Azacca Staredown onder de loep genomen!

Azacca Staredown onder de loep genomen!

26 januari 2023 Uit Door Bas de Goede

Azacca Staredown | Het is weer hoog tijd om wat aandacht te besteden aan een, voor mij, lokaal bier. En ondanks dat het winter is, pak ik er gewoon een lekkere IPA bij! Want een IPA kan altijd!

Het is bijna dagelijks zo dat er nieuwe bieren uitkomen, groothandels gaan vol gas met hun import en leggen de focus tegelijkertijd op het toevoegen van lokale brouwerijen. Een weelde voor de bierliefhebber en het is dan ook nooit zo dat we met onze handen in het haar in de slijterij staan. Tenzij we het overzicht kwijt zijn!

Azacca Staredown is een collabbrew van Rock On Brewing uit Vollenhove en Gula Beers uit Meppel. Deze brouwerijen hebben een recept ontwikkeld en deze in 2022 voor het eerst uitgebracht. Om het bier goed te laten brouwen zijn ze uitgeweken naar Brouwerij Dockum.

Over Rock On Brewing & Gula Beers

Vanuit restaurant Robuust in Vollenhove is Rock On Brewing ontstaan. Je kunt er de hele avond terecht voor alles over bier, lekker lullen, lekker eten en natuurlijk lekker drinken!

Gula Beers uit Meppel is al jaren bezig met het maken van de mooiste bieren, vanuit vriendschap ontstond de passie voor het brouwen van lekkere bieren. In den beginnen werd er een starterskit gekocht, maar na het winnen van ‘050 brouwt’ bij Baxbier. Ging het in een vogelvlucht en kwam het eerste bier op 27 juli 2018 in de ketels terecht.

Het eerste bier werd een Sweet IPA en was vooral lokaal verkrijgbaar. Inmiddels is de core range verder uitgebouwd en is de Azacca Staredown de eerste collabbrew van Gula Beer, waarmee ze ook nog eens alle bierliefhebbers op hun wenken weten te bedienen. Laten we maar gauw gaan proeven!

azacca staredown bij fsom magazine

Bierpaspoort Azacca Staredown

Wanneer je een bier gaat proeven kun je een eenvoudige basis aan houden. Zo beoordelen we het bier eerst op zicht, daarna op geur en als laatste op smaak. Ook de afdronk is van belang om het geheel af te ronden.

Zicht: Voor dit bier heb ik een, voor mij doen, onorthodox glas gepakt. Namelijk het glas van de Duvel Barrel Aged. Het bier is flink hazy en de schuimkraag vrij robuust. Wat grotere belletjes onderin de schuimkraag en van bovenaf vrij compact. Bij de eerste slokken ben je gegarandeerd van een heerlijk snorretje!

Geur: Bij het snuffelen aan dit bier valt direct op dat het bier heel fris is. Veel frisse citrustonen veroveren je zintuigen en ter aanvulling krijg ik galiameloen schilletjes, mango en ananas erbij. Het bier is flink gedryhopped heb ik het idee en vooralsnog ben ik zeer tevreden!

Smaak: Vanaf het moment dat het bier je tong raakt, is het onmogelijk om te ontsnappen aan de tropische invloeden van dit bier. Heerlijk en fluweel zacht! Het koolzuur is zeker aanwezig en prikkeltje op je tong, zeker in combinatie met de frissere citrusinvloeden, is het een chuggable bier!

Ik probeer bij het proeven van een bier altijd de informatie vooraf wat te beperken, zo had ik bij dit bier niet gekeken naar het alcoholpercentage. Ik had ingeschat dat dit bier een wat lager percentage zou hebben, 6,5% zo ongeveer. Maar dit bier heeft slechts 5,5% alcohol en dat maakt het bier eigenlijk gewoon nog beter. Alcohol is namelijk de lift van smaak.

In de afdronk blijven de invloeden van tropisch fruit wat langer hangen, Mango, ananas, citrus en een vleugje natte kerstboom (dennentoppen). Heerlijk zacht en zodra de slok heerlijk de duisternis in glijdt, is het ook nog iets harsigs wat om de hoek komt kijken. Al met al een vrij breed palet aan smaken.

Azacca Staredown eindoordeel

In het eindoordeel nemen wij ook altijd mee wat er de brouwer zelf over het bier zegt. En, of dit natuurlijk een beetje uitkomt. In dit geval beloven de brouwers een explosie aan tropische fruitsmaken.

Een smooth en juicy mondgevoel is hetgeen de Azacca Staredown moet afgeven. Ook dit is waar, dat is het gedeelte wat in ‘chuggable‘ noem, een soort vlotte en bovenal lekkere doordrinkbaarheid. Een echte hop bom is deze New England IPA niet, maar daardoor is dit wel een IPA die echt iedereen lekker vindt!

Dat laatste helpt toch ook mee in de score en daarmee komt de score wat mij betreft uit op een 3,75/5 op onze populairste bierapp Untappd. Hiermee is mijn rating wel wat lager dan het gemiddelde, want met ruim 400 check-ins, heeft dit bier een prima score en is het bij uitstek een bier dat je als bierliefhebber wilt scoren!

Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad
Join mijn bieravonturen ook op Untappd en Instagram! Let’s share!
Wil jij weten wat een West Coast IPA is? Lees dan vooral het artikel ‘Wat is een West Coast IPA?’

Dit is misschien ook iets voor jou!

bierpaspoort black damnation bij fsom door thedutchbeerdad

Please follow and like us: