Er is voor iedereen een IPA! (India Pale Ale)
20 augustus 2020IPA | Je scheuten schieten vanaf april met maar liefst 10 centimeter per dag in een richting die jij zelf wenst, je prachtige lichtgroene blaadjes worden naarmate de voorjaarsmaanden overgaan in de zomer prachtig donkergroen. Je blijft maar groeien en bloeien, stralend in het zonlicht. Wanneer je de tijd rijp acht, laat je je prachtige bellen zien. Hopbellen.
Dit artikel gaat over de IPA, oftewel de India Pale Ale. Bij een biersoort als deze past een mooie ode aan de hopbel als geen ander, want de hopbel is cruciaal geweest in het ontstaan van deze bierstijl. Wanneer we over een IPA praten zegt men vaak. ‘Dat lust ik niet, veel te bitter!’. Tegenwoordig kun je bij heel veel slijterijen en bierwinkels terecht voor een heerlijke IPA, daarom ga ik in dit artikel de uitdaging met jou aan. Er is voor iedereen een IPA!
De Geschiedenis
Bij elke biertraining of cursus krijg je een onderdeel dat over de geschiedenis van het bier gaat. Van Ninkasi en het brouwen van bier dat al duizenden jaren gebeurt, tot aan het moderne ‘drink je ipa zo vers mogelijk’ tijdperk.
De India Pale Ale, zoals IPA voluit heet, werd voor het eerst gebrouwen rondom 1840 voor de Londense markt en is dus een echte Engelse bierstijl. Nog niet eens zozeer om in Londen gedronken te worden, maar juist om mee op reis te nemen. In die tijd voeren de Engelsen al geruime tijd op Indië en bij deze reizen moest er natuurlijk iets mee om de dekschrobbers en andere zeelieden tevreden te houden.
Dat je tevreden bent wanneer je voorzien wordt van lekker bier kunnen velen wel beamen, maar in die tijd was er een wezenlijk verschil met het hedendaagse bier. Het houdbaar en drinkbaar houden van hetgeen destijds als bier doorging was een enorme uitdaging, vaak was het bier halverwege de reis naar Indië al niet meer wat het was bij vertrek. Het doel werd dus om het bier langer houdbaar te maken, om deze reden gingen de Engelsen hop toevoegen en werd de IPA geboren.
George Hodgson was een van de eerste brouwers waarvan bekend is dat hij zijn bier exporteerde naar Oost-Indië. Een groot voordeel was dat hij zijn brouwerij ‘Bow brewery’ had, deze was gelegen naast de ‘East-India docks’. Een simpele optelsom heeft als uitkomst dat hij degene was die zijn bier ging exporteren. Al halverwege de 18e eeuw had George de brouwerij verkocht en waren het vooral de zeelieden die de traditionele porter stijl bieren afnamen bij hem.
Omdat de reis van East End tot aan Indië zeker zes maanden duurde en het bier daar uiteindelijk nog verkocht en gedronken moest worden, werd er dus hop toegevoegd om de houdbaarheid te verbeteren. Hop (Humulus Lupulus) bevat Lupine, wat zorgt voor de conservering van het bier. Ook geeft hop een extra, vaak bittere, smaak aan het bier.
Hop is samen met water, gist en graan één van de vier basisingrediënten van bier. In bier worden alleen maar onbevruchte vrouwelijke hopbellen toegevoegd.
Wist je dat de hopplant tot de Cannab(in)aceae familie behoord? Dat is dezelfde familie als de cannabisplant!
De moderne IPA (India Pale Ale)
Online ken je mij allicht als ‘TheDutchBeerDad’ en daarom voel ik het haast mijn plicht om de uitdaging met je aan te gaan. Er is voor iedereen een IPA! Zo simpel is het. Tegenwoordig is IPA niet enkel de traditionele Engelse IPA meer, maar zijn er ontelbaar veel variaties binnen deze stijl. Ooit begonnen met experimentele Imperial IPA’s, tot aan de Milkshake double dry hopped cryo triple IPA’s die op haast elke straathoek verkrijgbaar zijn.
Er is tegenwoordig in elke bierwinkel of bij elke slijterij wel een IPA te vinden die bij jouw smaak past. Of ga gewoon online bier bestellen en je komt erachter dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Neem bijvoorbeeld de website van Mr Hop. Overzichtelijk en voorzien van heel veel verschillende soorten IPA’s.
Wanneer we er bijvoorbeeld een Milkshake IPA bijpakken, dan kom je erachter dat smaken als aardbei, meloen, vanille en mango de overhand hebben. Vaak gaat het gepaard met een lichte bitterheid in de afdronk die helemaal niet vergelijkbaar is met de stevige bitterheid uit een Engelse stijl IPA. Ook kunnen zoete en zure smaken juist de overhand hebben, afhankelijk van de brouwer zijn keuze.
Pak er bijvoorbeeld eens een smaakwiel bij. Ga op voorhand kijken welke smaken jij normaliter lekker vindt. Loop daarna naar je lokale bierwinkel of slijter en ga samen op zoek naar een IPA die bij jouw smaak past. Uiteraard bieden de betere online shops ook voldoende ondersteuning om je te helpen kiezen.
Voor iedereen een India Pale Ale!
Er zijn heel veel verschillende soorten IPA’s. Recent kwam bijvoorbeeld een Session IPA op de markt. Dit is een bierstijl dat een lager alcoholpercentage heeft dan de traditionele IPA die vaak varieert van 5% tot 7,5%. Met de komst van een Imperial IPA ging het alcoholpercentage vaak al omhoog naar boven de 8% en tegenwoordig gaan we al verder richting 13% met de TIPA’s (Tripe India Pale Ale).
Ga dus aan de slag met jouw ontdekkingsreis in de wondere wereld van de IPA! Er zit zeker weten een brouwsel bij dat jij lekker gaat vinden. Heb je nog meer overtuiging nodig? Stuur mij dan een bericht op Instagram en we gaan samen op ontdekkingsreis! Cheers!
Artikel door: Bas de Goede / @thedutchbeerdad
Volg FSOM Magazine op Instagrampagina en Facebookpagina!
Ben je nog geen abonnee op FSOM tv? Klik dan snel –> hier <– en mis niets meer!
Primeur! Proef het de nieuwe IPA van Texel!
[…] Tegenwoordig drinken we onze IPA’s zo verse mogelijk, want we voegen de hop puur toe voor de smaak. Maar vroeger was dit dus wel anders…. Lees er alles over in mijn artikel over ‘Er is voor iedereen een IPA!’. […]
[…] Dit is wat je nog meer wilt weten over Duvel!Begin nu met de leukste bieropleiding van Nederland!Er is voor iedereen een IPA te vinden! […]
[…] Dit is wat je nog meer wilt weten over Duvel!Begin nu met de leukste bieropleiding van Nederland!Er is voor iedereen een IPA te vinden! […]
[…] Dit is wat je nog meer wilt weten over Duvel!Begin nu met de leukste bieropleiding van Nederland!Er is voor iedereen een IPA te vinden! […]