Weet jij waar Bockbier vandaan komt…!?

18 december 2017 0 Door TheDutchBeerDad

Het is inmiddels alweer December en is de tijd aangebroken om de kerstmarkten te bezoeken en uiteraard om al die heerlijke winterbieren te gaan proeven.

De bieren met speculaas, cognac, pruimen en honingsmaak komen tevoorschijn en ook worden de kommen en glazen weer gevuld met glühwein. De tafel komt weer vol te staan met ontelbare lekkernijen en de daarbij behorende dranken. Maar vergeten we niet iets…

Bockbieren in Nederland worden slechts een relatief korte tijd gedronken, beter gezegd de bekendste soort; namelijk de Herfstbock wordt korte tijd gedronken. Alhoewel het seizoen op papier van Oktober tot en met Februari duurt hebben ze een korte levensduur in Nederland; zeker commercieel gezien. Maar klopt dit eigenlijk wel? Waar komen de Bockbieren vandaan? Iedere bierliefhebber kijkt reikhalzend uit naar het Bockbieren seizoen, en uiteraard mag je ook gewoon Bokbier schrijven. Dit is de Nederlandse invloed op de van oorsprong traditioneel Duitse biersoort.

Waar komt het Bockbier eigenlijk vandaan?

De oorsprong van de bockbieren vindt je in de 16e eeuw toen er in Nedersaksen eigenlijk maar één soort bier aanzien had, en dat was Einbeck (Ainpöck is de fonetische uitspraak) bier. Dit bier werd gebrouwen in de stad Einbeck en werd tot ver in de regio geëxporteerd naar de Hertogen en andere met aanzien. Vele hebben getracht dit bier te gaan brouwen echter kwam er in die tijd kwalitatief gezien niets in de buurt van het origineel en zo populaire Ainpöck. 
Zelfs in het Munchener Hofbrauhaus werd niet het bier zoals Einbecker gebrouwen, totdat in het begin van de 17e eeuw ene meneer Pilcher ingehuurd werd. En daarna werd het bier ‘Nach Einbecker Art’ geboren.
Het bier op zich heeft niets met een Bok te maken ondanks dat deze wel vaak op het etiket wordt gebruikt. Het vind vermoedelijk zijn herkomst in de verhalen over de Germaanse God ‘Donar’ die half mens half bok was en een de God van de vruchtbaarheid was.
Het bokbier werd traditioneel gebrouwen en gedronken om de nieuwe tarwe en gerstoogsten te vieren. Deze feesten worden in grote delen van Duitsland vandaag de dag nog steeds gevierd. De tarwe en gerst werd aan het einde van de zomer geoogst en na het mouten werden hiermee de traditionele ‘Herftbockbieren’ gebrouwen. 

Wanneer is een bier een bockbier?

Van oudsher heeft dat dus met traditie en ingrediënten te maken, ondergistend en ga zo maar door. 
De kleur is donker robijn rood of zelfs bruin, met 6,5% alcohol. Tegenwoordig zijn we daar niet erg streng meer over en zijn we enorm veel aan het experimenteren wat denk ik een goede ontwikkeling is, alhoewel we naar mijn mening natuurlijk niet de oorsprong moeten verloochenen!

Er is vandaag de dag eigenlijk nog maar één eis waaraan voldaan moet worden en dat is het stamwortgehalte van minimaal 15,5° plato. Wanneer niet aan deze eis voldaan word is er dus geen sprake van een bockbier maar van bijvoorbeeld een tarwebier, afhankelijk van de ingrediënten.

Wat is nou de lekkerste Herftsbockbier? 

Ik ben geen sommelier of gediplomeerd bier-proever. Ik ben een Beergeek, Bierliefhebber en wil alles leren, voelen en proeven wat er op het gebied van bier te weten valt… en te drinken natuurlijk! 
Zoals je ook op mijn Instagram en Untappd kunt zien, heb ik er vele geproefd en doe ik dat nog steeds! Aangezien ik graag actueel mee proef en drink met de bieren voor het tijd van het jaar, kan de Herfstbock gewoon tot Februari gedronken worden. Toen ik Harry Timmermans sprak van Wieninger Bier bleek dat dat eigenlijk heel erg normaal is… Gelukkig!
Mijn top 3!
1: Texelse Stormbock (de gewone Texelse Bock is ook heel erg lekker!)
2: Ijsselbock van Bronckhorster Brewing Company.
3: La Trappe Bock en de Bock van Two chef’s Brewing. 
Maar misschien het bier wat mij het meeste is bijgebleven wel ‘gewoon’ een traditioneel Duits bier. Een ‘echte Duitse herfstbock’ Namelijk de Wieninger Impulsator! 

Bierpasoort

Naam: Impulsator
Brouwerij: Privatbrauerei MC Wieninger (www.wieninger.nl)
Herkomst: Teisendorf, Duitsland
ABV: 7,5% 
Kleur: Robijnrood/Donkerbruin
Bij het inschenken ruik je direct de ietwat zoetige aroma die van dit bier afkomt.
Met een kleine schuimkraag en haar prachtige donkere kleur is de eerste slok echt een cadeautje. Helemaal wanneer ik me realiseer dat ik misschien wel iets van Maple Syrup proef!? Afijn!
Dit biertje geeft je echt op een zeer eenvoudige maar prettige wijze de sensatie van geroosterde mouten en die heerlijke chocolade en caramelachtig smaken weer. En dan toch, aan het einde nog een beetje dat bittertje proeven…best wel lekker hoor! 
Absoluut een toppertje en een biertje die zeker een mooie plek in mijn verzameling krijgt. 
Wil je nou zelf ook kennis maken met de bieren van Wieninger?
Dat kan gewoon in Nederland! Ze worden namelijk op kleine schaal verkocht in het Noord – Oosten van ons land bij diverse (horeca) groothandels en wat lokale slijterijen. Voor meer info verwijs ik je graag naar www.wieninger.nl of neem even contact met ons op via het contactformulier, mail of social media.
Artikel geschreven door:
Bas de Goede / degoedebas88 Beeradventures!

Wil je meer lezen over mijn bieravonturen?

➼➼➼ More Complicated Than Your Girlfriend Stout
➼➼➼Dunkle Materie IPA van Brew Age
➼➼➼ Mulata Amber Ale van Novo Brazil uit Californië

Vergeet niet om ons te volgen op Social Media hierdoor mis je nooit meer iets over de belangrijkste bijzaken in het leven!?
Ideeën, tips of toevoegingen? Dat horen wij graag!
Neem contact met ons op via het contactformulier of via onze Social Media!
Wil jij meer weten over #FSOM of wil jij een gastblog maken?
Let us know! 
Alle afbeeldingen zijn eigendom van Fifty Shades of Men en haar gerespecteerde partners.
Het kopiëren of in gebruik nemen van de afbeeldingen is niet toegestaan zonder toestemming van de rechtmatig eigenaar. 
Please follow and like us: