Subaru Viert Haar 70ste Verjaardag In Stijl

subaru is jarig en wordt 70

Subaru jarig | Op 15 juli was Subaru jarig en werd het merk 70 jaar. Het merk kent een rijke geschiedenis dat ons, West-Europa, allicht nogal eens ontgaat. Zo begon het merk oorspronkelijk als Aircraft Research Laboratory in 1917…

Subaru vindt zijn oorsprong in het Aircraft Research Laboratory dat in 1917 werd opgericht en later Nakajima Aircraft Company Limited werd. Na een reeks reorganisaties werd Fuji Heavy Industries limited op 15 juli 1953 opgericht, dat op 1 april 2017 werd hernoemd naar de huidige naam, Subaru Corporation. Zo, dat pakken we even mee. Maar er zijn natuurlijk ook serieuze zaken te vermelden, zo scoort de Subaru Solterra maximaal bij de Euro NCAP 2022.

subaru solterra bij fsom

De Volkswagen van Subaru

Wij kennen het merk Subaru vooral van de iconische Impreza, de onverwoestbare Forester en de ruime Legacy. Maar het merk kent natuurlijk nog wel meer uitvoeringen, zo was de allereerste Subaru met vier wielen een tegenhanger van de Volkswagen.

Om het concept van de Japanse overheid in te vullen, koost Subaru er in 1958 voor om met de Subaru 360 te komen. Dit was een soort miniauto, geïnspireerd op de Europese Volkswagen. Hiermee begon een tijdperk voor Subaru dat anders was dan haar oorspronkelijke opzet. Subaru kwam na deze lancering met talloze innovaties.

De Leone’s vallen daar toch zeker onder. Deze Subaru werd de eerste massa geproduceerde four wheel drive auto. (AWD). Voor de echte liefhebbers, hebben we nog een mooie video op het kanaal van ‘Sharpe’s Shitboxes’ gevonden.

En zoals eerder genoemd, De Legacy. Deze Subaru leidde tot de stationwagon-rage; het geavanceerde EyeSight bestuurdersassistentiesysteem; en de Subaru BRZ sportwagen en de Solterra, een batterij-elektrische SUV, beide ontwikkeld in samenwerking met Toyota Motor Corporation. En, ga zo maar door.

Het toffe is bovenal, dat in 2024 de geheel vernieuwde BRZ (ts) sportwagen op de markt gaat komen!

Subaru de lucht in!

Op automotive vlak kan er op de verjaardag van Subaru terug gekeken worden op talloze mijlpalen. Zo won het Subaru World Rally Team in 1995, 1996 en 1997 het kampioenschap. En dat, terwijl het team pas sinds 1993 ingeschreven stond onder de naam 555 Subaru World Rally Team. Het debuut op het WK kwam tijdens de Safari Rally van 1980, waarin de Japanner Takeshi Hirabayashi ingeschreven stond met een Subaru Leone 4WD.

Bekijk hieronder de gruwelijke compilatie van de Subaru Impreca WRC 55. Geluid aan natuurlijk!

In de midden jaren 80 begon het merk zich steeds meer te bemoeien met de sportieve activiteiten en veranderde het de naam. Zo werd de Fuji Heavy Industries geboren en  begon Subaru zich met de RX Turbo te profileren in rally´s die buiten Europa werden gereden.

Op het gebied van lucht- en ruimtevaart heeft het bedrijf sinds de eerste vlucht van Japan’s eerste straalvliegtuig, de T-1, in 1958, zijn technologieën versterkt door deel te nemen aan binnenlandse vliegtuigontwikkelingsprogramma’s en internationale ontwikkelingsprogramma’s. Subaru zal blijven groeien met drie kernactiviteiten: defensieprogramma’s, commerciële programma’s zoals de Boeing 787 en helikopterprogramma’s zoals de UH-2.

Ook het aantreden van nieuw management, afgelopen maand, zal geen veranderingen in de lopende ontwikkelingen aanbrengen. Steker nog, nu Subaru jarig is, is er aangekondigd dat het enkel en alleen intensiever naar samenwerkingen zal gaan zoeken.

Oorsprong en Geschiedenis

De naam Subaru is geïnspireerd op een sterrencluster. Het gaat in dit geval om de Japanse naam van de Plejaden-sterrencluster in het sterrenbeeld ‘Stier’. Deze wordt ook wel “Mutsuraboshi” genoemd in Japans, dat staat voor ‘zes sterren’.

Toen Fuji Heavy Industry werd opgericht, kwam de eerste kapitaalinbreng van Vijf bedrijven terecht bij het merk. Toen deze bedrijven later samen gingen, kwam het merknaam Subaru voor het eerst voor. Hiermee werd Subaru ook nog eens het eerste merk dat een Japanse naam voor haar voertuigen gebruikte.

Subaru is jarig en wordt 70 jaar. Het gehele jaar zijn er diverse activiteiten om dit te vieren. Hiervoor kun je uiteraard bij de dealers terecht, of neem een kijken op Subaru.com. Voor de echte liefhebber, nog een 11 minuten durende off-road ervaring die je niet wilt missen…

Artikel door: Bas

Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram