De Hekser aka The Witcher

Wie de afgelopen jaren niet onder een steen heeft geleefd, zoals ondergetekende, zal De Hekser aka The Witcher reeks van Andrzej Sapkowski wellicht kennen van de action RPG. Ook heeft Netflix in mei 2017 naar buiten gebracht dat zij de boekenreeks zullen verfilmen in een serie. Het eerste seizoen telt 8 afleveringen en zal eind 2019/begin 2020 te zien zijn. Op FSOM komen we nu met de kickoff in onze eigen leeshoek.

Het Boek

Geralt de Rivia is een hekser: een geslepen magiër met als enige doel monsters vernietigen die zijn wereld terroriseren. Maar niet alles wat monsterlijk oogt is slecht. En niet elke schoonheid is goed. Maar elk sprookje bevat een kern van waarheid…

Maar terug naar de boekenreeks.
De serie van De Hekser bestaat uit in totaal 8 boeken.

De vijf hoofdboeken en 3 bundels met korte verhalen waarin je meer achtergrondinformatie krijgt over de hoofdpersonen.

Mijn avontuur met Geralt de Hekser begint in de eerste verhalenbundel; De Laatste Wens.

Ik vind niets heerlijker dan alle kleine details van een verhaal te kennen alvorens met het ‘echte werk’ te beginnen. Deze verhalenbundel maakt dit mogelijk door in zeven korte verhalen verschillende quests te beschrijven waardoor de lezer meteen kennis maakt met de ietwat stoïcijnse hekser Geralt.

Heksers worden in de fictieve wereld van Iola nogal met de nek aangekeken. Enerzijds wekken ze ontzag, anderzijds boezemen ze een hoop angst in. Heksers zijn namelijk mutanten met onnatuurlijke vermogens. Beetje part of the job want juist daardoor kunnen ze een hoop monsters en mythische wezens vernietigen. Echter wordt het hele mutant-zijn niet altijd gewaardeerd en heeft Geralt over het algemeen een hoop geduld nodig om de bevolking ervan te overtuigen dat hij geen kwaad in de zin heeft. Tenzij je een Draak, Basilisk, Striga of een Duivel bent.
Maar ook tijdens het trotseren van deze monsters (waar Geralt over het algemeen een mooi bedrag voor opstrijkt, waar hij niet vies van is), lijkt hij continu de afweging te maken tussen goed en kwaad.

Goed en kwaad

“Mensen, maken graag monsters en wangedrochten. Hierdoor lijken ze zelf minder monsterlijk.

Wanneer ze zichzelf laveloos zuipen, bedriegen, stelen, hun vrouwen slaan, een oude vrouw laten verhongeren, wanneer ze een gevangen vos met een bijl vermoorden, de laatste bestaande eenhoorn met pijlen doorboren, denken ze dat het monster die bij het aanbreken van de dag de huizen binnentreedt monsterlijker is dan zijzelf. Ze voelen zich dan beter, gerustgesteld. Het maakt het voor hen makkelijker te leven met hun zonden.”

Geralt laat zich dus niet zomaar inhuren om elk gevaar meteen aan zijn zwaard te rijgen. Hij heeft zich ook een bepaalde ‘code’ te houden, waarin in dit deel nog niet diep op in wordt gegaan.
Gedurende de verhalenbundel leer je naast Geralt ook zijn kompanen en vijanden kennen. Al mag gezegd worden dat ‘een goede pot bier’ in de verhalen vaak verzoenend werkt en er van échte vijanden nog niet echt sprake is geweest.

Dat het boek al ruim 26 jaar oud is, is te merken aan het taalgebruik. Maar hoe heerlijk is het om onderstaande te lezen wanneer Geralt en zijn kompaan Ranonkel een meerval trachten te vangen en deze uit hun handen glipt:

“”Klote!” schreeuwde Ranonkel, dat het er tussen de wilgen van echode. “Zoveel eten naar de maan! Crepeer, hoerval!”
“Ik zei het toch”, sprak Geralt, die zijn natte broek afsloeg. “Het is jouw schuld, jij hebt de boel verprutst collega. Jij bent net zo geschikt als visser als de kont van een geit voldoet als trompet.”

Echt, veeg me op, heerlijk!

Conclusie

De Hekser aka The Witcher reeks van Andrzej Sapkowski.
De Laatste Wens
Oorspronkelijke titel: Ostatnie zyczenie uit 1993.

Deze verhalenbundel is een aangename eerste kennismaking met de wereld van Iola. Echter blijven veel delen nog onaangeroerd, maar waarschijnlijk zal Geralt hier in de latere delen naartoe reizen. Ook mis ik een landkaart in het boek. Sowieso is yours truly een sucker voor landkaarten in boeken, maar voor het verhaal zal dit ook meer duidelijkheid schetsen.
Echter, wat ik tot nu toe van de wereld heb gelezen, valt het beslist niet tegen. Verschillende gebieden met hun eigen volkeren en gebruiken en verschillende talen die gesproken worden. Het is een prima staaltje High Fantasy. En ook erg verfrissend om een boek te lezen van een Poolse fantasyschrijver.

Ik begin snel aan het vervolg: Het Zwaard der Voorzienigheid. Stay tuned for more!

FSOM Rating: 8/10
Wil je zelf ook aan dit leesavontuur beginnen?
Koop hem dan snel op www.Bol.com!

Artikel door:
Maricken van der Waart – Vissers
Instagram: @marickenaleida
Website: www.FSOM.nl

Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram