IT, wie is er niet mee opgegroeid. In 1990 mocht Tim Curry de schoenen van deze enge gedaante voor het eerst vertolken voor een TV film. Niet om het fenomenale optreden van Tim Curry teniet te doen maar deze film was niet de verfilming van het monsterboek met 1168 pagina’s die fans graag hadden gezien. Echter is het nu 2017 en zijn de mensen er klaar voor. En niet alleen de mensen, ook de special effects en de film studios zijn er klaar voor. IT krijgt een remake! Maar of dit een goed idee is?
Filmposter

Ziek

Voor ik naar deze film toe kon gaan en waarom de review dus ook niet direct op dag van release op de website staat komt omdat ik, net als Bill in de eerste scenes uit de film, ziek was. Mijn amandelen zijn geknipt en ik wist niet of het nog relevant zou zijn om een review van deze film te gaan plaatsen op het moment ik hem eindelijk zou hebben gezien. Maar gelukkig ben ik redelijk opgeknapt dat ik net als Georgie gewoon de storm heb getrotseerd en de film ben gaan zien. Gelukkig is het met mij beter afgelopen dat met Bill’s broertje Georgie. Want Georgie ontmoet Pennywise the Dancing Clown. En wanneer je Pennywise hebt ontmoet weet je dat je gaat zweven. Want zoals Pennywise al zegt: When you’re down here with
us, You’ll float too!

Pennywise the Dancing
Clown

Voor iedereen die zich zorgen maakt dat Bill Skarsgard niet eens in de schaduw zou kunnen staan van Tim Curry komt thuis van een koude kermis. Pennywise the Dance Clown is angstaanjagender dan ooit en komt op het grote scherm volledig tot zijn recht. Als je het over goed acteerwerk hebt kun je vanaf nu de vertolking van Pennywise gewoon opnemen in datzelfde lijstje.

Het verhaal

Het verhaal begint in Derry, Maine waar een papieren bootje, tijdens een gigantische regenbui, door de straten vaart. Achter het kleine bootje rent een kleine jongen, Georgie, in een gele regenjas. Nietsvermoedend en spelend in alle onschuld, niet wetende dat het gevaar dat eens per 27 jaar
ontwaakt juist die dag heeft gekozen om wakker te worden. Wanneer het bootje een putje in wordt gezogen door het water jammert Georgie nog wat terwijl hij voor de put gaat zitten, niet wetende dat hij zijn dood in de ogen kijkt.
Die ogen zitten vast aan IT (Het) en Het noemt zichzelf Pennywise the Dancing Clown. Voor je het weet heeft hij Georgie het riool ingetrokken en zijn de woorden “You’ll float too” een klassieke regel tekst onder horror kijkers.

De Loser Club

Een half jaar later worden zeven jongeren door verschillende gebeurtenissen bij elkaar gebracht. Ze noemen zichzelf de Losers want, nou ja, ze zijn niet echt de meest populaire kinderen om het zo te zeggen. Dat ze
losers zijn betekend echter niet dat ze niet dapper zijn. Want sinds Georgie
zijn er veel vermiste kinderen en hebben velen van hen kennis gemaakt met de clown. Ze leggen al snel het verband met de vermiste kinderen en de clown en besluiten actie te ondernemen.

Horror maar dan anders

Natuurlijk is IT een horror film. Een monster die zich voedt op de angst van kinderen en dus de kinderen bang maakt en dan opeet is eigenlijk klassiek voor een goed horror verhaal. De film echter is zoveel meer dan dat. Het is niet enkel schrikmomenten en bang zijn. Nee, het is een verhaal over zeven jongeren die volwassen worden. Het enige meisje die de aandacht krijgt van alle jongens, waar verliefdheid de overhand speelt. Waar pesterijen afspelen en soms tot het diepe aan toe maar altijd met in het achterhoofd IT.
IT zorgt ervoor dat zaken niet opvallen of niet worden gezien en dat maakt het leven voor deze jongeren er niet makkelijker op.

Eng, enger, engst

Nog even of de film dan ook daadwerkelijk eng is. Ja en nee. Het sychologische spel die IT speelt met zijn slachtoffers door de vorm aan te
nemen van hetgeen je het bangst voor bent om zich te kunnen voeden aan die angst is fenomenaal. Ook de vorm van de clown is gigantisch goed uitgewerkt en dit speelt echt met je gedachten. Is het echter de enge film die je zou verwachten waar je wellicht dagen of weken slecht of niet van slaapt? Nee, dat niet. Wellicht voor jongere kijkers wel maar voor volwassenen zal die al snel gezien worden al een steengoede film die speelt met horror maar niet perse eng is. En daar is niets mis mee.

Verdict

En dan nu, het moment waar jullie allemaal op hebben gewacht, mijn laatste oordeel! Zoals je al een beetje kunt lezen vind ik de film
fantastisch. De setting, de loserclub, Pennywise the Dancing Clown, het valt
allemaal gewoon goed samen. Dat zal ook de reden zijn dat ik deze film nogmaals in de bioscoop ga zien. I’m already floating and trust me, You’ll
float too!
Eindcijfer: 9/10
Ben je nu na het lezen van deze review nog niet overtuigd, dan hoop ik dat de trailer hierboven en de scenes hieronder je toch kunnen overhalen om de film te gaan zien. Uiteraard zitten hier een aantal flinke spoilers in dus wil je echt leeg naar de film gaan, check dan deze scenes niet!

Dit artikel is geschreven door: Peter van de Velde (cloudstrifenl)

Volg ons op FacebookInstagram en Twitter

Ideeën? Tips? Toevoegingen? Promotie? Collaboration?

Of wil jij ook crewmember worden bij Fifty Shades of Men!?
Neem dan contact op via ons contactformulier op www.fiftyshadesofmen.nl.
Het contactformulier staat bij ons naast elk artikel, dus reageren is easy-peasy!
Speciaal geselecteerd voor jou!
Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram