Hertog Jan Brengt De Proeftuin Naar Een Hoogtepunt
10 januari 2023De Proeftuin | Afgelopen jaar was een bewogen jaar, alweer, een jaar waarin bizar veel gebeurde. Daarom gaan we ons in dit artikel gewoon lekker beperken tot ‘bier’ en om nog wat specifieker te worden: We richten op De Proeftuin bieren van Hertog Jan. In 2022 zijn er meerdere bieren verschenen waar menig bierliefhebber naar uit keek en over discussieerde, de vraag is dan ook of we het jaar 2022 met een hoogtepunt in De Proeftuin gaan eindigen!?
De Proeftuin van Hertog Jan is een concept waarin je als bierliefhebber een abonnement afsluit, waarin jij ieder kwartaal een nieuw bier van Hertog Jan ontvangt. Dit zijn dus geheel nieuwe bieren, die niemand anders nog gedronken heeft én de bieren zijn niet verkrijgbaar in het reguliere bierschap van je super of slijter.
De Proeftuin
In De Proeftuin van Hertog Jan wordt er geëxperimenteerd met nieuwe bieren, bieren die de brouwers in Arcen interessant vinden en die ze natuurlijk graag met je willen delen. Het delen gebeurd alleen in ruil van een abonnement wat je €130,- per jaar gaat kosten. Later in dit artikel gaan we even bekijken of het abonnement het geld waard is.
“In onze brouwerij zijn we er altijd mee bezig. Ingrediënten proeven, nieuwe technieken proberen, smaken creëren. En toch brengen we deze bijzondere bieren zelden naar buiten. Daar hebben we verandering in gebracht. Sinds november 2021 is onze Proeftuin geopend en mogen onze testbieren geproefd worden door onbevangen bierliefhebbers die ook wel van een experiment houden“. Aldus Micha, brouwer Hertog Jan.
Ieder kwartaal komt er een pakket binnen met bieren uit De Proeftuin van Hertog Jan. In dit pakket zitten drie prachtige 50cl kruiken, die gevuld zijn met een experimenteel bier uit de ketels te Arcen. Tot op heden weder bierliefhebbers verrast met onder andere een Chocolade Stout met een laag alcoholpercentage, een prachtige Vienna lager en zelf een heuse New England IPA!
Stuk voor stuk mooie bieren waarvan de Vienna lager mijn favoriet was, terwijl dit voor veel mensen in ieder geval de meeste saaie bierstijl was die uit De Proeftuin is gekomen. Een Vienna lager is eigenlijk niet meer of minder dan een tegenhanger van een traditioneel pilsje. Het bier heeft een vrij lage bitterheid en wordt beïnvloed door gebrande mouten.
De Vienna lager scoort dan ook niet extreem hoog op Untappd en is ook zeker niet het best scorende bier uit De Proeftuin, maar ik vond hem zeer solide en ik ben met mijn beoordeling dan ook een stuk hoger gaan zitten dan het gemiddelde van 3,55 op basis van ongeveer 4500 check-ins.
Grande Finale In De Proeftuin
Het hoogtepunt in De Proeftuin werd door iedereen verwacht in het laatste kwartaal van 2022. Het jaar afsluiten met een knaller! Vol spanning klopte de harten van iedereen met een proeftuin abonnement en voor vele ook het moment om de beslissing te nemen om door te gaan met het proeftuinabonnement.
De meeste discussies op Facebook, Untappd en de stamtafel gingen vaak over het feit of dit abonnement zijn geld eigenlijk wel waard was. Tot op heden werden bierliefhebbers verrast met 9 kruiken, waarover vaak gesproken werd dat het ietwat saai en niet goed genoeg was. En, is de nieuwsgierigheid dan nog wel genoeg om ermee door te gaan?
Een gesprek dat bij iedereen anders zal lopen, maar één ding is zeker. De nieuwsgierige aard van de mens. Ik ben namelijk dolgelukkig met dit abonnement, ondanks dat de Stout een beetje tegen viel en de NEIPA erg mainstream was en weinig vernieuwend. Het zorg in alle gevallen voor leuke gesprekken en gezellige proefmomenten. En voor mij is dat hetgeen De Proeftuin zo leuk maakt!
Hertog Jan sloot het jaar dus af met een heuse Tarwewijn! Een bier dat de boeken in gaat als de blonde tegenhanger van het juweeltje uit Arcen; de Grand Prestige. Kan deze Tarwewijn die schoenen vullen?
Let’s taste!
De Blonde Grand Prestige Proeven!
Hoe proef je bier eigenlijk? In ons magazine verscheen hier al een uitgebreid artikel over welke je rustig even door kunt lezen, maar voor nu is het heel simpel: Kijken, ruiken en dan proeven en beoordelen.
Zicht: Het bier is goudgeel met een vrij stabiele schuimkraag. De kraag blijft fier staan en verdwijnt niet eens zo heel erg snel. Er komt mooi een beetje koolzuur van onderuit het glas omhoog.
Ruiken: In de neus komen direct meerdere aroma’s binnen. Vooral een klein zuurtje die wat weg heeft van witte druiven, maar natuurlijk ook de gekozen granen. Veel zoete invloeden van rijp fruit, denk hieraan aan banaan, perzik en toch ook zeker wat citrus invloeden. De indruk is tot op heden vooral dat het bier waarschijnlijk vrij zoet zal zijn…
Proeven: Die eerste slok is bijzonder, er gebeurd een hoop en dan vooral op het gebied van zoetigheid. Veel mouten, beetje honing-achtig en ook rozijntjes komen naar boven. En dan, dan ineens verandert alles zodra je de slok verder via je huig naar binnen laat glijden… Er komt gewoon een heel behoorlijk hopbittertje naar boven. Niet heftig, maar zeer zeker verfijnd!
Heel herkenbaar in dit bier is de Nelson Sauvin hop. De Nieuw-Zeelandse Nelson Sauvin die Hertog Jan gebruikte in de Tarwewijn staat bekend om haar tonen van druif, witte wijn, kiwi en is dan ook een typische bitterhop. Wist je trouwens dat je ook een uitgebreid smaakwiel kunt invullen op de website van Hertog Jan?
Voor mij is de Tarwewijn het absolute hoogtepunt van De Proeftuin. Ik zou dit bier eigenlijk het stempel ‘Zwaar blond met pit’ willen geven, maar dat is absoluut geen bier om weg te leggen in je kelder. En laat dat nou net wel een leuk idee zijn met dit bier! To be continued!
Wil jij ook de bieren uit De Proeftuin toevoegen aan je biercollectie? Check dan de beschikbare bier abonnementen op de website van Hertog Jan en proef mee!
Ongeveer een jaar geleden schreef ik een artikel over mijn favoriete bier van dat jaar. Dit was de Derail Olde Ale van Lompoc uit Portland. Deze brouwerij bestaat al een tijdje niet meer, dus dit bier zal de Bierista Top 100 niet gaan halen. Wel ben ik benieuwd naar het bier dat in 2022 het meeste indruk op jouw maakte.
Laat het ons weten op Social Media, of beter nog. Als jij het leuk vindt om erover te schrijven. Mail dan jouw smaakbeleving naar info@fsom.nl en misschien gaan wij jouw smaakbeleving wel publiceren!
Artikel door: Bas de Goede (Social media & Untappd: TheDutchBeerDad)