Zelf bier brouwen is zelf labels maken!

Zelf bier brouwen is zelf labels maken!

4 juni 2019 16 Door TheDutchBeerDad

Nog niet zo heel erg lang geleden dacht ik dat mijn interesse vooral in de commerciële kant van de bierwereld lag. Naast het proeven natuurlijk! Toen veranderde er iets in de zomer van 2018, ik ging zelf bier brouwen! En zelf bier brouwen is zelf labels maken!

Homebrewing!

Homebrewing oftewel thuisbrouwer spelen! Dit is een fenomeen wat enorm in opkomst is. De populariteit die bier elke dag aan het terugwinnen is, is enorm en wat kan ik daar van genieten. Bier was jarenlang toch een beetje een ondergeschoven kindje, maar gelukkig is daar aardig wat verandering in gekomen de laatste jaren.

De populariteit van het gerstenat heeft er ook voor gezorgd dat er enorm veel mensen de hobby hebben uitgebreid naar een professionelere opzet. Daarnaast komen steeds meer mensen in aanraking met alles in de bierwereld, want bier is hip! Dus mensen gaan lekker thuis brouwen om te kijken hoe dit nou eigenlijk werkt. Is het eenvoudig? Nee! Kan iedereen het leren? Absoluut! En natuurlijk: zelf brouwen is zelf labels maken!

Het totaalpakket bij bier brouwen om je eigen labels te maken en te plakken!

Citra met vanille

Onder de bezielende begeleiding van Jelmer heb ik in 2018 mijn eerste brouwdagje gehad en al gauw smaakte dat naar meer! Letterlijk! Jelmer is een van de brouwers van de lokale brouwerij bij mij in het dorp. Diggelfjoer is de naam! Na wat fantaseren kwamen we tot twee recepten waaruit we vier variaties hebben gemaakt.

Een Citra IPA en een Vanille infused variant van de Citra Ipa. Deze lukten beide aardig alhoewel de Vanille snel vervloog. Reden genoeg om het recept te verbeteren! Daarnaast brouwden we een American Barley Wine. Hiervan maakte we ook eentje die lekker op houtsnippertjes lag en met Rode Wijn doordrenkt was. Wat een geweldig brouwsel was dit geworden! Subliem!

Dat smaakte naar meer….

Met de door alleeninkt.nl geleverde inkt een stapeltje prachtige logo's uitgeprint voor onze homebrew Equinox! FSOM

Dat smaakt naar meer!

Dat smaakt inderdaad naar meer! Zo gingen er een aantal maanden voorbij, drinken, brouwen, biertjes uitwisselen en zo was het ineens maart 2019. Voor dit artikel reis ik bewust in sneltrein vaart af naar maart 2019, want daar zijn we twee bijzondere bieren gaan brouwen. Of eigenlijk nog veel meer… Maar ik ga het specifiek hebben over twee.

Namelijk de 2019 versie van de Frysk Imperial Stout. Dit is een liefdevol project van Jelmer, hij brouwt namelijk al jaren elk jaar zijn eigen Frysk Imperial Stout. Dit jaar had ik de eer om de deel te nemen aan het proces. Het is dit jaar een superdikke Espresso Frysk Imperial Stout geworden. Gelagerd op zowel rum als Whisky. Trust me, deze is heerlijk. Hier hebben we ook een nog een batch uitgehaald om met een heus vanillestokje een harmonieus huwelijk te creëren! Of dat gelukt is, is nog even afwachten…

Daarnaast hebben we een geweldige Brut IPA gebrouwen met de naam Equinox. Equinox is een tijdstip in het jaar waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat, of anders bekeken, de tijd dat de zon langs een van de snijpunten van de ecliptica en hemelequator gaat. Meer weten? Lees dan vooral alles over Equinox op Wikipedia! Voor deze naam is gekozen door Jelmer omdat we het bier brouwden op het moment dat de zon loodrecht boven de evenaar stond!

FSOM Artikel Alleeninkt bierlabels 2 Frysk Imperial stout thedutchbeerdad

Zelf brouwen is zelf labels maken!

Omdat ik vond dat we inmiddels best trots op onze brouwsels mochten zijn, kwam ik met het idee om zelf labels te maken. Jelmer kwam direct met een hack die mijn argwaan wekte. De manier waarop hij de labels op zijn flesjes doet is namelijk met koffiemelk! Wait! What? Yes, koffiemelk. En het werkt grandioos… Echt waar! Daarnaast is koffiemelk in verhouding tot welke soort lijm dan ook, supercheap!

Over cheap gesproken, nadat Jelmer de labels had ontworpen voor onze Brut IPA en de Frysk Imperial Stout 2019 kwam ik erachter dat mijn inkt op was! Dat tref ik nou altijd! Ik was lekker ‘s avonds laat na een dagje werken achter de laptop gekropen om wat stapeltjes te printen. Altijd die inkt op als ik een keer wat wil printen, gelukkig heb ik Alleeninkt onder mijn sneltoets zitten! Zelfs als je ‘s avonds besteld heb je het de volgende dag in huis! Wat mij betreft de inktbazen van Nederland, want nergens scoor ik mijn patronen eenvoudige, goedkoper en sneller!

Nu terug naar ons zelf gebrouwen bier! De labels de volgende dag uitgeprint en wat zagen ze er subliem uit! Al zeg ik het zelf! En uiteraard direct knippen en plakken. Het is niet zo heel erg moeilijk maar het is haast een vorm van therapie. Het vergt toch een beetje concentratie, maar daarnaast werkt het ook uitermate ontspannend.

Dit ga ik zeker vaker doen! Want binnenkort ga ik voor het eerst brouwen zonder de wijsheid van Jelmer aan mijn zijde. Ik ga met een interessant thuisbrouwsetje beginnen, maar daarover later meer! Cheers!

Dit artikel is geschreven door: Bas de Goede – TheDutchBeerDad
Meer zien zien van mijn bieravonturen? Check dan TheDutchBeerDad op Instagram & Untappd. Mijn YouTube video’s check je op FSOM tv!

Meer lezen van TheDutchBeerDad?

HEB JIJ AL EEN BIERBUTLER?
UNBOXING BATTLE STERK AMSTERDAM VS THEDUTCHBEERDAD
JONGE BEER BIERBROUWERIJ UIT HOOGEVEEN
WIL JIJ OOK BIERISTA WORDEN?
DE COMEBACK VAN DE WITTE RAAF!
ZELF BROUWEN IS ZELF LABELS MAKEN!
Bestel jij je bieren al bij BEERWULF.com?

Please follow and like us: