De NHL, snelle handen en weinig tanden

De NHL, snelle handen en weinig tanden

14 augustus 2019 0 Door Bas de Goede

Zo nu en dan is er een Nederlander die zich ontpopt tot een wereldster. Meestal is het in het voetbal maar soms ook in andere sporten. Kijkend naar Max Verstappen en Dafne Schippers zijn dit unieke individuen in hun tak van sport. In 2015 werd de In Nederland geboren ijshockeyer Daniel Sprong als 46ste speler overall in de Draft gekozen door de Pittsburgh Penguins. Dit is op zichzelf al uniek maar hij maakte in datzelfde jaar ook nog eens z’n debuut in de NHL op het allerhoogste niveau. En is daarmee pas de derde Nederlander ooit die het tot de NHL wist te schoppen! Dat is best een big deal, maar hoe goed ken jij de NHL eigenlijk? De NHL, Snelle handen en weinig tanden!

Daniel Sprong

Daniel Sprong z’n vader was een ex ijshockeyer die in Amsterdam een jeugdteam coachte met jongens van 12/13 jaar. Hij liet Daniel op 5 jarige leeftijd al met deze jongens meespelen omdat hij te goed was voor z’n eigen leeftijdsgenootjes. Ook in deze leeftijdscategorie bleek hij de beste speler te zijn.

Na een jeugdtoernooi in Canada besloten z’n ouders om te verhuizen. Op zevenjarige leeftijd vertrok de familie Sprong naar Canada. Hierdoor kreeg Daniel de kans om zich verder te ontwikkelen, dan dat hier in Nederland mogelijk is. Ze volgden dus eigenlijk de droom van Daniel en dat heeft zich uiteindelijk uitbetaald. Hij was ook in Canada één van de betere spelers en scoorde er lustig op los. Het leidde uiteindelijk tot zijn debuut in de NHL op 18 jarige leeftijd. Hij kwam dat seizoen tot 2 goals in 18 wedstrijden.

Daniel Sprong als derde nederlander actief in de NHL, hij speelt voor de Anaheim Ducks en je leest meer over hem in het artikel van Giddy Hop op FSOM. De NHL snelle handen en weinig tanden!

Inmiddels speelt Daniel Sprong voor de Anaheim Ducks waar hij afgelopen seizoen tot 14 goals en 5 assists in 47 wedstrijden kwam. Hij is nog geen superster in Amerika maar als hij zich zo blijft ontwikkelen kunnen we nog heel wat verwachten van hem in de NHL, wie weet brengt hij de Stanley Cup ooit een naar Amsterdam! Deze jongen krijgt misschien niet de aandacht die Max Verstappen en Dafne Schippers wel krijgen. Maar z’n prestatie is zeker van een uitzonderlijk niveau.

De NHL, snelle handen en weinig tanden! De titel verklapt het een beetje, maar dekt niet helemaal de lading. Omdat de NHL nu ook op de Nederlandse televisie goed te volgen is dankzij Fox Sports ga ik voor jullie het een en ander op eeen rijtje zetten over Ijshockey. Ik ga beginnen met het uitrollen van de basisspelregels en hoe ze effect hebben op het spelletje. Want het is echt een gruwelijk spelletje!

De basics van ijshockey

De NHL. Snelle handen en weinig tanden! Dit is een zeer accurate omschrijving van de sport, maar er komt nog veel meer bij kijken. Giddy Hop praat je bij!

Waarschijnlijk heb je ooit wel eens iets van ijshockey opgevangen of op een vijvertje gespeeld in de winter. Hartstikke leuk om te zien en te spelen maar je begrijpt waarschijnlijk niks van de regels? De NHL, snelle handen en weinig tanden is de best mogelijke omschrijving, maar waarom?

Fox Sports is in Nederland een tijdje geleden begonnen met het uitzenden van de NHL (National Hockey League). Voor elke ijshockeyer is de NHL een ultieme droom. Er zijn echter maar 31 teams in deze league te vinden dus zijn er maar weinig spelers die het halen, mede hierdoor heb je wel de crème de la crème van alle spelers in één league. Dat staat natuurlijk garant voor spektakel. Een speler in de NHL zal alles geven voor zijn team en de overwinning, als het moet blokt hij een puck met zijn gezicht. De term weinig tanden is daardoor toepasselijk en veel spelers hebben dan ook wel een zogenoemde ‘Hockey smile’. Vandaar dat ik heb gekozen voor de titel ‘Snelle handen en weinig tanden!’

Waar een voetballer nog wel eens doet of hij een blessure heeft opgelopen, acteert een ijshockeyer vaak dat er niks aan de hand is. Je wilt natuurlijk niet bekend staan als een watje tussen al dat geweld. Neem bijvoorbeeld de Goalies, deze moeten wel helemaal een steekje los hebben zitten. Als echte helden blokken en vangen ze pucks met snelheden rond de 160 kmph. Het reguliere seizoen bestaat ook nog eens uit 82 wedstrijden en daarna beginnen pas de play-offs. In die play-offs gaan de 16 beste teams in best of 7 series uitvechten wie er met de Stanley Cup naar huis gaat.

De spelregels

Om je het spelletje iets beter te laten begrijpen zal ik wat basis regels uitleggen. Het is eigenlijk vrij simpel maar je moet het maar even weten.

Over de ijshockeybaan lees je alles in het artikel van Giddy Hop op FSOM. De NHL snelle handen en weinig tanden!
Afbeelding van Pixers!

Een ijshockeybaan bestaat uit 3 vakken. In het midden vind je het neutrale vak waar het spel begint met een face-off op de middenstip in de cirkel in het midden van het vak. Er staan op dat moment per team 5 spelers plus een goalie op het ijs, de zogenoemde Centers zullen de face-off nemen waarbij de puck tussen de 2 spelers op het ijs gegooid word.

Aan beide kanten van de Centers zullen de Wingers staan te loeren waar de puck heen gaat. Achter de Centers staan dan weer twee verdedigers te wachten op de puck. Als de Center de face-off wint en de puck richting de verdedigers gaat zullen die snel het spel verplaatsen naar de Wingers of het aanvalsvak.

Offside

Offside of buitenspel is een regel in het ijshockey. Een speler staat buitenspel als hij eerder in het aanvallende vak is dan de puck. Als een speler al in het aanvallende vak staat en een medespeler schaatst met de puck aan de stick het aanvallende vak in, wordt het spel stilgezet in verband met buitenspel. In de neutrale zone wordt dan een face-off gehouden.

Als een puck in het vak geschoten wordt, terwijl er al een medespeler in het vak staat, wordt er niet meteen gefloten. De puck is namelijk niet in het bezit van een (aanvallend) team, dus wordt het spel doorgezet. Als alle aanvallers dan weer terug in het neutrale vak zijn geweest (de blauwe lijn aanraken is voldoende) wordt het buitenspel opgeheven, dit heet tag-up. Als een aanvallende speler de puck in het aanvallende vak aanraakt, voordat hij in de neutrale zone is geweest, wordt het spel wel stilgezet.

Dit is waarom de NHL zo geweldig is! De NHL Snelle handen en weinig tanden!

Icing

Icing is een regel die gebruikt wordt in het ijshockey. Deze regel geldt als een speler de puck van voor de middellijn achter de doellijn van de tegenpartij schiet. Het spel wordt dan stilgelegd, met een face-off in het verdedigende vak van de overtreder tot gevolg.

Er zijn twee vormen van icing, de automatische en de vertraagde variant. De automatische wordt gebruikt in de Europese en internationale wedstrijden. Als de puck de doellijn heeft gepasseerd, wordt er gelijk gefloten. De vertraagde versie wordt gebruikt in de NHL. Het spel wordt dan pas stilgelegd als een speler van de tegenpartij de puck aanraakt. Hierdoor kan een snel schaatsende medespeler icing opheffen. Ook als de doelverdediger de puck aanraakt, wordt de icing opgeheven.

Er zijn drie andere mogelijkheden waardoor icing wordt opgegeven:

Als het team short-handed is, de tegenpartij heeft dan een powerplay. Als een verdediger de puck al kon aanraken, maar hij liet de puck met opzet gaan om icing te krijgen. In de NHL kan de scheidsrechter beslissen dat de situatie een gevolg is van een niet aangekomen pass, waarna hij het ongeldig verklaart.

De icingregel komt het aanvallende team tegemoet, want het verdedigende team kan anders elke keer de puck wegslaan, zodat de aanval weer een tijdje is afgewend. Ook wordt nu voorkomen dat teams de puck wegslaan, om dan van lijn te wisselen. In de NHL werd veel misbruik gemaakt van de icing regel om van lijn te wisselen of het verdedigende team gewoon wat tijd te geven om op adem te komen en zich opnieuw te positioneren. Dit is waarom de NHL de vertraagde icing regel gebruikt.

Powerplay/Penalty Killing

Powerplay is de benaming in het ijshockey voor een numeriek overwicht, veroorzaakt door een penalty van de tegenpartij. In een powerplay is de tegenstander short-handed en zijn ze bezig aan een penalty kill. Een team kan alleen een powerplay krijgen als de tegenstander een penalty heeft gekregen.

Als een speler van team A een 2 minuten penalty heeft gekregen, krijgt team B een twee minuten durende powerplay. Deze stopt zodra de penalty is afgelopen of als team B heeft gescoord. Als team A scoort, heeft het geen gevolg op de straf. Bij een 5 minuten penalty is de straf continu, een doelpunt maakt dan geen einde aan de penalty. Als een speler een game misconduct krijgt, hij wordt dan van het ijs gestuurd, treedt er geen powerplay in werking. Krijgt een speler een “match penalty” (bij opzettelijke poging tot verwonding bijvoorbeeld), dan wordt de betreffende speler van het ijs gestuurd en is er bovendien een 5 minuten powerplay die wordt uitgezeten door een andere speler van het team.

Bij een powerplay situatie zal het team met het numerieke overwicht veel op de aanval spelen, het short-handed team zit meestal in de verdrukking. Dit levert veel hectische momenten op en is dus erg leuk om naar te kijken.

De NHL. Snelle handen en weinig tanden! Dit is een zeer accurate omschrijving van de sport, maar er komt nog veel meer bij kijken. Giddy Hop praat je bij!

Overtime/Penaltyshots

Een ijshockeywedstrijd kan nooit in een gelijkspel eindigen. Als de reguliere wedstrijd gelijk eindigt volgt er overtime van 5 minuten. In de overtime spelen ze 3 vs. 3 in de NHL zodat er veel ruimte is op het ijs om acties te maken en zo maken we ook weer snel de link naar snelle handen en weinig tanden! Dit komt de snelheid ten goede. Scoort een team in de overtime dan is de wedstrijd gelijk afgelopen. Scoren ze niet dan volgen er penaltyshots tot er een winnaar is. In de playoffs van de NHL nemen ze geen penaltyshots maar spelen ze net zolang door tot er een team scoort. Dit is natuurlijk loodzwaar en kan nog uren duren. Wel super spannend natuurlijk!

Zo, dit is eigenlijk de beknopte versie van ijshockey met de belangrijkste regels. Mijn enthousiasme en passie hoop ik op jullie over te brengen, want ijshockey is echt een geweldige sport die ook nog eens flink in populariteit aan het groeien is! Hopelijk begrijp je nu ook beter waarom er gefloten word als je NHL op je console speelt of Fox Sports een keertje aan gaat zetten.

eigenlijk de beknopte versie van ijshockey met de belangrijkste regels. Mijn enthousiasme en passie hoop ik op jullie over te brengen, want ijshockey is echt een geweldige sport die ook nog eens flink in populariteit aan het groeien is! Hopelijk begrijp je nu ook beter waarom er gefloten word als je NHL op je console speelt of Fox Sports een keertje aan gaat zetten.

Peace! Gr. @giddy_hop
Wil je meer weten over ‘My pint of view’? Check dan even mijn Instagram @giddy_hop See you there!

Het NHL artikel op FSOM is geschreven door onze supporter Giddy Hop!

Misschien is dit iets voor jou?

Fox Sport met dikke korting bij Ziggo, om jouw seizoen goed te starten!
WIL JIJ OOK BIERISTA WORDEN?
ZELF BROUWEN IS ZELF LABELS MAKEN!
Bestel jij je bieren al bij BEERWULF.com?
Ga lekker zelf brouwen en neem een kijkje bij Brouwland!
WAT PROEVEN WE VANDAAG? AFLEVERING 2 GROLSCH TRIPEL!
HEB JIJ AL EEN BIERBUTLER?
ABONNEER JE HIER OP ONS YOUTUBE KANAAL!

Please follow and like us: