Emelisse White Label Onder De Loep Met TheDutchBeerDad

Emelisse White Label Onder De Loep Met TheDutchBeerDad

17 november 2022 0 Door Bas de Goede

Emelisse White Label | De White label bieren van Emelisse zijn jarenlang de natte droom van iedere bierliefhebber geweest. Tot een jaar of drie geleden, de White Labels verloren hun smaak en dus aantrekkingskracht. Even leek het gedaan te zijn, maar dit jaar is alles anders volgens de Brouwer en dat willen wij natuurlijk even onder de loep nemen!

Dé Emelisse White Label bieren van Emelisse uit Zeeland waren jarenlang toonaangevend in ons land. Tot het moment aanbrak dat er “wat mindere” White Labels uit zijn gekomen. Dan rest de vraag voor dit jaar enkel en alleen, herrijzen de White Labels als een ware feniks?

Welke White Labels staan er op het menu?

Dit jaar geen 5 of 29 Emelisse White Labels, maar “gewoon” twee. En niet de minste, want dit jaar is er voor gekozen om de twee bieren uit te brengen in een complete set van twee keer 75 cl flessen. En dat ook nog eens met bijbehorend glaswerk.

Het eerste compliment gaat uit naar het glaswerk. Want dat is wel echt heel erg gaaf! En met het WK2022 voor de deur, gaan we direct over naar voetbaltermen. En staat het nu al 2-0 voor de White Labels. Het feit dat de bieren enkel in een cadeauverpakking verkrijgbaar zijn, maakt er wel direct 2-1 van. Maar een echte #beergeek draait zijn hand daar niet voor om. Dus allicht overdrijf ik een beetje!

emelisse white labels 2022 bij fsom magazine met thedutchbeerdad

Laten we eerst even de omschrijving van de brouwer erbij pakken.

White Label Imperial Iced Porter Girvan Whisky BA 2022

Diep oranjeroodachtige kleuren vullen het glas zodra deze White Label wordt uitgeschonken. Direct na het inschenken komen lichte aroma’s van eik, tezamen met aangename hinten van het gebruikte mout je tegemoet. In de eerste smaakontmoeting zorgt het alcoholpercentage voor een typisch maar intens verwarmend gevoel, welke vervolgens afzwakt en overgaat in een mooie toon vanuit het gebruikte eikenvat. Algauw neemt zoetigheid de overhand, waarin met name uitgesproken tonen van karamel en toffee heersen. De verschillende smaken en de volle body zijn mooi in balans, met op de achtergrond een mild kruidige toon. In de zachte afdronk komt de whiskysmaak mooi naar voren, welke aangenaam lang blijft hangen.

emelisse white labels rum barrel aged stout bij fsom magazine

White Label Imperial Iced Stout Caribbean Rum BA 2022

De donkerbruine schuimkraag, welke dik van structuur is, beschermt de donkere chocoladeachtige kleuren van deze White Label vanaf de bovenzijde. Hinten van rum, eik en pure chocolade delen een gelijk aandeel in het aroma, welke elkaar fraai in balans houden. In eerste instantie neemt een subtiele alcoholbite de overhand, welke wordt bijgestaan door lichte tonen van rum. Direct hierna domineren volle, zoete en rokerige mouttonen, welke perfect gebalanceerd in elkaar overgaan. De afdronk laat zich kernmerken door een, nogmaals, zoetige toon, welke daaropvolgend wordt afgewisseld door een aangenaam bittertje.

emelisse white labels barrel aged porter bij fsom magazine met thedutchbeerdad

Zo, en nu gaan we zelf proeven!

TheDutchBeerdad X Emelisse White Label Cirvan Whisky Barrel Aged

Bier proeven werkt nog altijd volgens de methode kijken, ruiken, proeven.

Voor het oog ziet het bier er prachtig uit, dit kan ook door het glas komen natuurlijk! Prachtig donkerbruin, haast zwartgekleurd bier. Een mooie solide en compacte lichtgekleurde schuimkraag erbovenop.

In de neus komt laurier mooi naar boven, amandel, koffieprut, vanille en toffee. Het bier heeft een redelijke geur en lijkt veelbelovend. Bij de eerste slok voelt het mondgevoel prima en het bittertje van de koffie zit er mooi in. Hij lijkt vrij vlak, maar doordat de whisky een handje helpt, krijgt het bier langzaam een beetje karakter zodra de afdronk in zet.

Naast de eerder genoemde smaken, valt het vooral op dat dit bier een flinke dosis laurier met zich mee brengt en ook de vanille zit er dik in. Ik zou de smaak het beste willen omschrijven als Chocotoff chocolaatjes on steroïds. En in dit geval zijn de ‘steroïds‘ natuurlijk de hoeveelheden alcohol die dit sapje een beetje kracht mee geven. Al met al is dit helemaal geen slecht bier, maar een vier sterren rating op Untappd gaat hij echt niet redden.

TheDutchBeerDad X Emelisse White Label Stout Caribbean Rum Barrel Aged

De Girvan Whisky Barrel Aged White Label is in de basis een Porter. De tweede White Label van 2022 is een dikke stout, althans, dat hoop ik dan. Een stout dat heeft mogen rijpen op Caribische rum vaten! Dat belooft wat!

De kleur is echt gitzwart en de schuimkraag die er op zit, heeft een wat donkere crème kleur die ook nog eens vrij rap verdwijnt. In de neus vind je onder andere pure chocolade, eikenhout, vanille, nat gras en er lijkt iets van nootmuskaat of kaneel of de achtergrond verstopt te zitten.

Bij het proeven van dit bier merk ik direct op, dat het alcoholpercentage van 13,4% totaal niet merkbaar is. Tuurlijk heeft hij wel een soort boozy touch, maar die tref ik ook wel eens aan in een Scotch Ale/ Wee Heavy met een beduidend lager alcoholpercentage.

De smaak bevat invloeden van koffie, pure chocolade, mouten, nat gras, cacao, vanille en ondanks dat ik het best lekker vind… Blijft het bier wat vlakjes. Het zet op geen enkel vlak door en na een paar slokken heb ik de code gekraakt, althans… Dat denk ik! Er zit lactose in dit bier, dat had, denk ik niet gehoeven. Toch?

De ’toch?’ vraag is de vraag die ik mijzelf blijf afstellen. Het lijkt haast een beetje zonder dat dit bier een beetje gevangen gehouden wordt, althans zo lijkt het. Zeker niet vies en hij komt aanzienlijk dichter bij de magische vier sterren rating in de buurt dan de Ice Porter!

Conclusie

Na wat tegenvallende bieren de laatste jaren, waarvan ik moet zeggen dat een aantal nog best aardig “gerijpt” zijn. Maar daarover later meer, kut om te zeggen, maar wel waar.

TheDutchbeerdad bij hertog jan in arcen.

De Emelisse White Labels van 2022 zijn best wel aardig, zeker niet vies en lijken best goed in elkaar te zitten. Het zijn geen hoogvliegers, maar daardoor zijn ze wel toegankelijk voor een veel breder publiek en misschien is dat ook wel de doelstelling van de brouwer.

Al met al, gewoon weer een te gekke proefervaring!

Artikel door: Bas (TheDutchBeerDad)

Volg mijn bierbelevingen op Instagram en natuurlijk Untappd. Wil je meer zien? Check dan ook even het YouTube-kanaal van FSOM!

Please follow and like us: