Bourgondische bloemkoolsoep met zalm

bloemkoolsoep in het receptenboek van fsom

Bloemkoolsoep | We zitten in de naweeën van een zachte winter, maar eerlijk gezegd oogt het meer alsof de herfst haar herintrede heeft gedaan. Toch is het soms best wel koud en guur, en daarom is het tijd voor een goede soep. Om de afwisseling erin te houden, gaan we vandaag voor een heerlijke bloemkoolsoep!

Uiteraard moet je soep lekker zijn, maar het is ook mooi meegenomen wanneer je flink wat vitamientjes mee kunt pakken. Met deze bloemkoolsoep kan dat zeker. Bloemkool bevat namelijk een flinke lading aan vitamine C. Verder zit het vol vitamine K, proteïne, thiamine, riboflavine, niacine, magnesium, fosfor, vezels, vitamine B5 en B6, foliumzuur, kalium en mangaan (Mangaan is een mineraal dat onderdeel is van een aantal verschillende enzymen in het lichaam, die betrokken zijn bij het aanleveren van energie om bepaalde lichaamsprocessen te kunnen uitvoeren). En die zijn allemaal gewoon goed voor je lijf en geest!

Maar natuurlijk gaan we niet zomaar een gewone bloemkoolsoep maken. We gaan gewoon lekker bourgondisch avonturieren!

Wat heb je nodig?

We gaan de bloemkoolsoep maken voor 5,6 personen. Wanneer je met een grotere of kleinere groep eet pas je uiteraard de hoeveelheden aan, of maak je lekker als om de vriezer vol te gooien!

2 flinke witte uien
5 teentjes knoflook
300 gram aardappelen (kruimig)
450ml Volle Melk (Je kunt ook kiezen voor amandel of haver melk.)
600ml groentebouillon
Gerookte paprikapoeder, kerriepoeder, en het allerbelangrijkste is… Peper en zout!
500 gram zalm
1 flinke Hollandse bloemkool!

Om aan de slag te gaan heb je uiteraard de gebruikelijke keukenapparatuur nodig in de vorm van een pan om de zalm in te bakken en uiteraard je soeppan. Een scherp mes en staafmixer is de enige aanvulling. En nu gauw aan de slag!

Bloemkoolsoep met een twist! Ga aan de slag met deze bourgondische bloemkoolsoep met zalm uit het receptenboek van FSOM.

Aan de slag!

Snipper de uien en de knoflook. Mocht je echt in een bourgondische stemming zijn. Pak dan een bol knoflook, snij de kop eraf en gooi er een flinke scheut olijfolie op. Pak de bol in met aluminiumfolie en leg deze 30 minuten in je op 160 graden voorverwarmde oven. Je krijgt dan een soort gepofte knoflook die je zo in je soep kunt uitknijpen. De knoflook raakt hierdoor iets van zijn pit kwijt, maar krijgt wel een veel vollere smaak.

Bak de uien en knoflook op een medium tot laag vuur voor ongeveer 10 minuten. Ze mogen lekker opwarmen, maar hoeven niet te karameliseren.

Maak van de bloemkool een berg met bloemkoolroosjes en zet ondertussen je pan aan met een flinke scheut olijfolie erin. Zodra je olie heet is (check dit even door er een stukje knoflook in te gooien) doe je de ui in de pan en ongeveer de helft van de knoflook. Snij de aardappels in kleine mootjes en kook ze even kort in heet gezouten water.

Pak ondertussen je groentebouillon erbij. Doe dit in een pan en voeg de uien, knoflook, bloemkool en aardappels toe. Zodra het geheel bijna begint te pruttelen zet je de staafmixer erin en maak je er een mooie gladde, iets lobbige massa van. Laat de bloemkoolsoep rustig verder pruttelen op laag vuur en voeg de laatste helft van de gesneden knoflook toe. Voeg nu ook een mespunt gerookte paprikapoeder toe en een theelepel kerriepoeder.

Het kroonjuweel erbij!

Dan nu het kroonjuweeltje. Voeg in de pan een mooi stuk roomboter toe en leg de zalmmootjes in de pan. De eerste vier minuten doe je helemaal niets en laat je de zalm lekker een kleine zes minuten garen op middelhoog vuur. Zet het vuur niet te hoog, speel hier een beetje mee wanneer je denkt dat de pan te warm wordt.

Draai na zes minuten de zalm voorzichtig om en bak hem nog ongeveer 4 minuten aan. Ik vind het bij deze soep prettig dat de buitenkant van de zalm een klein korstje heeft en de binnenkant zacht is. De baktijd kan natuurlijk variëren afhankelijk van het formaat van de moot. Pak eventueel de aanbevolen baktijd op de verpakking erbij, alhoewel ik altijd zou adviseren om je eigen koers te varen!

Tip: Bak de zalm met lekker wat peper en eventueel chili vlokken. Hierdoor krijg de zalm net wat meer karakter en vergeet niet dat citroen ook in de pan de beste vriend van zalm is!

Lekker smikkelen!

Wanneer is alles klaar is, check dan altijd nog even de soep. Kijk even naar de structuur, want hij is extra smaakvol (ook voor het oog) als hij lekker romig is. Ook moet je de soep natuurlijk even proeven. Kan hij nog wat zout gebruiken? Wees in deze fase niet te zuinig met zout en gooi er nog zeker een theelepel bij wanneer je denk dat de soep toch nog iets te flauw is. Ik gebruik zelf altijd verschillende soorten grove zout.

Pak een bord dat niet heel diep is en lepel hem lekker vol met die romige bloemkoolsoep. Doe de zalmmoot in het midden en draai een paar keer flink met de pepermolen. Dit ziet er mooi uit in combinatie met een swirl olijfolie als topping. Mocht je het leuk vinden om de soep verder te decoreren, gebruik dan wat amandelschaafsel of snij wat bieslook.

Beer & Food pairing

Uiteraard ben ik het aan mijn stand verplicht om een mooie beer & food pairing van dit gerecht te maken. Het aardse van de bloemkool gaat vaak goed met diverse frisse en bittere tonen, waar de zalm lekker gaat met een ietwat zoeter bier in de vorm van een bruin bier of Belgische dubbel.

Voor dit recept wil ik zeker de Vuurbaak van Texels adviseren. Deze is overal verkrijgbaar, maar wil je liever iets uniekers in je glas? Zoek dan eens Red Zeppeling van Anderson’s uit Estland, REDd IPA van Brouwdok, Mr. Feathers van Uiltje Brewing op. Een gave combinatie is misschien ook wel de Red Rockin Lager van Stanislaus Brewskovitch!

Bon appetit! Ga jij dit recept nou ook maken? Laat ons weten wat je ervan vond en tag @fsommagazine op Social Media of stuur ons even een DM of mail (info@fsom.nl).

Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad
Wil jij weten wat een West Coast IPA is? Lees dan vooral het artikel ‘Wat is een West Coast IPA?’

Volg FSOM Magazine op Instagrampagina en Facebookpagina!
Ben je nog geen abonnee op FSOM-tv? Klik dan snel –> hier <– en mis niets meer! Iedere donderdag een nieuwe aflevering van ‘Wat Proeven We Vandaag?’.

We zitten in de naweeën van een zachte winter, maar eerlijk gezegd oogt het meer alsof de herfst haar herintrede heeft gedaan. Toch is het soms best wel koud en guur, en daarom is het tijd voor een goede soep. Om de afwisseling erin te houden, gaan we vandaag voor een heerlijke bloemkoolsoep! Check snel het recept van TheDutchBeerDad biJ FSOM

Scoor gelijk de bieren van Flying Dutchman met een dikke kortingscode!
Met de code ‘FSOM10’ scoor je de Flying Dutchman bieren met 10% korting.
Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

4 reacties

  1. […] Artikel door: Bas / @thedutchbeerdadLiever geen frikandel? Probeer dan onze Bourgondische bloemkoolsoep met zalm! […]

  2. […] Artikel door: Bas / @thedutchbeerdadLiever geen ijs? Probeer dan onze Bourgondische bloemkoolsoep met zalm! […]

  3. […] Probeer ook eens deze bloemkoolsoep met zalm! […]

  4. […] iets heel anders? Ga dan mee op bourgondische reis met de nieuwe Hertog Jan vatgerijpt serie, met de prachtige naam: Bière du […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram