Happy Saint Patrick’s Day! Maar waarom vieren we het eigenlijk?
10 maart 2024Happy Saint Patrick’s Day | Dit roept iedereen ieder jaar weer op 17 maart. ‘Everybody’s Irish on Saint Patrick’s Day! Bij het schrijven duurt het nog maar een weekje voordat we gaan feestje, maar wat vieren wij eigenlijk op 17 maart?
Saint Patricks Day vieren, traditioneel gezien de Ieren, ieder jaar weer op 17 maart. We vieren dan de feestdag van de ‘patron saint, Patrick‘. Over de gehele wereld vieren we Saint Patrick’s Day en dan natuurlijk voor de mensen met Ierse roots. Vandaag de dag is het vooral de feestdag waarop we vieren dat iedereen Iers is, want naast de daadwerkelijke betekenis van deze dag, hebben we ook geadopteerd dat het een cultureel feest is.
Padráig
Saint Patrick werd geboren in het jaar 387 na christus in Brittania dat destijds bezet werd door de Romeinen. Initieel was zijn naam ‘Padráig‘ en hij kwam uit een familie dat hoofdzakelijk bestond uit priesters. Helaas was het leven voor Padráig geen zorgeloos leven en het hoogtepunt daarvan maakte hij mee op 16-jarige leeftijd, toen hij door Ierse rebellen werd ontvoerd. Als een soort slaaf moest hij in Ierland de schapen van zijn ontvoerders hoedden.
Padráig kwam uit een zeer Christelijke familie en wat hem direct opviel was het ontbreken van zijn God in Ierland. De Ieren hadden namelijk een hele andere religie. Hij voelde zich hierdoor extra eenzaam, wat dan wel weer zijn kracht om te blijven bidden versterkte. Toen Padráig 20 jaar oud was had hij een droom, of beter gezegd een soort openbaring. Hij geloofde dat God hem rechtstreeks een signaal gaf over zijn toekomstige ontsnappingsplan. Een plan waarbij hij kon ontkomen aan zijn ontvoerders en een kapitein zou treffen die hem spoedig naar zijn oorspronkelijk thuisland zou brengen met zijn schip.
En zo geschiedde. Hij ontsnapte en bij thuiskomt was iedereen uiteraard dolblij. Hij besloot zijn leven te wijden aan het priesterschap om zo het Christendom te verspreiden. Na vele jaren te hebben gestudeerd werd Padráig eerst priester en daarna zelfs bisschop. Toen hij de titel van Bisschop kreeg besloot hij om terug te keren naar Ierland en het Christendom daar verder te verspreiden.
Saint Patrick
Dat hij terugkeerde naar Ierland was op zich geen verrassing gezien zijn verleden, hij had daar toch veel heidenen gezien, want zo werden niet-Christenen in die tijd genoemd. Padráig kreeg de naam ‘Patrick’ en hij werkte maar liefst 40 jaar aan het verspreiden van het Christendom op Ierland. Het is zelfs aardig te onderbouwen dat hij álleen verantwoordelijk was dat het gehele eiland, Ierland, het Christendom adopteerde. Sommige zeggen zelfs dat Patrick en Patrick alleen, er volledig verantwoordelijk voor was dat alle slangen Ierland verlieten…
The Shamrock
We kennen allemaal het klavertje vier, welke bij ons symbool staat voor het brengen van geluk. Maar St. Patrick gebruikte het klavertje drie, oftewel ‘The Shamrock’, om aan de heidenen uit te leggen wie God was en waarom hij erin geloofde. Hij wijdde zijn leven aan het verspreiden van het christendom en dat kenmerkte ook zijn dood op 17 maart van het jaar 461 in de kerk die hij als eerste bouwde op het eiland ‘Ierland’.
Happy Saint Patrick’s day!
Vandaag de dag vieren we op de sterfdag van Saint Patrick, Saint Patricks day. Dit feest is tegenwoordig niet meer zo toegespitst op religie als bij het ontstaan van de feestdag, maar het is vooral een cultureel feest geworden dat over de gehele wereld gevierd wordt. Op 17 maart dragen de feestvierders vaak groene kleding en verwijzen ze zoveel mogelijk naar ‘The Shamrock‘.
In Ierland is het nog wel zo dat men op Saint Patrick’s day in de ochtend naar de kerk gaat en er wordt een traditionele maaltijd van Corned Beef, kool, aardappelen en Iers sodabrood. Bij dit brood maken ze geen gebruik van desem of gist, maar gebruiken ze soda en karnemelk. Dit brood is eenvoudig te maken, omdat je nauwelijks hoeft te kneden en het deeg hoeft ook niet te rijzen.
De feestdag is vooral populair in de VS omdat er veel Ieren naar de VS emigreerden door de ‘Great Hunger‘. In de periode van 1845 tot 1852 was er namelijk sprake van enorme hongersnood door het mislukken van (aardappel) oogsten.
De Britten heerste destijds over Ierland, hierdoor was er weinig geld en waren ze afhankelijk van de aardappeloogst. Toen het land “ziek werd” door een schimmel en het overgrote deel van de oogsten jaar na jaar mislukte, stierven ruwweg 1 miljoen Ieren door honger en ziekte onder de bevolking. Dit was destijds 20-25% van de totale bevolking. Hele families tegelijk waagde de overstap richting de VS, de vrije wereld. Zij die de oversteek maakten, werkten vooral in de havens en vulde na hun werkdag de pubs met gelach!
Green, Orange en de Dwerg!
Doordat de Ieren zich op verschillende locaties vestigden in de VS, gingen ze ook verschillende gewoontes ontwikkelen om Saint Patricks Day te vieren. Zo wordt tot vandaag de dag de Chicago River in Chicago nog altijd groen gekleurd op 17 maart. Zelfs het water in de fontein bij het Witte Huis krijgt een groene kleur op Saint Patrick’s Day. En wat dacht u van groen bier!
Op 17 maart zijn er overal in de wereld Saint Patrick’s Day parades waarin ook vooral in de VS deze mateloos populair zijn. Groene kledij, oranje baarden en uiteraard weer de klavertjes, die zijn dan overal zichtbaar. Een leuk weetje is dat er al in 1762 voor het eerst een Saint Patrick’s Day parade was in New York City. Ook zie je er vaak dwergen tussen rennen, wat een verwijzing is naar de ‘leprechaun‘, een mythisch figuur in verhalen over het Ierse eiland.
Er gaan zelfs geruchten dat wanneer jij erin slaagt zo’n kleine rappe dwerg aan te raken… hij verplicht is om zijn pot goud aan je te overhandigen. Happy Saint Patrick’s Day!
Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad
Join mijn bieravonturen ook op Untappd en Instagram! Let’s share!
Wil jij weten wat een West Coast IPA is? Lees dan vooral het artikel ‘Wat is een West Coast IPA?’
Lees ook over de smaakbeleving van ‘Death By IBU‘ uit Kroatië! Op deze pagina kun je meer over TheDutchBeerDad lezen en natuurlijk is FSOM Magazine altijd op zoek naar leuke samenwerkingen! Ideeën, of wil je zelf over je passie schrijven? Mail dan naar info@fsom.nl.