Alcohol misbruik heeft verwoestende impact bij mensen tot 65 jaar oud tijdens pandemie

Alcohol misbruik heeft verwoestende impact bij mensen tot 65 jaar oud tijdens pandemie

25 maart 2022 0 Door Bas de Goede

Alcohol misbruik | Dat verantwoorde alcohol consumptie altijd de beste keuze, dat is op zich geen hogere wiskunde. Toch gaat het door heel veel verschillende factoren vaak mis. Één van die factoren is de pandemie geweest die in 2020 begon, veel onderzoeken naar de impact van de pandemie en bijbehorende maatregelen lopen nog, maar in de VS is er al één onderzoek afgerond. Helaas met een zeer triest conclusie.

FSOM Magazine is een entertainment magazine waar we onder andere veel schrijven over de bourgondische levensstijl. Dit gaat uiteraard gepaard met heerlijk alcoholische dranken, maar zoals ieder genotsmiddel, heeft ook deze een donkere kant.

Onderzoek naar alcoholmisbruik

Overal ter wereld wordt er research gedaan naar de impact van alcohol op lijf en lichaam en uiteraard zijn er vele studies die zich richten op alcoholmisbruik. Zo ook het recent afgerond onderzoek van het ‘National Institute of alcohol abuse and alcoholism‘. Echt een mond vol en meer, dus we korten hem aaf naar: NIAAA.

Het NIAAA deed onderzoek naar het aantal sterfgevallen in 2020. Om hier gedegen onderzoek naar te kunnen doen, moest men grondig te werk gaan, aangezien we midden in een pandemie zaten. Covid raasde over de wereld en overal ter wereld werden er forse maatregelen ingezet om het virus te beteugelen. De ene maatregel wat succesvoller dan de andere, maar één ding was sowieso zeker. Het zou een verwoestende indruk op vele levens gaan krijgen…

In dit onderzoek ontdekte men een piek van 25,5% in alcohol gerelateerde sterfgevallen onder 65 minners in de VS. Deze cijfers zijn van 2020 en werden vergeleken met het jaar ervoor. Deze enorme stijging had als fysieke resultaat dat er ruim 99.000 mensen stierven aan alcohol misbruik. Uit hetzelfde onderzoek blijkt al snel dat de maatregelen om het virus te beteugelen hieraan ten grondslag lagen. Vooral de harde lockdowns zouden een verwoestend effect hebben gehad.

Covid

Wat dit onderzoek een extra lading geeft, is het feit dat het aantal doden door alcoholmisbruik, in het jaar 2020 ruimschoots het aantal covid sterfgevallen overtrof. Uit de studie bleek namelijk dat er 74.408 covid sterfgevallen zijn geweest en dus ruim 99.000 sterfgevallen door alcoholmisbruik.

Vooral mensen met een achtergrond met verslaving, mensen die onder hogere druk kwamen te staan, of zelfs hun baan verloren, bleken onder de slachtoffers te zitten. Het klinkt eigenlijk heel erg logisch en is voor de hand liggend, maar dat maakt de uitkomst van dit onderzoek niet minder ernstig. Het is echt een flinke nevenschade, om maar eens een understatement te gebruiken.

De groep die het meest naar voren kwam onder de slachtoffers, zijn de 25 tot 44-jarige, hoofdzakelijk mannen. Ze vertegenwoordigen 40% van de 99.000 slachtoffers. Tijdens dit onderzoek kwam de NIAAA er ook achter dat het aantal sterfgevallen met andere oorzaken enorm steeg. Zo stierven er aanzienlijk meer mensen die aan dementie en hartfalen leden.

Dat verantwoorde alcohol consumptie altijd de beste keuze, toch heeft alcohol misbruik recent een nog verwoestendere impact gekregen.

Misbruik

De uitkomst van het onderzoek over alcohol misbruik is zorgwekkend en zal hopelijk op de juiste wijze meegenomen worden in toekomstige keuzes bij het voeren van beleid. Om nog maar eens een schokkende afsluiter aan dit artikel toe te voegen, kwamen er nog meer cijfers naar boven.

Als er gekeken wordt naar mensen die in de VS overleden aan een drug overdose, kijken we naar een stijging van ruim 30%. Van april 2020 tot april 2021 stierven er meer dan 100.000 Amerikanen aan een overdosis. Gelukkig hebben wij in ons land wat minder last van drugs misbruik, maar ook dit getal is tijdens de pandemie flink gestegen.

Het is daarom van belang om alert te blijven op wat je zelf doet en denkt, maar natuurlijk ook wat je omgeving doet of denkt. Heb jij hulp nodig neem dan eens een kijkje op de website www.minderdrinken.nl of www.helpmijndierbareisverslaafd.nl. Bij serieuze problemen kun je natuurlijk altijd bij de GGD terecht of praat met je huisarts. In Nederland is het Trimbos-Instituut een plek waar veel onderzoek wordt gedaan en waar je veel informatie kunt vinden.

Geniet, maar drink met mate en zorg goed voor jezelf! We beloven overigens dat we na wat serieus nieuws, ook gewoon weer verder gaan met vermaken. Because that is what we do bij FSOM Magazine. Ga er even rustig voor zitten en check voor even het concert Beth Hart Live At The Royal Albert Hall.

Artikel door: Joshua DiRegalo

Volg FSOM Magazine op Instagrampagina en Facebookpagina!

Please follow and like us: