Hard aan het leren voor je examen? Hier zijn 4 tips!

Hard aan het leren voor je examen Hier zijn 4 tips van fsom magazine

Examens | Het is weer die tijd van het jaar: examenperiode. Veel studenten zitten hard te blokken om hun examens tot een goed einde te brengen. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je het beste uit jezelf haalt tijdens deze stressvolle periode? Hier zijn 4 tips die je kunnen helpen om zo efficiënt mogelijk te studeren en uiteindelijk te slagen voor je examens.

Plan je studietijd goed in

Een goede planning is essentieel tijdens de examenperiode. Het is belangrijk om vooraf te bepalen welke vakken je op welke dagen gaat studeren, zodat je een duidelijk overzicht hebt van wat er van je verwacht wordt. Daarnaast kan je ook best rekening houden met je eigen bioritme. Ben je bijvoorbeeld een ochtendmens? Plan dan je belangrijkste studiemomenten in de ochtend, zodat je zo productief mogelijk kan studeren.

Een andere tip is; om regelmatig pauzes te nemen wanneer je studeert voor je examens. Het is beter om meerdere korte pauzes van 10 minuten te nemen, dan één lange pauze van een uur. Tijdens deze pauzes kun je even ontspannen, iets eten of drinken en je gedachten verzetten. Zo kun je daarna weer fris aan de slag gaan.

Maak gebruik van verschillende leermethodes

Iedereen heeft zijn eigen manier van leren, maar het kan geen kwaad om verschillende leermethodes uit te proberen. Zo kun je ontdekken welke methode het beste bij jou past en kun je je studietijd zo efficiënt mogelijk indelen.

Een veelgebruikte leermethode is het maken van samenvattingen. Door de leerstof op een overzichtelijke manier samen te vatten, kun je de belangrijkste informatie gemakkelijker onthouden. Ook het maken van oefeningen kan helpen om de leerstof beter te begrijpen. Probeer daarnaast ook eens te studeren met behulp van visuele hulpmiddelen, zoals mindmaps of schema’s. Op die manier kan je de leerstof op een andere manier bekijken en kan je het beter begrijpen.

Zorg voor voldoende ontspanning

Wanneer je bezig met het examen oefenen, is het belangrijk om voldoende te ontspannen. Stress kan ervoor zorgen dat je minder goed kunt studeren en het kan zelfs leiden tot een burn-out in extreme gevallen.

Probeer daarom regelmatig iets te doen wat ontspannend werkt, zoals een wandeling maken, sporten, een boek lezen of even lekker van het zonnetje genieten langs het strand! Zo kun je je gedachten even verzetten en daarna kun je weer fris aan de slag!

studeren tips en relaxen

Een goede nachtrust is ook essentieel tijdens de examenperiode. Probeer om op vaste tijden te gaan slapen en op te staan, zodat je een regelmatig slaappatroon ontwikkeld. Vermijd daarnaast ook het gebruik van smartphones en laptops voor het slapengaan, omdat het blauwe licht ervoor kan zorgen dat je minder goed kan slapen. Hierover verschijnt in ons magazine binnenkort een interessant artikel.

Heb jij nog tips die absoluut niet mogen ontbreken. Laat het ons weten!

Artikel door: Bart

Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram