Madeira is een zeer versterkte wijn dat heel erg lang houdbaar is. De sample madeira in deze proefbox heeft heel veel chocolade tonen. De smaakt is zeer diepgaand en onderweg kom je kers, rozijnen en hout tegen. Bijzonder smaakvol en het verhaal van madeira is ook er leuk, maar daarover later meer.
Verder kwam ik amarone bonbons en een buisje cranberry frambozen tegen in de box. Die cranberry frambozen zijn werkelijk waar een fenomenale aanvulling wanneer je de madeira en Grand Prestige rustig aan elkaar laat wennen en deze samen gaat proeven. By far mijn favoriete combinatie met het hapje, daarmee kom ik direct aan het dieptepunt van de proefboxen toe. De amarone bonbons bevatte marzepijn, dit is een vrij heftige smaak die ik op zich kan waarderen. Helaas beukte de marzepijn het bier volledig weg in de smaak. Dit was een zeer ongelukkig combinatie, laten we hopen dat deze smaken beter samenkomen in het vat!
Voorproefbox 4: Grand Prestige Aguardente Vatgerijpt
Bij Hertog Jan hebben ze de meest bijzonderen en voor mij onbekendste smaak voor het laatst bewaard bij deze Paradox van zoet. Deze box bevatte wederom een 33cl flesje Grand Prestige 2021. Een sample Aguardente, amandelen van Tres Bien en een karamelbonbon. Aguardente is eigenlijk een verzamelnaam van alcoholische dranken met 40 tot 45% alcohol en heeft als bijnaam ‘brandend water’.
Deze Aguardente is heel erg alcoholisch en heeft tonen van citrus en anijs. Het vreemde is dat deze Aguardente mij een beetje de illusie geeft dat ik aan een natte kropsla aan het snuffelen ben. Wanneer je de Aguardente toevoegt aan de Grand Prestige hebben de smaken in het begin echt een beetje ruzie. Ze komen wat moeizaam samen, maar wanneer je het even de tijd gunt heb je echt een zoetige traktatie. Heel zoet zelfs. Jeneverbes, vlierbloesem, citroensap, karamel en een vleugje anijs in de afdronk maken het wel een combinatie met diepgang.
De amandelen zijn echt overheerlijk en zijn een mooie tegenstander van de volzoete combinatie van de Aguardente en Grand Prestige. Als laatste de bonbon erbij. Huppatee! Biersmaak volledig getackeld en er blijft werkelijk niets van over. Wel is het leuk om te proeven dat ook nu citrus en anijs mooi naar voren komt.
Voor mij was de combinatie met Port de meest smaakvolle en de Hertog Jan Grand Prestige in combinatie met Madeira had de meeste diepgang. Om de top vier af te ronden gooi ik de elegante moscatel variant op één hoop met het zoete snoepje met Aguardente. Wanneer we dit zouden vertalen naar een untappd rating zou het aflopend als volgt zijn. 4,25 – 4,00 – 3,75 – 3,50.
Wil je meer zien van mijn smaakbeleving, neem dan een kijkje op mijn Instagram @thedutchbeerdad en vergeet niet om mij te volgen! 😉
Vijfjarige jubileum en Verkoop!
De Portugal-serie is de vijfde editie van Grand Prestige Vatgerijpt. Een paar jaar geleden ontdekte meesterbrouwer Gerard van den Broek dat de smaak van Grand Prestige prachtig ontwikkelt naarmate je hem langer bewaart. Dit is altijd het verhaal dat nog altijd bevlogen verteld wordt tijdens de rondleidingen in Arcen. In 2016 werd de Grand Prestige op vaten van Bourbon County Stout gelegd. Het vatgerijpte bier smaakte naar meer, heel veel meer! En de brouwers gingen ook experimenteren met andere soort vaten. In de edities die volgden, rijpte het bier op verschillende vaten van onder andere whisky, jenever, bourbon en cognac.
De voorlaatste serie was de Grand Prestige Whisky vatgerijpt serie. In deze serie mocht de GP rijpe op vaten uit Schotland, deze was binnen 30 minuten online uitverkocht! Vandaag (maandag 20 september 2021) start de online verkoop om 12.00. De offline verkoop is al iets eerder begonnen en de gelukkigen die naar Arcen zijn gecrossed hebben het setje inmiddels al klaar staan ter degustatie! Ga jij ze scoren?
Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad
Join mijn bieravonturen ook op Untappd! Let’s share!
Lees in ons magazine ook over de Boomsma 10 jaar vatgerijpte parel!
Volg FSOM Magazine op Instagrampagina en Facebookpagina!
Ben je nog geen abonnee op FSOM-tv? Klik dan snel –> hier <– en mis niets meer!
[…] een aantal van mijn artikelen vinden die ik voor FSOM Magazine heb geschreven.Abdijbier van Texel, De Paradox van zoet ontleden, De Nieuwe White IPA van Bax, Bierpaspoort van Derail Olde Ale, of gewoon iets heel anders zoals […]
[…] Vatgerijpt van vorig jaar? Check dan het artikel hieronder waarin Bas / TheDutchBeerDad de ‘Paradox van Zoet‘ gaat […]