Abdijbier van Texel!
15 oktober 2021Abdijbier | ‘Het bier is niet voor de ganzen gebrouwen’, ‘Wie het eerste uit z’n glas wil krijgen, krijgt het schuim op z’n neus’. Zomaar wat teksten die al honderden jaren rondgaan door de met geroezemoes gevulde kroegen, waar de kastelein breed lachend op zijn eigen kelk leunde en de sterkste verhalen uit zijn roemruchte verleden deelde. Ook op Texel zijn ze de boeken ingedoken en maakten ze een reis door de tijd van maar liefst 700 jaar…
Van zondige monniken tot Skuumkoppe! Texel kent een zeer rijke bierhistorie en draagt dan ook niet voor niet de naam; ‘het eiland met de schuimkraag’. Momenteel kent Texel vijf bierbrouwerijen die samen maar liefst 49 verschillende bieren brouwen. De rijke biergeschiedenis van ons grootste waddeneiland gaat ruim 700 jaar terug in de tijd. Deze conclusie maakt Lodewijk Dros in zijn boek ‘Int Texel gebrouwen’.
Bierhistorie op Texel
Als wij zelf terugkijken op 700 jaar (biergeschiedenis), dan kunnen we wel vaststellen dat er een hoop verandert is. Zo ook op Texel. ‘Int Texel gebrouwen’ is een boek met prachtige illustraties gemaakt door Lodewijk Dros. Lodewijk maakte in het verleden al een prachtig verhaal over Pieter Kikkert, die in de vroege zomer van 1791 een wandeling rond Texel maakte. Tijdens de 45 kilometer lange wandeling kwamen romantiek en verwoesting dicht bij elkaar, dit weet Lodewijk dan ook goed samen te brengen. Hij geeft een voorbeeld over Pieter die poëzie aan het lezen was en door de romantische afleiding haast verzwolgen werd door het zeewater. Wanneer je zo bezig bent met de historie van een eiland kom je automatisch uit bij bier!
Tijdens de avontuurlijke en historische reis door de Texelse biergeschiedenis komt Lodewijk Dros lang Skuumkoppe dat op kamertemperatuur gedronken moest worden. Koyt bier dat door zeer rebelse nonnen werd gebrouwen en natuurlijk ook tjoert en hooibier, maar bovenal werd de aandacht gevestigd op abdijbier.
Abdijbier van Texel
Dat er op Texel een heus abdijbier werd gebrouwen is zeer interessant om te ontdekken. In samenwerking met Het Wads Smaakhuus, Texelse Courant en natuurlijk de Texelse bierbrouwerij. Gaat dit abdijbier namelijk opnieuw tot leven gewekt worden. Het abdijbier is momenteel volop in ontwikkeling en bij de Texelse bierbrouwerij hebben ze beloofd dat dit bier in de loop van 2022 uit gaat komen, mits de smaak en kwaliteit op het gewenste niveau is natuurlijk.
Het bier zal enkel op het eiland zelf geschonken worden en zal voorlopig niet naar het vasteland komen. Dat is toch wel een reisje met de boot waard! Het boek waarin dit abdijbier zeer gedetailleerd voorbij komt, is vanaf 19 oktober te koop bij Het Wads Smaakhuus in hardcover en e-book variant.
Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad
Join mijn bieravonturen ook op Untappd en Instagram! Let’s share!
Lees in ons magazine ook over de Houblon Dieu van Baxbier uit Groningenl!
Volg FSOM Magazine op Instagrampagina en Facebookpagina!
Ben je nog geen abonnee op FSOM-tv? Klik dan snel –> hier <– en mis niets meer!
[…] kun je een aantal van mijn artikelen vinden die ik voor FSOM Magazine heb geschreven.Abdijbier van Texel, De Paradox van zoet ontleden, De Nieuwe White IPA van Bax, Bierpaspoort van Derail Olde Ale, of […]