Besparen en tóch warmte in huis. Zo kan het!

Besparen en tóch warmte in huis. Zo kan het!

2 maart 2023 Uit Door Kim Michaelis

Besparen en tóch warmte | Het gaat niemand in zijn of haar koude kleren zitten, die prijzen van tegenwoordig. Dramatisch is een understatement. Boodschappen doen was al niet leuk, maar de prijsstijgingen die elkaar in rap tempo op volgen staan we bij de kassa en de tranen rollen over onze wangen.

En alsof het allemaal nog niet erger kon, werd er besloten dat gas best nog “wat” duurder kon. Agh, we kunnen er lang of kort of praten, maar het leven op dit moment is extreem duur dus alle beetje helpen om hier en daar wat te besparen en wij helpen je daar een handje bij.

Verwarming gebruik

Je denkt er misschien niet gelijk aan, maar door slim te werken met je verwarming, (zonder slimme meter) kun je meteen beginnen met besparen. Dit kan simpelweg door je deuren dicht te houden, die naar ruimtes leiden die niet verwarmd worden. Zoals bijvoorbeeld de gang en het trapgat.

Het liefste zet je geen meubels of andere dingen voor je radiator zodat de warmte overal heen kan en dit geen verspilde warmte is. Zo kun je besparen en tóch warmte in je huis!

Radiatorfolie maakt ook een flinke opmars, (net als vroeger!) wanneer we het hebben over besparen. De radiatorfolie breng je aan op de muur direct achter de radiator, maar ook kan de radiatorfolie op de radiator worden bevestigd.

Elektrische radiator

Gezien de gasprijs om te janken is en er op korte termijn geen enkele indicatie is, dat we terug gaan naar het “oude normaal”, dan kom je zelf in actie en kijk je waar je nog meer op kunt besparen of in dit geval, terugverdienen. Investeren in een elektrische radiator (of meer) kan een hele fijne zijn. Binnen no time, heb je je uitgave in een elektrische radiator terugverdient.

Warm water besparing

Wie houdt er niet van een heerlijke douche na een lange dag! Het liefst natuurlijk warmer dan warm, om er ook nog een tijdje onder te blijven plakken. Maar we hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat warm water duur is. Dus wil je echt besparen dan is de douchetijd eentje om over na te denken.

Verlaag je douchetijd naar 5 minuten in plaats van 10. Dit kan ook in geleidelijke stapjes. Probeer een bad zo veel mogelijk te vermijden, maar zo nu en dan is een warm bad wel erg lekker. En ontspannend!

Een waterbesparende douchekop kan ook uitkomst bieden. Je merkt met douchen eigenlijk geen verschil maar in het verbruik zeker wel. Een waterbesparende douchekop laat per minuut minder water door de douchekop heen stromen.

besparen en toch warmte fsom magazine

Dé thermostaat

Zorg ervoor dat je thermostaat niet altijd hoog staat. En zet alleen, logischerwijs de verwarming aan als dat echt nodig is. Veel kou kun je opvangen door plaids. Nog gezellig en knus ook. De verwarming is ook overbodig wanneer je slaapt. Het is namelijk veel fijner en beter voor je gezondheid om in een koude omgeving te slapen.

En last but not least, je cv-ketel. Een goed afgestelde cv-ketel is een must! Ook is het handig om te kijken hoe hoog of laag je cv-pomp staat. Zet deze zo laag mogelijk. Een cv-pomp vraagt heel veel energie. Met een nieuwere cv-ketel wordt dit automatisch geregeld, maar vooral die oudjes hebben wat extra aandacht nodig!

Artikel door: Kim

Nog meer besparen? Misschien is het handig om WOZ bezwaar te maken?

Please follow and like us: