Vijf whisky tips voor de lente van Confessions of A whisky freak

Vijf whisky tips voor de lente van Confessions of A whisky freak

1 april 2020 1 Door Robbert van Harskamp

Confessions of a Whisky Freak | Hey people! Daar ben ik weer. Back at it again met deze keer, vijf whisky tips voor de lente. Omdat we ondanks alle hectiek rondom Corona, toch een gewoon de lente mogen verwelkomen, heb ik vijf whisky’s uitgekozen die zeker goed in de smaak gaan vallen.

Elk seizoen krijgen jullie vijf whisky tips te geven. Dit zijn altijd whisky’s die ik zelf gedronken heb de afgelopen tijd. Bij de lente denk ik aan zachte en zoete whisky’s, maar wel met bijvoorbeeld een mooie sherry finish.

Whisky tip 1: Tamnavullin

Tanmavulin SPeyside Single Malt Scotch Whisky. Whisky tips voor de lente op fsom door confessions of a whisky freak. FSOm Magazine.

De Tamnavulin double cask is een whisky uit de Speyside streek in het highland district van Schotland. Een streek die niet veel groter is qua oppervlakte dan Gelderland, maar waar veruit de meeste distilleerderijen dicht bij elkaar te vinden zijn.

Tamnavulin is Gallisch voor “the mill on the hill” een verwijzing naar de molen op de heuvel die bij de distilleerderij staat. Wat ik erg leuk vond is dat je als je door de labels door kijkt deze molen ook kunt zien. Deze whisky heeft een gouden kleur en 40% alcohol.

Op de neus doet deze whisky mij als eerst denken aan appels. Heerlijke zoete appeltjes. Verder duidelijke honing, toffee, biscuitjes en marsepein. Echt een heerlijke zoete whisky waar je wel aan kan blijven ruiken!

Qua smaak lekkere peertjes en chocolade mouse! Lichte kruidigheid wat doorgaat naar een prikkelend pepertje in de afdronk. Heerlijk zoet en zacht en ook zit er iets verfrissends in. De frisheid ontstaat door Gember en citroen naar mijn smaak. In de afdronk dus een prikkelend pepertje die je lang verwarmd. Deze Tamnavulin vind je bij je slijter voor rond de 30 euro.

Whisky tip 2 Lower East Side Blended Malt

Lower East Side Blended Malt. Whisky tips voor de lente op fsom door confessions of a whisky freak. FSOm Magazine.
Liever luisteren naar de info over deze whisky? Bekijk dan hier de video op FSOM tv.

De lower east side blended malt is een blend die bestaat uit vijf verschillende single malts. Om precies te zijn: 2 highland whisky’s, 2 lowland whisky’s & 1 islay whisky.

De naam is een verwijzing naar de regio in Schotland waar de distilleerderij zijn thuishaven heeft namelijk Hawick. Een plaatsje in de lowlands slechts een half uurtje van de grens met Engeland. Maar… ook naar Lower Eastside in Manhattan, New York. De reden daarachter is dat de whisky zich ook uitstekend laat mixen in gruwelijk lekkere cocktails! En de Lower Eastside is nog steeds HET centrum van de cocktail cultuur.

De kleur van de whisky is donker goud en deze heeft net als de Tamnavulling 40% alcohol. Op de neus geuren van chocola en honing. Wat citroen schilletjes, vanille, caramel, gebrande boter en granig.

Het smaak palet is zacht met een klein pepertje, frisse menthol, vanille en zachtjes wat gedroogd fruit. De afdronk is olie-achtig, kort, zacht en de smaak van ontbijt cereals en gebrande nootjes is herkenbaar aanwezig. De smaken van honing, vanille en chocola blijven je het langst bij. De verkoopprijs van deze whisky ligt zo rond de 35 euro.

Whisky tip 3 Hibiki

Hibiki Japanses Harmony. Whisky tips voor de lente op fsom door confessions of a whisky freak. FSOm Magazine.

Hibiki Japanese harmony. Wat een naam hey!

Dit is meteen de duurste whisky uit het lijstje. Maar ook eentje die per locatie heel erg verschilt in zijn prijs. Ik heb hem voorbij zien komen bij Drankdozijn voor €115, bij Drankgigant voor €110, en bij een Online webshop voor €80… goed zoeken dus voordat je hem aanschaft. Mijn tip is zoals altijd support de echte slijterij in de zogenoemde “stenen winkels”. Zo help jij ook mee aan dat die gave slijterij met die aardige mensen achter de toonbank blijft bestaan. Kost misschien €10 meer dan online maar ik vind dat het altijd meer dan waard.

Toevallig weet ik dat Van Erp Dranken hem nog heeft staan voor net onder de 100 euro. Deze leuke slijterij heeft niet alleen een stenen winkel in Roden en Groningen, maar is ook een toffe online slijterij!

De Hibiki Japanese harmony is een blended whisky afkomstig uit vijf verschillende fusten, waaronder sherry vaten, amerikaanse witte eikenhouten vaten, en de speciale Japanse mizunara eikenvaten.

Deze whisky is gemaakt uit malt whisky’s uit de yamazaki en hakushu distilleerderij en ook graanwhisky uit de chita distilleerderij. De whisky heeft een donker gouden kleur en heeft 43% alcohol. Op de neus hadden we geuren van hout, peper, tropisch fruit, gedroogd fruit, aards, zachte tabak, chocolade en hooi.

Het palet heeft meer sinaasappel, bloemig, hout, vanille, en een klein pepertje. De afdronk is droog en houterig met wat peper, er gebeurd dus genoeg bij deze whisky en je krijgt zeker waar voor je geld.

Whisky tip 4: Monkey Shoulder

Monkey Shoulder blened malt. Whisky tips voor de lente op fsom door confessions of a whisky freak.

Monkey Shoulder: The whisky that started it all for me… en ondertussen ook voor meerdere mensen. Want ik tip deze wel vaker aan mensen en heb door deze whisky al meer mensen enthousiast gemaakt om whisky te gaan proeven.

De monkey shoulder is een heerlijke blended malt gemaakt van Glenfiddich, Kininvie & Balvenie. De whisky heeft 40% alcohol en richt zich de laatste jaren erg op cocktails. Vandaar dat er nu overal “made for mixing” op staat. Maar mensen… probeer hem ook eens puur alsjeblieft want hij is echt top!

De prijs is ook super budget trouwens! Ga je deze Whisky bestellen of ergens kopen, dan scoor je hem over het algemeen voor ongeveer drie tientjes. De whisky heeft op de neus geuren van: vanille, banaan, toffee, bruine suiker, bloemen, een mooie zachte en fijne geur maar toch complex.

Het palet bestaat uit vanille, honing, bloemen, perzik, banaan, abrikoos, de whisky is boterzacht met een klein pepertje. De afdronk is medium lang. Soepel, zacht, zoet, verwarmend, een pepertje en olie achtig.

Whisky tip 5: Glen Carioch

Old Particular van Glen Garioch. Whisky tips voor de lente op fsom door confessions of a whisky freak.

Dit is een toevallige treffer. ik kwam er zojuist achter dat deze online nog te koop is bij Gall&Gall. Deze 9 jaar oude Glen Garioch is gebotteld door Douglas Laing’s old particulair serie maar hij is speciaal gebotteld voor de Gall. De Gall heeft altijd de wilde whisky dagen en vaak komt er dan ook een speciaal flesje voor. Daar is deze er ook een van. al dateert deze al van een paar actie periode’s terug. Dus ik verbaasde me dat hij er nog was.

De volledige tasting notes van deze whisky moet ik nog maken. Er verschijnt binnenkort een blog over deze whisky op mijn pagina. Dus hou vooral de facebook / instagram van Confessions of a whisky freak in de gaten. De prijs van deze whisky is trouwens 55 euro bij de Gall&Gall.

Allemaal bedankt voor het lezen. Ik hoop dat jullie weer wat aan deze tips hebben. laat het vooral even weten of je er eentje ook daadwerkelijk aan heb geschaft. Vinden we leuk om te horen hier bij FSOM!

Cheers! Robbert,

Laten we proosten op een prachtige lente! Sláinte mhath!
Artikel en afbeeldingen door: Robbert – Confessions of a Whisky Freak
Bekijk mijn YouTube video’s op het kanaal van FSOM, FSOM tv!

Meer Confessions of a Whisky Freak?

We gaan de Scarabus proeven!
Mag ik me even voorstellen!?
De Whisky’s van Game of Thrones!
Hoe proef je whisky?
Belvilla jij, of Belvilla ik?

Please follow and like us: