Proosten op de 364e Wijnoogst van Zuid-Afrika!

wijnoogst van zuid-africa viert verjaardag bij fsom magazine

Wijnoogst van Zuid-Afrika | Vandaag is het zover, de belangrijkste gebeurtenis op de wijnkalender van Zuid-Afrika. Het is namelijk tijd voor de 364e wijnoogst en dit moet gevierd worden. Vanaf donderdag 2 februari wordt de gehele maand één groot feest ter ere van dit prachtige moment!

Dankzij het dagboek van Jan van Riebeeck, is Zuid-Afrika het enge land ter wereld waarvan de exacte oorsprongsdatum van de wijnindustrie vastgesteld kan worden.

Op 2 februari 1659 schreef Jan van Riebeeck in zijn dagboek: “Vandaag, God zij geprezen, is voor het eerst wijn gemaakt van Kaapse druiven“. Deze tijdloze woorden markeren de geboorte van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. Een gebeurtenis die ieder jaar wordt gevierd door wijnproducenten, restaurateurs, detailhandels, kenners en liefhebbers met de start van de wijnoogst.

Wijnoogst van Zuid-Afrika Commemorative Event

Op 2 februari vindt het jaarlijkse ‘Wine Harvest Commemorative’ event plaats bij Groot Constantia Wine Estate in Kaapstad. Tijdens dit event erkent de wijnindustrie haar pioniers voor hun uitzonderlijke bijdrage van het afgelopen jaar.

In de loop der jaren zijn vele grootheden geëerd, denk aan: Nelson Mandela, de Unsung Wine Workers, Ntsiki Biyela, Norma Ratcliffe, Beyers Truter en Charles Back. In 2022 zijn Carmen Stevens, Denise Stubbs, Francois Viljoen en Christine Rudman tevens toegevoegd aan deze groep prominenten.

Vandaag kun je dus mee proosten op de 364e verjaardag van de wijnoogst in Zuid-Afrika. Heb je nog geen Zuid-Afrikaanse wijn in huis? Vrees, niet. Dit feestje duurt gewoon de hele maand! Kijk maar eens op de website van Happy Birthday Sa Wine, wat tevens de hashtag is voor dit event!

Op de website van dit ‘Wine Harvest Commemorative Event’ check je natuurlijk alles over dit event en kun je tevens diverse video’s bekijken over de wijnoogst in Zuid-Afrika.

364e verjaardag wijnoogst van zuid-afrika bij fsom magazine

Beschermen van diversiteit

Enkele jaren geleden kwam er ineens een te grote hoeveelheid zeer matige Zuid-Afrikaanse wijnen naar Europa toe. Het ging vooral om het verdienen van het grote geld en niet om de bescherming van de rijke geschiedenis die Zuid-Afrikaanse wijn heeft.

De laatste jaren wordt er uiteraard van alles aan gedaan om dit om te draaien en óók de wijnmakers, klein en groot, bewust te maken dat ze zelf de beschermers zijn van de reputatie en het land waarop zij hun wijn (druiven) verbouwen.

Evenwicht bewaren tussen de natuur en de landbouw is essentieel en maakt Zuid-Afrika dan ook uniek als het gaat om wijnen van oorsprong en wijnbouw terroir. Deze vormen het hart en de ziel van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie en drukken de buitengewone rijkdom van de wijnen van het land goed uit.

Proosten op de 364e wijnoogst van Zuid-Afrika

Proosten op deze mijlpaal kan dus de gehele maand, maar de officiele start is vandaag! Mis het dus niet en ontdek alles over de Wines Of South Africa (WOSA).

Dit is de non-profitorganisatie ie de export van alle Zuid-Afrikaanse wijn naar belangrijke internationale markten promoot. Naast het hoofdkantoor in Stellenbosch, Zuid-Afrika heeft WoSA ook kantoren in Johannesburg, Engeland, Canada, USA, Zweden, China, Duitsland en Nederland. #happybirthdaysawines

Proost jij ook mee? Wij gaan in ieder geval snel op zoek naar wat lekkere Zuid-Afrikaanse wijnen! Meer lezen over wijn? Lees dan ook ons artikel over: Hoe ziet de toekomst van wijn eruit? En natuurlijk The Bright Side of Wine!

Artikel door: Bas

Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram