De top 5 whisky’s van 2020

De top 5 whisky’s van 2020

28 december 2020 2 Door Robbert van Harskamp

‘Hey people’! Nederlanders en lijstjes… Noem een meer iconisch duo kunnen we wel zeggen. Zelf ben ik hier overigens ook gewoon schuldig aan, de titel zegt al genoeg. De top 5 Whisky’s van 2020!

Ik kijk elk jaar weer naar mijn “year in music” van spotify. En van untappd mijn “year in beer” vind ik ook altijd tof om terug te zien. Of een jaar compilatie van mijn omgeslagen snapchat filmpjes. Naja je snapt het. Lijstjes, lijstjes en lijstjes dus!

Zo gaan we vandaag een lijstje maken om te kijken welke whisk(e)y’s in mijn top 5 van 2020 thuishoren. Ik mag mezelf gelukkig prijzen dat ik mijzelf in zo’n luxe positie bevind dat ik elk jaar weer onwijs mooie whisky’s mag en kan ontdekken. Dus het is goed om ook daar even bij stil te staan en om gewoon even terug te denken en dankbaar te zijn!

Wel is belangrijk om het volgende te vermelden voordat we met de lijst beginnen. Ik kijk puur naar welke whisky’s ik heb gedronken in 2020. Ze hoeven dus niet ook gebotteld te zijn in 2020.

Het einde van het jaar is nabij en dus is het tijd voor wat mooie overzichten. Vandaag de top 5 whisky's door Confessions of a Whisky Freak.

Imperial van The Ultimate op FSOM Magazine

Nummer 5

Op 5 staat voor mij een 19 jaar oude whisky vanuit de Imperial distilleerderij. Uitgebracht door van wees in 2015. Ik ben dit jaar echt verliefd geworden op whisky met een wax smaak. Nou dan zit je hier goed! Naarmate de fles wat lucht heeft gekregen wordt de wax nog intenser dan in het begin. Denk verder aan veel rijp fruit, bloemen en honing.

Voor een volledig verslag van deze whisky klik hier.

Eindscore: 89

Het einde van het jaar is nabij en dus is het tijd voor wat mooie overzichten. Vandaag de top 5 whisky's door Confessions of a Whisky Freak.

Big Peat op FSOM Magazine

Nummer 4

Nummer 4 is een sample die ik heb gekocht via instagram. Een sample van een 25 jaar oude Big Peat. Ik ben zelf een groot Big Peat fan en toen ik deze whisky online tegen kwam op het mooie instagram network (Volg je mij al trouwens ?) kon ik gelukkig een sample overkopen.

Deze whisky smaakt naar een hele mooie gerijpte oude Islay whisky. De woorden “perfecte balans” durf ik hier dan ook zonder schaamte in de mond te nemen. Nieuwsgierig geworden naar deze Big Peat. klik dan hier

Eindscore: 90 punten

Het einde van het jaar is nabij en dus is het tijd voor wat mooie overzichten. Vandaag de top 5 whisky's door Confessions of a Whisky Freak.

Rosebank op FSOM Magazine

Nummer 3

Dit was een bizar moment. Ik kreeg een mail in mijn inbox of ik de nieuwste Rosebank wilde proeven. Ik denk dat ik deze mail wel 4x heb doorgelezen. Wat een ontzettend mooie uitnodiging was dit! Dankzij Monnik dranken kon ik deze geweldige whisky proeven.

Rosebank is natuurlijk een hele bekende gesloten distilleerderij (die nu weer in opbouw is). En dan ook nog 30 jaar oud. Het blijft bizar om whisky te drinken wat langer op deze aarde is dan dat jezelf bent haha.

Maar… hoe proeft zo’n oude Rosebank nou?

Op de neus sappige nectarines, perzik, peer, kiwi en wat grassig. Subtiel wat eikenhout en in de verte wat nagellak remover.

Het palet opent met eerst veel fruit. Denk aan de vruchten als nectarines en perzik uit de neus. Zoet en sappig fruit. Een ietwat romige smaak/mondgevoel, kruidnagel, peper, licht wat waxachtig en nootjes.

In de afdronk komt dat eikenhout terug. Verder nootjes, peper, kruidnagel, kaneel, is de whisky wat droog en iets wat je kan benoemen als “ een spoortje rook”

Ik werd echt wel even omver geblazen van het feit hoe goed dit is! Ben je benieuwd naar het hele artikel en meer informatie over Rosebank? Klik dan hier.

Eindscore: 90

Het einde van het jaar is nabij en dus is het tijd voor wat mooie overzichten. Vandaag de top 5 whisky's door Confessions of a Whisky Freak.

The Ultimate - FSOM Magazine

Nummer 2

Zoals ik bij de eerste whisky al schreef… ik ben dit jaar verliefd geworden op whisky’s met een waxachtige smaak. En om specifieker te zijn, ik ben verliefd geworden op de whisky’s van Imperial. Jeetje wat zijn die goed! Voor mij als liefhebber eeuwig zonde dat de distilleerderij gesloopt is in 2013. Voor mijn portemonnee ook eeuwig zonde… want die gesloten distilleerderijen whisky’s worden er met de dag niet goedkoper op! Maar op de 2de plek staat dus weer een Imperial. En ja. Ook weer door Van Wees uitgebracht.

Deze Imperial had net iets meer wax dan de nummer 5 uit dit lijstje. En onder andere daarom dus 1 puntje hoger gescoord dan het zustervat op nummer 5.

Volledige info over de Imperial vind je hier.

Eindscore: 90

Het einde van het jaar is nabij en dus is het tijd voor wat mooie overzichten. Vandaag de top 5 whisky's door Confessions of a Whisky Freak.

Coal Isla door Adelphi.

-FSOM Magazine

Nummer 1

Voor mij is deze whisky de absolute nummer 1 van 2020! In 2019 bestond “whisky import Nederland” (kort gezegd WIN) 15 jaar. Hier hebben ze een prachtige 9 jaar oude Caol Ila voor uitgebracht van bottelaar Adelphi.

Hij was zo goed dat ik hem het liefst wilde bewaren voor af en toe. Maar jeetje wat was hij goed. Dit wilde je elke keer wel drinken. En dat gebeurde dan ook ‘haha’. Maar ik heb van elk slokje genoten en daar is het tenslotte dan ook voor gemaakt.

Hoe is deze whisky? Wat dacht je van sherry, pekelvlees, bacon, oud leer en oranje en rood fruit onder andere.

Check hier het hele verslag van mijn nummer 1 van 2020!

Eindscore: 93

Het einde van het jaar is nabij en dus is het tijd voor wat mooie overzichten. Vandaag de top 5 whisky's door Confessions of a Whisky Freak.

-FSOM Magazine

Dat was mijn top 5 van 2020. Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te lezen en ben ook erg benieuwd naar jullie nummer 1 whisky van 2020. Laat mij dan ook vooral weten wat jouw whisky hoogtepunten van dit jaar waren en of ik er misschien wel eentje heb gemist!

Cheers,
Artikel door: Robbert van Harskamp aka Confessions of a whisky freak
Volg FSOM Magazine op Instagrampagina en Facebookpagina!
Ben je nog geen abonnee op FSOM tv? Klik dan snel –> hier <– en mis niets meer!

Het einde van het jaar is nabij en dus is het tijd voor wat mooie overzichten. Vandaag de top 5 whisky's door Confessions of a Whisky Freak.

-FSOM Magazine

Zelf bier brouwen doe je zo!

Please follow and like us: