Wat is Zwickl of Kellerbier eigenlijk?

zwickl of kellerbier fsom de thuisbar

Zwickl of Kellerbier | Zwickl bier word ook wel Kellerbier genoemd. Het is een Duitse troebele biersoort die je hier in Nederland vrij weinig tegen komt. En ondanks de variatie in benaming is het precies hetzelfde. Uiteraard leven wij in een importlandje dus gelukkig zijn er wel wat mogelijkheden om de bieren hier te krijgen, maar mocht je echt het Zwickl avontuur aan willen gaan dan is de grens over je enige optie.

Net over de grens tussen Nederland en Duitsland vindt je tal van leuke plaatsen die uitermate geschikt zijn om je dagelijkse boodschappen te doen en flink wat eurootjes te besparen!

Maar onze Oosterburen hebben ook een zeer gerenommeerde naam als bierland om maar eens een understatement te gebruiken. Vandaag pakken we een bijzonder biersoort uit de eeuwig uitdijende collectie van biersoorten. De Zwickl!

Wat is Zwickl Bier?

Zwickl of Kellerbier is een troebele biersoort die zowel van hoge of lage gisting kan zijn. Hoge of lage gisting komt er grof gezegd op neer dat het bier op hoge of lage temperatuur in de tank gist. Er word wel eens gezegd dat bier van hoge gisting van betere kwaliteit is, echter zijn de meningen daarover vaak verdeeld.

Het gistingsproces is simpelweg het omzetten van suiker naar alcohol, maar er komen nog wat meer facetten bij kijken. Hierover ga ik binnenkort een interessante bierbrouwer interviewen.

Deze troebele Duitse biersoort word vaak erg vers gedronken en is slechts zelden net zolang houdbaar als andere reguliere biersoorten. De smaken kunnen enorm uiteenlopen en naast de troebele amberkleurige Zwickl’s zijn er bijvoorbeeld ook Keller Weizen bieren. Wat wel consistent is, is dat de Zwickl/Kellerbieren traditioneel gebrouwen worden met een laag koolzuurgehalte.

We gaan proeven!

Het is een bierrecept dat al uit de middeleeuwen stamt en soms zelfs met andere ingrediënten hadden de brouwers en drinkers destijds niet zozeer problemen qua smaak en dergelijke, maar was het grootste probleem hoe ze de bieren (gekoeld) konden bewaren.

Zwickl bier word ook wel Kellerbier genoemd, het is een Duitse troebele biersoort die je hier in Nederland vrij weinig tegen komt

Voor dit artikel proefde ik de Zwickl van Paulaner. Deze op zichzelf staande biersoort moet je zeker niet in de categorie van craftbeer plaatsen, maar deze amberkleurige Zwickl heeft zijn eigen authentieke smaak. Ik raad je toch aan deze te gaan proeven, net als alle anderen… Hierdoor kun je een mooie basis aanleggen om de vele andere Zwickl bieren te gaan proeven!

Naam: Paulaner Zwickl NaturtrübSoort: Zwickl/Keller Kleur: Amber/Troebel Brouwer: Paulaner Herkomst: München, Duitsland Untappd: 2,75/5 Bierrating: 6,5 / 10

Artikel door: Bas de Goede / @thedutchbeerdad
Join mijn bieravonturen ook op Untappd! Let’s share!
Volg FSOM Magazine op Instagrampagina en Facebookpagina!
Ben je nog geen abonnee op FSOM-tv? Klik dan snel –> hier <– en mis niets meer!

Dit is een artikel uit ons archief en werd oorspronkelijk geschreven in november 2017.

Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

2 reacties

  1. […] WE GAAN DE SCARABUS PROEVEN!EVEN VOORSTELLEN!DE WHISKY’S VAN GAME OF THRONES!HOE PROEF JE WHISKY?Wat is Zwickl of Kellerbier? […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram