Peter’s HQ: Hip-Hop groter dan Rock?!?!?!

In deze tweede Peter’s HQ wil ik het eens hebben over het trieste bericht dat ik zag afgelopen zondag. Ik had de stille hoop dat 2018 goed zou beginnen voor mij maar wat NPO3fm mij aandeed op 07-01-2018, ik weet niet of ik dat ooit te boven zal komen.
Godsamme, ja, dat lezen jullie goed. Ik ben verdrietig. Op 07-01-2018 kwam mij het bericht ter ore dat Hiphop voor het eerst groter is dan Rock. Het verslag ging over 2017 en werd uitgevoerd door Nielson Group zo meldde NPO3fm. Voor mij als rasechte rocker kwam dit bericht als een zware
dobber. Als dit de muzikale noot wordt van 2018, zullen we dan direct naar 2019 gaan?

Spotify

Hiphop was dus in 2017 groter dan rock. Voor het eerst in de geschiedenis. Maar waarom eigenlijk? En klopt dit eigenlijk wel echt? Ik ben eens even ondergedoken in de cijfertjes en ik kom wellicht tot een iets andere
conclusie.
Zelf ben ik geen Spotify gebruiker, ik loop wellicht achter maar ik koop nog ouderwets mijn albums. Al wel steeds vaker digitaal al vind ik een cd in de kast ook nog steeds fantastisch. Stiekem ben ik ook al aan het kijken naar platen maar dat is nog een bridge to far op het moment. Maar terug
naar DE streaming service van nu. Spotify heeft elk jaar zijn lijstjes klaar en
daar wordt ik iets vrolijker van en ik voel me direct een oude lul voor het
niet begrijpen, snappen of kennen van sommige genres of artiesten.
Meest gestreamde artiest van 2017 is niemand minder dan de Englse Ed Sheeran. Daarover ben ik niet helemaal verrast gezien hij verschrikkelijk populair is. Niet zozeer bij mij (af en toe en sommige nummers) maar ik kan er simpelweg niet omheen dat hij het goed doet!
Als ik vervolgens even verder scroll en ga kijken naar de vijf meest gestreamde bands/groepen in 2017 dan word ik daar ook wel een stuk vrolijker van.
 1. Colplay
 2. Imagine Dragons
 3. Maroon 5
 4. Linkin Park
 5. Migos (zie, deze ken ik niet, ik word oud!)

Is Hiphop dan wel populair?

Hiphop is wel degelijk populair, of ik dat nu leuk vind of niet. Niet dat ik perse tegen Hiphop ben, integendeel maar het is geen rock. Nederlandstalige Hiphop ben ik wel tegen trouwens maar eigenlijk ben ik gewoon geen fan van Nederlandstalige muziek. Goed, dat ook weer gezegd! Maar Hiphop is wel degelijk populair zo blijkt uit de top 5 van meest gestreamde albums!
 1. Divide – Ed Sheeran
 2. More Life – Drake
 3. DAMN. – Kendrick Lamar
 4. Starboy – The Weeknd
 5. Stoney – Post Malone
En wellicht komt het omdat ik het dus echt geen reet aan
vind maar ik ken Ed Sheeran en Kendrick Lamar heb ik wel eens horen vallen maar de rest zegt me echt helemaal niets.
Even een google op de namen kom ik tot de conclusie dat het wel
redelijk Hiphop is en gezien vier van de vijf artiesten daadwerkelijk
gemarkeerd worden als Hiphop kan ik de conclusie dus enkel beamen.

Toch niet populairste genre

Ik kan toch nog een klein beetje vrolijk worden! De meeste geluisterde
genres in 2017 is een top 10 waar ik de helft van de genres niet eens ken en de moeite niet voor wil nemen om ze te kennen.
 1. Melodic Power Metal
 2. Chaotic Black Metal
 3. Chillhop
 4. Trap Latino
 5. Future Funk
 6. Jumpstyle
 7. Serialism
 8. Cinematic Dubstep
 9. Vintage Swoon
 10. Gamecore
Waarom wordt ik nu zo ongelooflijk vrolijk wanneer ik genres 1, 2 en 6 alleen maar ken? Omdat de nummers 1 en 2 Metal zijn! Dat geeft aan
dat er tegenwoordig nog steeds meer richting rock (metal in dit geval) gedacht wordt dan in andere genres.

Top 2000

Ik kijk dan ook nog even verder naar de populaire lijst der lijsten, de top 2000. Als ik even naar de top 10 mag kijken zie ik daar eigenlijk een lijst zoals ik hem zelf het liefste zie!

 1. Queen – Bohemian Rhapsody
 2. Eagles – Hotel California
 3. Led Zeppelin – Stairway to Heaven
 4. Billy Joel – Piano Man
 5. Deep Purple – Child in Time
 6. Pearl Jam – Black
 7. Pink Floyd – Wish you Were Here
 8. Coldplay – Fix you
 9. Boudewijn de Groot – Avond
 10. Guns N’ Roses – November Rain

Wil je de hele TOP 2000 nog eens rustig terugluisteren klik hier.

Of deze nummers nu de beste nummers van deze artiesten zijn of dat wellicht een volgorde niet kloppend is voor iemand persoonlijk, is het wel duidelijk dat Rock and Roll verre van weg te denken is en dat het nog steeds de top beheerst. Ik zal niet ontkennen dat Hiphop aan populariteit aan het winnen is en wellicht dat het wat betreft verkopen het het beste doet in de hitlijsten maar van de meest beluisterde artiesten en genres op Spotify en de top 10 van de Top 2000 moet ik concluderen dat Rock nog steeds op eenzame hoogte staat in de populariteit. Maar de trend geeft wel aan dat het genre zich zorgen moet gaan maken. Maar in 2018 komt er weer genoeg Rock onze kant op met de nieuwe release van Breaking Benjamin vers in het geheugen! Vergeten? Check de single hieronder via Spotify!

Dit artikel is geschreven door: Peter (cloudstrifenl)

Vergeet niet om Fifty Shades of Men te volgen op FacebookInstagram en Twitter!

Speciaal geselecteerd voor jou!
Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram