Leven in een gezond klimaat
16 maart 2022Klimaat | Afgelopen jaren is het steeds belangrijker geworden om in een gezond klimaat te leven, dan bedoel ik niet zozeer ‘het klimaat’, maar iets wat veel meer in handbereik ligt. Namelijk het klimaat in je woning.
Het klimaat in je woning is van groot belang voor de gezondheid van jezelf en je huisgenoten. De meeste nieuwbouwwoningen zijn dusdanig goed geïsoleerd om zo optimaal de warmte binnen te houden en de koud buiten, maar hoe zit het dan met frisse lucht? Frisse lucht is toch hetgeen wat zorgt voor een prettig klimaat in je woning. We schreven al eerder over zaken als lekker duurzaam met je drinkwater en dan mag natuurlijk een frisse lucht ook niet ontbreken.
Een gezonder klimaat creëren
Zeker de afgelopen twee jaar, waarin we met zijn allen gedwongen waren om veel meer thuis te zijn dan normaal. Is het van nog groter belang geworden om een prettig klimaat in je woning te hebben. Ook is het wel fijn dat je de woning kunt verwarmen, of juist afkoelen, zonder al te veel energie te gebruiken.
Onze gezinssamenstelling van twee volwassen en vier kindjes zorgt ervoor dat er echt geleefd wordt in huis. Echt actief geleefd! Nou hebben wij in onze nieuwbouwwoning een mooi afzuigsysteem, maar na het doen van wat huiswerk kwam ik erachter dat er nog iets veel mooiers is om een gezonder klimaat in je woning te creëren. Namelijk een WTW Unit!
Wat is een WTW unit?
Ik kwam dus de WTW unit op het spoor. Ik kende dit apparaat nog niet, maar het zal geen verrassing zijn dat dit apparaat vooral de laatste twee jaar aan populariteit heeft gewonnen. Het apparaat doet eigenlijk iets heel eenvoudigs. Het voert verse buitenlucht aan en stuurt dit op de gewenste temperatuur je woning in. Tegelijkertijd voert hij de oud lucht de woning uit.
Een briljante manier dat ook nog eens relatief weinig energie kost. WTW staat voor ‘warmteterugwinningsunit’. Deze units worden vaker ingezet bij grote projecten zoals kantoorgebouw of ziekenhuizen, maar uiteraard zijn ze ook beschikbaar voor woningen van ieder formaat.
In de unit zitten WTW filters. Deze filters zijn van levensbelang voor het functioneren van de unit, hierdoor wordt de buitenlucht gezuiverd die naar binnen gaat. Daarnaast zitten we ook nog in de naweeën van de winter (of iets wat ervoor door moest gaan). Dan brengen we extra veel tijd binnen door en dan ook nog met de ramen en ramen zoveel mogelijk gesloten. Ik bedoel, we stoken natuurlijk niet voor de buitenlucht. Hierdoor blijft er veel vocht in de woning zitten, waar dus ook de WTW unit voor in actie komt. De oude lucht wordt naar buiten geblazen op het moment dat de verse lucht naar binnen komt.
De kosten van zo’n unit verschillen enorm. Het is letterlijk maatwerk voor je woning, zo heb je units voor een paar honderd euro, maar de kosten kunnen natuurlijk ook in de duizenden lopen. Toch is een gemiddelde unit voor een eengezinswoning best wel betaalbaar. Zeker als je kijkt dat je tussen de €150,- en €300,- aan stookkosten per jaar kunt besparen. Het vervangen van de filter kun je ook door een bedrijf laten doen, voor een paar tientjes per jaar komen ze twee keer per jaar de filters vervangen.
Ik ga in ieder geval aan de slag met zo’n WTW unit en wanneer je aan alle eisen kunt voldoen, zijn er zelfs subsidieregelingen voor.
Artikel door: Bas de Goede / thedutchbeerdad
Wist je dat je eigen vakantiehuisje ook dichterbij is dan je denkt?